Tomáš Glabazňa ze společnosti Canyon se na veletrhu může pochlubit speciálem Movistaru Canyon Ultimate CF SLX Alejandra Valverdeho. Což není novinka, to platilo i v loňském roce, ovšem tentokrát je v barvách světového šampiona. A už první hodiny festivalu ukázaly, že o Valverdeho pracovní nástroj bude velký zájem. Kolo mistra světa má pouze jedinou vadu – není na prodej, je to výstavní kousek. Tomáš Glabazňa na otázku, zda fandí Valverdemu: „Určitě. V minulých letech to vždy napálil hned od začátku roku, letos mu forma zatím maličko kolísá, tak uvidíme, jestli se nechystá na druhou část sezóny. V závodech si vybírá podle profilu trati Aeroad, nebo Ultimate.“ Nuže, chcete-li si prohlédnout Valverdeho speciál, navštivte stánek Canyon. Tomáš Glabazňa: „Z naší nabídky bych zdůraznil Aeroad CF SL, což je ekonomičtější verze superzávodního aerodynamického Aerodu se stejnou geometrií a inovacemi, jaké má nejvyšší Aeroad, na první pohled jsou stejné. A vystavujeme i Endurace, kompletně dámské kolo s dámskou geometrií.“

Někteří na festivalu dokonce slaví. Roman Čechura může vzpomínat na začátky Rock Machine: „Naši jízdu jsme začali v jednom malém cykloshopu v roce 1994 s jednoduchým plánem – užít si skvělé chvíle s řídítky v rukou. Jako součást Bike Fun International slaví Rock Machine 25. výročí a slaví ho silnější než kdykoli v minulosti. Se stabilním zázemím a nikdy nekončící chutí do nových dobrodružství stále inovujeme a otevíráme další kapitolu.“ Jakou podobu má rozjetá párty na oslavu čtvrtstoletí? „Nachystali jsme čtyři limitované edice kol v decentním tmavém provedení. Například Blizzard e90-27 25th Anniversary postavený na naší osvědčené platformě Floating Pivot Suspension, kombinuje progresivní all-mountain geometrii a elektrický pohon Shimano E8000.“  V Rock Machine jsou hrdí i na svou paletu barev, která má původ v barvách matky přírody, skály, kameny, láva, samé nespoutané živly, to vše je přirozená volba související s krajinou.

Česká značka Author, na níž jezdí i profesionální tým Elkov-Author, je starší, oslavu čtvrtstoletí už má za sebou. Karel Říha: „Na veletrhu představujeme průřez našeho sortimentu, elektrokola pro všechny generace, na silnici i do terénu, krosová a gravelová kola, dětská kola atd. Sem na plochu jsme dokázali dostat asi 75 kol, celkově jich máme na 170.“ Author zvolil pro své silničky, např. krásnou Auru 44, perfektní až umělecký design, červené kolo je zavěšené na černé lesklé stěně.

Colnago patří ke společnostem, které nelze přehlédnout, zvláště, reprezentuje-li ho i na veletrhu trojnásobný exmistr ČR Petr Benčík. Jako vždy jsme ho zastihli v dobré náladě. V jeho případě mají návštěvníci veletrhu možnost zblízka potkat bývalého profíka. A Colnago překvapilo. Petr Benčík: „Bude elektrokolo. Představili ho ve středu a nestačili jsme ho sem dostat. Čistokrevná silnička s nejlehčím a nejefektivnějším pohonem, nebude až tolik přidávat, takže zůstává elegantní silničkou, na kterou se těším, nebude to takové to klasické obrovské elektrokolo. Takže to je aktuální věc, jinak má Colnago tradiční modely italské výroby.“

Jednou z firem, které v posledních desetiletích určují vývoj jízdních kol a všeho kolem nich, je Trek. Na veletrhu mj. představuje přilby s technologií WaveCel, která je používaná pouze v přilbách Bontrager. Díky skládací buněčné vrstvě jsou přilby mimořádně účinné proti otřesům mozku. WaveCel je dílem spolupráce biomechanického inženýra a ortopedického chirurga, jejichž cílem bylo zabránit traumatickým úrazům hlavy aktivních lidí. Jedná se o vůbec první technologii přileb, na jejímž financování se podílel americký národní zdravotní ústav. Trek na veletrhu představuje několik kol, která vyrábějí na zakázku, a u nichž si nový majitel může zvolit řadu variant u některých prvků včetně barvy nebo jména na rámu. Trek nadále nabízí modely silničních kol Emonda, Madone a Domane, na těch posledních tým Trek-Segafredo obvykle jezdí blížící se Peklo severu Paříž – Roubaix.

