Vermeersch letos na podzim překvapil svou výdrží, když se v nejslavnějším monumentu Paříž - Roubaix držel nejlepších až do posledních metrů. Dvaadvacetiletý Belgičan strávil celý závod v úniku, ale dokázal reagovat na útoky favoritů a prohrál až ve spurtu na velodromu v Roubaix se Sonnym Colbrellim. Porazil Mathieu van der Poela a další nejslavnější klasikáře a zaujal celý cyklistický svět. 

Předvést takový výkon při první účasti na Roubaix v tak nízkém věku je výjimečné. Vermeersch ale už dříve naznačoval, že talent má. Na mistrovství světa ve Flandrech skončil třetí v časovce kategorie U23 a díky své odlnosti v dlouhých únicích vyhrál vrchařskou soutěž na Okolo Valonska. Úspěch na Roubaix však byl mnohem viditelnější a zajistil mu smlouvu až do konce roku 2024.

"Nová smlouva mi zvýšila sebevědomí do budoucna. Ve 22 letech většinou nemáte na úrovni WorldTour moc příležitostí. Jsem rád, že jsem mohl objevit svou nejsilnější stránku v Lotto Soudal, kde jsem jezdil už ve development týmu. V týmu je rodinná atmosféra, v posledních letech jsem se sblížil s členy týmu, i to pro mě bylo při prodloužení smlouvy důležité," říká Vermeersch.   

"Florian bude důležitou součástí našeho týmu pro klasiky," doplňuje John Lelangue, ředitel Lotto Soudal. Tradiční belgický tým se dlouhodobě trápí především v jarních jednorázových závodech. Výsledky zatím nezlepšil ani Philippe Gilbert, úspěšný nebyl ani John Degenkolb, který odešel do DSM. Výsledky se očekávají od Victora Campenaertse, Tima Wellense a v budoucnu i od Andrease Krona. Velké vítězství zatím nepřichází a Vermeerschův výsledek na Roubaix proto dodal Lelangueovi naději. "Je příjemné sledovat Florianovu cestu přes development sestavu až k nám a těšíme se na to, co nám další roky přinesou. Budeme nadále investovat do talentovaných jezdců, aby se z nich stali budoucí vítězové." 

Vermeersch na Roubaix ukázal, jaké kvality má, ale jeden takový výkon nezaručuje slavnou kariéru. O své zkušenosti by se mohli podělit Silvan Dillier a Nils Politt. Oba, podobně jako Vermeersch, překvapili druhými místy na Paříž - Roubaix. Švýcara Dilliera v roce 2018 porazil až na velodromu světový šampion Peter Sagan. Podobně jako Vermeersch strávil celý den v úniku a udržel se Sagana až do závěru. Nils Politt se stejně udržel dnes už legendárního Philippa Gilberta. Ale ani on na Belgičana nestačil ve spurtu na velodromu. Z Dilliera a Politta se hvězdy klasik nestaly. Politt se stále snaží prosadit v dresu BORA - hansgrohe a zůstává jedním z lídrů, umisťuje se v popředí klasik, ale o vítězství nebojuje. Dillier je domestikem v Alpecin - Fenix a není moc vidět.

Vermeerschovi se nedařilo na jaře, nedokončil Kolem Flander, Gent - Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Omloop Het Nieuwsblad ani Kuurne - Brusel - Kuurne: "Kvůli pádům a smůle nebyla jarní sezóna taková, jakou bych si ji představoval. Odpočinul jsem si a pak to bylo mnohem lepší a to druhé místo na Roubaix bylo vrcholem dobré sezóny. Příští rok se nezaměřím jen na klasiky, chci se zlepšit i v časovce. Myslím, že se to dá perfektně kombinovat. A díky rychlému spurtu mám další zbraň do klasik. Hlavně chci být na jarních klasikách v dobré formě a chci být mezi nejlepšími i v závěru závodů."