Dokonalou etapu předvedl tým Jumbo - Visma. Wout van Aert zaútočil na nultém kilometru v Lurdách a byl v úniku celou etapu. V početné skupině uprchlíků byl nejsilnější, postupně utrhl všechny soupeře s výjimkou Daniho Martíneze (INEOS Grenadiers) a v cílovém stoupání stále bojoval o etapové vítězství a také o trikot nejlepšího vrchaře. Nakonec se sice nedokázal udržet v čele před skupinou lídrů na celkové pořadí, ale pomohl Jonasi Vingegaardovi utrhnout Tadeje Pogačara (UAE Emirates). Slovinec odpadl 4,4 kilometru před cílem a ve zbytku etapy dokázal muž ve žlutém trikotu najet 1:04 a v celkovém pořadí vede před závěrečnými třemi etapami s náskokem 3:26. 

Geschke neuhájil puntíkovaný dres

Začátek etapy byl opět mimořádně rychlý a plný útoků, ale dlouho se nedařilo vytvořit stabilní únik. Velké problémy dostat se do úniku měl viditelně unavený Simon Geschke (Cofidis). Lídr vrchařské soutěže potřeboval získat nějaké body aspoň na Col d'Aubisque, prvním ze třech dlouhých stoupání. Ale to nedokázal, do úniku se dostali jiní a 20 bodů na vrcholu získal Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a stáhl Geschkeho náskok na pouhé 3 body. 12 bodů za třetí místo si připsal Van Aert. 

Ciccone však nestačil na nejlepší jezdce v druhém stoupání Col de Spandelles a už se nezapojil do boje o vrchařské body. Van Aert získal 10 bodů za první místo a posunul se na 5. místo ve virtuálním vrchařském pořadí. A kdyby vyhrál etapu a získal cílových 20 bodů, stal by se také nejlepším vrchařem celé Tour. To se však estalo, protože vzadu se už na Spandelles závodilo naplno. 

Pogačar opět útočil

Vítěz posledních dvou ročníků Tour de France se totiž nechtěl spokojit s druhým místem a 40 kilometrů před cílem poprvé zaútočil. A zkusil to pak ještě několikrát, protože Vingegaard mu byl neustále za krkem a vše kontroloval naprosto v klidu. Útok vyzkoušel také Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). Vingegaard měl k ruce Seppa Kusse a nemusel utrácet žádné síly. Stačilo mu reagovat na ostré útoky muže v bílém trikotu. Na vrcholu Spandelles ztráceli Pogačar a Vingegaard 1:30 na vedoucí skupinu s Van Aertem.  

Gentleman Vingegaard

Pogačar nepřestal tlačit ani v technickém sjezdu na úzké a hrubé silnici. V jedné zatáčce dostal Vingegaarda na limit, Dánovi ustřelilo zadní kolo, ale zůstal v sedle. Pogačar udělal jen o chvíli později chybu v další zatáčce, najel do ní příliš rychle, byl moc dlouhý a vyjel na štěrk. Když zabral, aby neztratil kontakt s Vingegaardem, kolo pod ním uklozlo a šel k zemi. Vingegaard toho nechtěl využít, na Pogačara počkal a Slovinec mu za to poděkoval a už na něj dál neútočil. Dokonce si to musel vyjasnit i se sportovním ředitelem v doprovodném autě. 

Potřesení rukou mezi Vingegaardem a Pogačarem v boji o celkové vítězství, v tak vypjatém okamžiku, se řadí mezi nejhezčí okamžiky celé historie Tour de France. 

K Vingegaardovi a Pogačarovi se vrátili další jezdci, včetně domestiků Jumbo - Visma. Tiesj Benoot a Kuss pomáhali Vingegaardovi v nájezdu do cílového stoupání Hautacam a v dlouhém výjezdu. Van Aert se mezitím snažil udržet na čele, dokonce útočil a utrhl Pinota, ale zezadu ho naháněli vlastní týmoví kolegové a tak se rozhodl počkat a pracovat pro lídra celkového pořadí. A jel skvěle, dokonce utrhl Pogačara 4,4 kilometru před cílem a od té chvíle bylo o sodudu letošního ročníku Tour de France rozhodnuto. V cíli najel 1:04 na Pogačara, třetí skončil Van Aert. Thomas ztratil 2:54, David Gaudu (Groupama - FDJ) 2:58 a opět silný Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan) 3:09.

"Ráno jsem řekl své přítelkyni a dceři, že chci vyhrát etapu pro ně. Jsem šťastný a hrdý, že jsem pro ně vyhrál," řekl v cíli už téměř jistý vítěz letošní Tour de France. A vrátil se také k okamžiku, kdy Pogačar nezvládl jednu ze zatáček ve sjezdu ze Spandellles. "Když Tadej spadl, tak trochu pdocenil zatáčku a najel na štěrk. Kolo pak pod ním úplně zmizelo a já na něj počkal."  

Vingegaard se opět mohl opřít o skvělý tým, což ocenil: "Musím poděkovat všem svým týmovým kolegům, Woutovi, Seppovi, Tiesjovi, Nathanovi, Christophovi, všichni byli opět neuvěřitelní. Musím se soustředit a brát to den po dni. O vítězství na Tour zatím mluvit nechci. O tom si promluvíme za dva dny."

Pozice v celkovém pořadí se poměrně ujasnily. Pogačar ztrácí 3:26 a pokud se Vingegaardovi nestane něco špatného, Tour už vyhrát nemůže. Thomas ztrácí 8 minut, Gaudu se dostal před Naira Quintanu na čtvrté místo, má náskok 2:30.

Naprosto rozhodnuto je i v ostatních soutěžích. Vingegaard už nemůže být předstižen ve vrchařské soutěži, Van Aert v bodovací soutěži a Pogačar má v soutěži do 25 let obrovský náskok.