Cílový výjezd na Pico Jano rozhodl o etapě i červeném trikotu. S minutovým náskokem do stoupání najel Ukrajinec Mark Padun (EF Education - EasyPost), který strávil celou etapu v úniku, ale až na vrchol mu to nevyšlo. Závodníci z hlavního pole byli silnější. Především Jay Vine (Alpecin - Deceuninck), který zaútočil už 10 kilometrů před cílem, prohnal se kolem Paduna a pokračoval sám. 

Ve skupině favoritů se nejelo příliš vysoké tempo, protože chyběl tým, který by nějaké tempo držel. Quick-Step Alpha Vinyl tahal dlouhé kilometry před nájezdem do Pico Jano, nejvíc práce odvedl mistr světa Julian Alaphilippe, vpředu byli také jezdci INEOS Grenadiers, ale tým Jumbo - Visma se do práce nezapojil. Na začátku cílového stoupání se proto jelo pomalu a to vyprovokovalo útok Simona Yatese (BikeExchange - Jayco).

Evenepoel rozerval skupinu favoritů

Za Britem se vydali další jezdci, skupinu k němu dotáhli Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) a Ben O'Connor (AG2R Citroen). A 9 kilometrů před cílem to přišlo. Očekávaný útok Remca Evenepoela. Dvaadvacetiletý Belgičan měl za sebou soustředěného Rogliče a početnou skupinu, která se však postupně zmenšovala. Větší ztrátu už nabíral Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) a další favorité. 

8 kilometrů před cílem se s Evenepoelem drželi jen Mas, Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) a na čtvrtou pozici se schoval Roglič. Když ho Sivakov odpojil, nedokázal nijak reagovat a bylo už zcela zřejmé, že v dnešní deštivé a mlhavé etapě to nebude jeho nejlepší den. Evenepoel udržoval své tempo a jediným, kdo se udržel, byl domácí Mas. Byl však na limitu a odmítl s lídrem Quick-Stepu střídat. Evenepoel musel jet sám.

Stále však před sebou měl už osamoceného Vinea. Australský vrchař, který si smlouvu v Alpecinu zajistil díky výborným výkonům v aplikaci Zwift, jel skvěle a i když měl pouze 20 sekund náskoku, dokázal si ho držet. 

Z Rogličovy skupiny vyrazil španělský ultratalent Juan Ayuso (UAE Emirates). Devatenáctiletý cyklista dostal poprvé v kariéře příležitost na třítýdenním závodě a hned v první horské etapě předvedl svůj obrovský potenciál. Za ním se postupně sjela velká skupina okolo Rogliče. Byli zde Yates, O'Connor, Joao Almeida (UAE Emirates),Gino Mader (Bahrain Victorious),Miguel Angel López (Astana Qazaqstan), Thymen Arensman (DSM), lídři BORA - hansgrohe Jai Hindley, Wilco Kelderman a Sergio Higuita, tři jezdci INEOSu Geoghegan Hart, Sivakov a Carlos Rodriguez. Carapaz však chyběl. Skupina tažená převážně Rogličem rychle nabírala ztrátu. 

Vine si vítězství nenechal vzít 

Evenepoel pokračoval v nasazeném tempu, zrychlit a dostihnout vedoucího Vinea však už nedokázal. Australan se v husté mlze dočkal svého prvního profesionálního vítězství. Evenepoel v posledních metrech zrychlil a dojel si pro druhé místo s odstupem 15 sekund. Mas skončil třetí s odstupem 16 sekund. Ayuso protnul cílovou pásku 55 sekund po Vineovi. Rogličova skupina s jedenácti členy se do cíle dostala se ztrátou 1:37. Carapaz prožil velmi špatný den, v cíli zaznamenal odstup 2:59. Vojtěch Řepa (Kern Pharma) do cíle dorazil se ztrátou přes 26 minut. 

"Chtěl jsem jet v úniku dne, ale měl jsem defekt. Je neskutečné, že jsem dokázal vyhrát z hlavní skupiny," řekl Vine v cíli závodu. "Musel jsem zaútočit daleko před cílem. Ale pro závodníky na celkové pořadí jsem nebyl nebezpečný, takže mě nikdo nesledoval. Hlavou se mi honila spousta věcí. Hlavně jsem myslel na svou ženu, která pro mě v posledních letech udělala všechno. Je na čase, abych to splatil," dodal s úsměvem.

Evenepoel se v cíli netvářil zrovna nadšeně, nedokázal vyhrát etapu, ale důvod k radosti nepochybně má. Po 6 etapách má náskok 21 sekund před Rudym Molardem (Groupama - FDJ), to však není moc důležité. Náskok 28 sekund na Mase důležitější a náskok 1:01 před Rogličem ještě víc. Až na pátou příčku poskočil Ayuso (+1:12). Hned za ním jsou seřazeni tři jezdci INEOS Grenadiers. Sivakov a Geoghegan Hart ztrácejí 1:27 a Rodriguez 1:34. Do dvou minut odstupu se zatím vejde 11 cyklistů. 

"Jsem spokojený a hrdý na to, že jsem lídrem," řekl Evenepoel v rychlém rozhovoru před vyhlášením. "Je to splněný sen. Kvůli tomu jsem tvrdě pracoval. To, co jsem předvedl, patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy na kole dokázal. Bylo to dobrý výkon a je to opravdu splněný sen. Proto jsme sem přijeli, můžeme být hrdí na to, co jsme jako tým předvedli. Doufám, že si tento dobrý pocit udržím."

Lídr závodu se dostal také do vedení soutěže o bílý trikot, který v 7. etapě poveze průběžně druhý Ayuso. Sam Bennett (BORA - hansgrohe) udržel zelený trikot a Victor Langelotti (Burgos - BH) vede vrchařskou soutěž.