Zatím nejtěžší etapa letošního ročníku španělské Vuelty s šesti vrchařskými prémiemi byla jako ušitá na míru Jayi Vineovi (Alpecin - Deceuninck). Vítěz 6. etapy se dostal do vedoucí skupiny plné špičkových vrchařů, kromě něj se do úniku dostali také Mikel Landa (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Rein Taaramae (Intermarché - Wanty Gobert), Marc Soler (UAE Emirates), Lucas Hamilton (BikeExchange - Jayco), Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan), Sébastien Reichenbach (Groupama - FDJ), Bruno Armirail (Groupama - FDJ) a Mads Pedersen (Trek - Segafredo).

Vytvořit skupinu nebylo snadné, do úniku se snažili dostat i jezdci jako Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), což nechtěl tým Quick-Step Alpha Vinyl dovolit. Konečná sestava uprchlíků nebyla pro Remca Evenepoela nebezpečná a proto získala dostatečný náskok. Mads Pedersen se díky rychlostní prémii dostal do vedení bodovací soutěže a vysvlékl ze zeleného dresu Sama Bennetta (BORA - hansgrohe). 

Vine chtěl kromě etapové vítězství také každý vrchařský bod a získal jich maximum. Vyhrál všech šest vrchařských prémií a dostal se do vedení. V cílovém, 10 kilometrů dlouhém, výjezdu nebyl prvním útočícím jezdcem. Jako první to 6,5 km před cílem zkusil Lucenko, ale ihned poté zrychlil Vine a snadno utrhl všechny soupeře.

Po zbytek etapy už vedl a navyšoval náskok. Soler se na chvíli snažil přiblížit, stáhl ztrátu na 25 sekund, ale blíž to nešlo a v posledním kilometru začal opět ztrácet. Vine ho porazil o 43 sekund, na třetím místě ve stejném čase skončil Taaramae.

"V prvním stoupání jsem nevěděl, jestli se vpředu udržíme. Sjížděli nás, takže jsem se zpočátku soustředil na horské prémie. V údolí se pak sjela dobrá skupina, ve které byli i tři kluci z Groupama - FDJ, zatímco Quick-Step Alpha Vinyl pouze kontroloval odstup. Od té chvíle jsem věděl, že pokud se mi podaří bez větších problémů získat vrchařské body, tak je budu sbírat, ale hlavním cílem bylo vždy etapové vítězství," řekl v cíli Vine.

V cílovém kopci nemusel nic vymýšlet, stačilo nasadit vlastní tempo: "Alexej Lucenko zaútočil jako první a já jsem byl hned za ním, takže jsem se rozhodl jet s ním. V tu chvíli to bylo do cíle ještě asi 25 minut, podobně jako před dvěma dny, takže jsem se rozhodl pokračovat. Po minutě a půl jsem se ohlédl a viděl, že nemám nikoho v háku."

Evenepoel udržel kontrolu

V hlavním poli se čekalo na cílový výjezd. Většinu závodu udržoval tempo tým Quick-Step Alpha Vinyl, ale před závěrečným stoupáním si dopředu dojel také INEOS Grenadiers. Ilan Van Wilder (Quick-Step Alpha Vinyl) byl Evenepoelovým posledním domestikem, ale když Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) zrychlil 4 kilometry před cílem, zbyl lídr závodu vpředu sám. 

To mu však nijak nevadilo. Sám zaútočil a udrželi se ho pouze Enric Mas (Movistar), Primož Roglič (Jumbo - Visma) a Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers). Evenepoel nespekuloval a netaktizoval, dál udržoval své tempo, i když jeho dva nejbližší soupeři se drželi hned za ním. 

Všichni ztratili 1:20 na vítěze etapy. Evenepoel díky tomu udržel průběžné vedení s náskokem 28 sekund před Masem a 1:01 před Rogličem. Rodriguez v závěru odpadl, přesto se posunul až na čtvrté místo celkového pořadí s odstupem 1:47. 

Horší den tentokrát měli lídři UAE Emirates. Joao Almeida odpadl brzo, ale vlastním tempem se vrátil do skupiny s týmovým kolegou Juanem Ayusem a společně dokončili s odstupem 50 sekund na Evenepoela. 

Před Ayusa se dostal i Geoghegan Hart, který je nově pátý celkově, Ayuso je šestý, Simon Yates (BikeExchange - Jayco) sedmý a Almeida osmý.