"Do Messiny, mého domova, k mé rodině a přátelům, jsem přijel se spoustou emocí," řekl Nibali v pořadu Processo alla Tappa italské televizní stanice RAI. "Je to těžký den pro mě i pro mou rodinu. Na tuto etapu jsem čekal dlouho. Je to moje město a tady to pro mě všechno začalo. Bude to mé poslední Giro a chci se o to se všemi podělit." 

Nibali se loučí po 18 letech na nejvyšší úrovni. Mezi profesionály debutoval v roce 2055 v dresu legendárního týmu Fassa Bortolo. V posledních 17 letech posbíral 54 vítězství, ale především se stal vítězem všech třech Grand Tours a třech monumentálních klasik. A právě tato kombinace z něj dlouho dělal výjimečného závodníka. Do nástupu Tadeje Pogačara a Primože Rogliče bylo nezvyklé, že by specialisté na celkové pořadí byli schopní vyhrávat i jednorázové závody. Grand Tours dominovali Chris Froome a Alberto Contador, kteří ninkdy nebyli dobrými klasikáři.

Nibali je jiný. Možná o něco méně fyzicky talentovaný v porovnání s Froomem a Contadorem, zato o hodně lepší závodník. Jedním z jeho nejlepších okamžiků bylo překvapivé vítězství na Milán - Sanremo v roce 2018. Vrchaři a jezdci na celkové pořadí by na Sanremu neměli mít šanci uspět, ale Nibali si našel cestu. A navíc je to výjimečně spolehlivý závodník. Od roku 2010 do roku 2019 pokaždé dokončil jeden třítýdenní závod aspoň na pódiu. Vyhrál Giro d'Italia v letech 2013 a 2016, Tour de France v roce 2014 a Vueltu v roce 2010. A k tomu sedmkrát dojel na druhém či třetím místě. 11 Grand Tours na stupních vítězů je mimořádný výsledek.

Nibaliho úspěchy jsou i v bohaté historii italské cyklistiky výjimečné. Víc triumfů na Grand Tours mají pouze Fausto Coppi (7), Gino Bartali (5), Alfredo Binda (5) a Felice Gimondi (5). A pouze Gimondi vyhrál všechny tři dlouhé etapáky, stejně jako jako Nibali. V součtu vítězství na Grand Tours a monumentech má Nibali 7 triumfů. Gimondi má 9 (5 GT a 4 monumenty) a k tomu světový titul. Proto může být 37letý Sicilan považován za nejlepšího italského cyklistu posledních 45 let.      

Letos se závodní cyklistikou končí hned tři legendy, protože už před Nibalim oznámili blížící se konec kariéry také Alejandro Valverde a Philippe Gilbert. Dohromady tito tři vyhráli 5 Grand Tours, 12 monumentů a dva tituly mistra světa. Právě světový titul Nibalimu v bohaté sbírce úspěchů chybí. Nejblíže byl v roce 2013. Ve Florencii nestačil jen na Ruie Costu, Joaquina Rodrigueze a Valverdeho. Opakovaně usiloval také o vítězství na Lutych - Bastogne - Lutych a v roce 2012 skončil druhý. Tato vítězství už s největší pravděpodobností nepřidá, ale sezóna a kariéru pro něj nekončí v cíli Gira, chystá se také na svou poslední Tour a zbytek sezóny.