Merida ozdobila své veletržní prostory velkým plakátem jásajícího Vincenza Nibaliho, ale hvězdou společnosti je na veletrhu především kolo One Twenty 8000 (na vylepšené One Twenty 9000 jeli nedávno v barvách Meridy Jose Antonio Hermida a Joaquim Rodríguez slavný závod Cape Epic v jižní Africe). Kolo získalo Design & Innovation Award 2019, ocenění, o němž rozhodují mezinárodní novináři, profesionální test jezdci a experti z cyklistické branže. V Meridě věří, že právě toto jsou kola budoucnosti. A zároveň si pochvalují zvyšující se zájem o gravel biky. 

Italské barvy reprezentuje na veletrhu také Bottecchia (Ottavio Bottecchia vyhrál dvakrát Tour de France). Dodavatelem kol Bottecchia na český trh je společnost Lom trading. Bohužel, na rozdíl od loňského roku, Luboše Loma, kdysi hrdinu slavného monumentu Paříž – Roubaix, asi kvůli nemoci na veletrhu nepotkáte. Škoda, s kým jiným si na veletrhu popovídat o Pekle severu… Psal se rok 1994, český cyklista Luboš Lom jel do Roubaix 135 km v úniku, pět hodin si užíval před televizními kamerami. Na stánku Bottecchia nabízejí nově i italskou značku Vittoria, jejíž krásné tretry jsou vyráběné přímo v Itálii. A nadále i oblečení Rosti, které má opravdu originální design, spolupracují např. s týmem AG2R La Mondiale. A jeden dres je opravdu parádní – vzpomínkový na Roubaix 1994, letos je to přesně čtvrtstoletí od historického úniku.

Na veletrhu se nově představuje globální cyklistická platforma We Love Cycling. Ambiciózní projekt podporovaný značkou Škoda, která si tak připomíná, že v jejích počátcích je právě jízdní kolo. Na globální úrovni působí We Love Cycling již pátým rokem (v deseti zemích). Jak vyplývá z datového projektu Češi v sedle, který byl zpracován právě pro We Love Cycling, v České republice jezdí na kole alespoň občas 63 procent populace. V porovnání s Nizozemskem, kde je to dokonce 87 procent, tak mají Škoda a We Love Cycling zřejmý cíl – rozšířit řady cyklistů. Lídr globální platformy We Love Cycling Josef Matějovič: „V dubnu bude ve všech regionálních verzích hlavním tématem bezpečnost, kterou doprovodíme kampaní Stay on the Safe Side. Kampaň má posílit bezpečnost i vzájemnou spolupráci dvou účastníků silničního provozu – motoristů a cyklistů. Edukace má za cíl učinit silnice bezpečnějšími.“

Na veletrhu je toho mnohem více. Nenechte si ujít seznámení s novinkami a zajímavými koly dalších značek Scott, Cannondale, Kross, Giant, Pells, Kellys, Bianchi, Orbea atd.

V rámci doprovodného programu si mohli návštěvníci veletrhu užít i cyklistické závody. V sobotu to byl Hervis MTB Race, kde startovali někteří známí čeští bikeři. Na veletrhu můžete potkat známá bikerová esa jako je Pavel Boudný, Ondřej Cink nebo Kristián Hynek. Shlédnout můžete ukázky cyklistických dovedností, vyzkoušet elektrokola, připravena je testovací dráha pro děti, spousta atraktivních soutěží atd. Na veletrhu nabízejí své cyklozájezdy i cestovní kanceláře, mezi nimi najdete i atraktivní záležitosti s výšlapy na proslulá stoupání známá z největších profesionálních závodů, např. Zoncolan a Stelvio.

Tak nepropásněte poslední den :-)