Týmy Veranda′s Willems - Crelan a Roompot - Nederlandse Loterij se spojí do jednoho nizozemsko - belgického celku, ve kterém by měl závodit i Wout van Aert, mistrs věta v cyklokrosu a vycházející hvězda silniční cyklistiky. 

Celku Veranda´s Willems - Crelan hrozil po letošní sezóně zánik, protože společnost Veranda´s Willems končí se sponzoringem a pouze Crelan by profesionální kontinentální tým finančně neutáhl. Proto Nick Nuyens, bývalý profesionální cyklista (vítěz Kolem Flander) a současný manažer týmu, vyjednával o sloučení své stáje s jinou. Nejdříve jednal s Aqua Blue Sport, ale k dohodě nakonec nedošlo a irský tým dokonce ukončil činnost ještě před koncem sezóny. Nuyens nakonec partnera našel v nizozemském celku Roompot.   

Roompot vznikl před několika lety kvůli podpoře mladých nizozemských cyklistů. Členy týmu byli pouze Nizozemci a cílem bylo vychovávat nové nizozemské hvězdy. Velký úspěch to nemělo, ačkoliv pomohl k postupu výše několika závodníkům, příkladem jsou Antwan Tolhoek (LottoNL Jumbo) a Maurits Lammertink (Katusha Alpecin). Spojením se společností Sniper Cycling, která vlastní licenci týmu Veranda´s Willems - Crelan, Roompot opustí svou základní myšlenku čistě nizozemského celku. 

Společnost Roompot Vakanties podniká v cestovním ruchu a rozšíření týmu o belgickou část jí vyhovuje. V Belgii má obchodní zájmy a díky sponzoringu týmu posílí jméno společnosti i za hranicemi Nizozemska.

Nový tým se bude jmenovat Roompot - Crelan. Nizozemská loterie se sponzoringem končí, protože nechce podporovat částečně belgickou stáj. Tým bude mít nizozemskou licenci, ale sídlo v Belgii. Ve vedení zasednou Michael Zijlaard, Nick Nuyens a Chris Compagnie. Sportovními řediteli budou Erik Breukink, Michael Boogerd a Jean Paul van Poppel. Za delší konec provazu tedy tahají Nizozemci, kteří mají ve vedení větší zastoupení a Roompot bude hlavním sponzorem.  

Lídrem ale bude Belgičan Wout van Aert. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu se nyní připravuje na zimní sezónu, ale má za sebou skvělý rok na silnici. Byl vidět na jarních klasikách, dojel třetí na Strade Bianche a na Mistrovství Evropy a vyhrál Kolem Dánska. Kvůli van Aertovi nový tým věří v pozvánku na většinu jarních klasik, ale i na jednu z Grand Tour. 

Sám van Aert ale nadšen asi není, protože si nedávno stěžoval, že o možném spojení Sniperu a Roompotu nic neví a že by bylo lepší, kdyby o tom někdo mluvil i s ním. Wout van Aert má smlouvu se Sniper Cycling i na příští rok, ale už se prý dohodl na smlouvě v týmu LottoNL Jumbo od roku 2020 a nejradši by do WorldTour přestoupil už o rok dříve. Těžko říct, zda je jisté, že Wout van Aert bude příští rok jezdit za Roompot - Crelan, protože smlouvu má se Sniper Cycling a pokud bude profesionální kontinentální licence udělena jiné společnosti, musel by podepsat smlouvu s ní. V takovém případě by mohl i odejít. Ale nechme se překvapit. 

Podle Roompot - Crelan bude lídrem Wout van Aert, ale další závodníky neoznámil. V Roompotu jezdí vynikající vrchař Pieter Weening, etapu na BinckBank Tour vyhrál Taco van der Hoorn a nadějní jsou i další. Na odchodu do Direct Energie je Pim Ligthart. Smlouvu na další rok má Jan-Willem van Schip. Za Veranda´s Willems - Crelan jezdí například Stijn Devolder a také Sean De Bie.  

Tým bude pokračovat také v terénu, banka Crelan se na cyklokros zaměřuje už od roku 2000 a hodlá v tom pokračovat, i když Wout van Aert definitivně přestoupí na silnici. V týmu jezdí i další cyklokrosaři Tim Merlier a Stan Godrie.  

Foto Sirotti