Pořadatelé se letos rozhodli zvolit úvodní etapu s hromadným startem, stejně jako v letech 2013, 2014 a 2016, kdy dvakrát zvítězil a oblékl žlutý trikot Marcel Kittel a jednou Mark Cavendish. I letos se nejlepší sprinter první etapy dostane do žlutého dresu, což je mimořádná motivace. Prestižnější etapu pro sprintery nenajdete. 

1. etapa Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte (201 km) 

Tour začíná ve městě s poněkud krkolomným názvem. A končí po 201 rovinatých kilometrech vedoucích převážně po pobřeží. Zde samozřejmě hrozí silný vítr z boku a následně i terezíny. Neočekáváme žádné velké snahy roztrhat peloton na větru, ale někdy se tomu nedá vyhnout. 

Únik rozhodně nemá šanci na úspěch, ale na 173. kilometru je první vrchařská prémie a první muž na vrcholu oblékne dres nejlepšího vrchaře a to je vždy prestižní. Favority jsou nejlepší sprinteři. Bude to tvrdý boj mezi Fernandem Gaviriou, Dylanem Groenewegenem, Petrem Saganem, Arnaudem Démarem, Markem Cavendishem a dalšími závodníky. Naším tipem je Dylan Groenewegen. 

2. etapa Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon (182,5 km)

Opět sprinterská etapa, tentokrát o něco kratší a dále od pobřeží, takže terezíny jsou méně pravděpodobné. Ale ani v neděli se silný vítr a problémy nedají vyloučit. A Tour de France bývá na začátku vždy extrémně nervózní. Jakýkoliv pád může být důležitý. Nejlepší sprinteři budou opět v akci. Jediná vrchařská prémie je tentokrát na začátku etapy, proto očekáváme velmi rychlý start. 

3. etapa Cholet - Cholet (35,5 km)

Sprinterské hody přeruší první velmi důležitá etapa pro celkové pořadí. Časovka družstev se startem a cílem v Choletu bude velmi těžká pro spoustu vrchařů a týmů, kterým se týmové chronometry nedaří. Očekává se souboj týmů BMC a Sky o vítězství, ale blízko nejlepšímu času budou asi i týmy Quick-Step Floors a Mitchelton-Scott. Těžké to budou mít celky UAE Emirates, Bahrain Merida, na Kolem Švýcarska se nedařilo ani Astaně a těžko odhadnout výkon AG2R La Mondiale. 

Časovka není příliš dlouhá, náročná (ačkoliv jedno stoupání se v druhé polovině trati najde), ani technická. Přesto vzniknou velké rozdíly mezi týmy. 

Ve Vendée začíná i 4. etapa v La Baule, ale poté se cyklisté přesunou na sever do cíle v Sarzeau. 

Foto Sirotti