loading...

Proč jste se rozhodla ukončit kariéru?

Už jsem nechtěla jít do worldtourového týmu a v těch kontinentálních není moc prostoru kam se posouvat. Byla jsem rozhodnutá už po sezóně, i s přítelem jsme se shodli. Nejsem nejmladší a je čas se posunout trochu dál.

Z jakého důvodu jste nechtěla přestoupit do některého z týmů kategorie World Tour?

Kdybych chtěla, tak jsem měla jít před pěti lety. To byla chyba. Nemám teď hlavu na to, abych dělala jen cyklistiku. 

Alespoň jste tedy ukončila kariéru na vrcholu, protože letošní sezóna byla vaše nejlepší. Co na ni říkáte?

Ta sezóna se opravdu povedla. Už před jejím začátkem jsem měla v hlavě, že na konci roku ukončím kariéru, takže jsem do toho letos šla hlava nehlava a buď to vyjde, nebo ne. Myslím, že ty výsledky nebyly vůbec špatné. Pořád jsem to měla ale nastavené tak, že nepůjdu nikam dál, takže jsem více pomáhala mladým závodnicím z týmu, než že bych se soustředila jen na výsledky.

Takže reakce polského týmu na váš konec kariéry byla pozitivní?

Ano. Hlavně jsem dostala nabídku zůstat v týmu nadále. Budují nyní druhý tým juniorek, takže s ještě jednou kolegyní, která také skončila, se budeme starat o juniorky. V týmu tedy zůstanu, ale ne jako závodnice. Teď v prosinci bychom se měli na všem domluvit. Ještě si budu dělat masérský kurz, takže bych mohla zaskočit i jako masérka, ale především budu působit jako sportovní ředitelka.

Když se ještě vrátíme k vašim nejlepším výsledkům, při osmé účasti na závodě Tour de Feminin se vám povedlo zvítězit v etapě tohoto českého závodu. Jaké byly tehdy pocity z triumfu?

Je super, že se to povedlo. Už před etapou jsem holkám řekla, že to vyjde na bednu. Naštěstí se to povedlo. Myslím, že je to jeden z mých nejlepších výsledků. Ještě ke všemu tady v Česku, takže super.

Podíváme-li se na celou vaši kariéru, jak ji hodnotíte?

S přestupem do světa World Tour to byla moje chyba. Tehdy mi vyhovovalo to, jak to bylo. Neměla jsem takový stres. Mohla jsem normálně trénovat i závodit, ale vždy jsem ke kolu měla ještě něco dalšího. Stále ale kariéru hodnotím pozitivně.