Co na závodníky v posledním týdnu Tour čeká? Celkem šest etap, ale některé nebudu mít na celkové pořadí vliv. Když vyřadíme závěrečný dojezd do Pořaíže a rovinatou 19. etapu do Cahorsu, zbývají tři horské etapy v Pyrenejích a individuální časovka na 41 kilometrů. To je poměrně dost příležitostí něco změnit. Pogačar se bude muset zaměřit na horské etapy, ve kterých se bude snažit zlomit Vingegaarda a srazit svou ztrátu na co nejmenší hodnotu. A v časovce se rozhodne.

Pogačar patří ke skvělým časovkářům, jenomže Vingegaard taky. Není vůbec jisté, že Slovinec bude v časovce lepší, takže současný náskok 2:22 je pro Vingegaarda naprosto luxusní. Kdyby s tímto náskokem nastoupil do časovky, může být klidný. Takže, co Pogačar vymyslí ve třech horských etapách? 

16. etapa z Carcassonne do Foix je velmi zajímavá, protože konečně se horská etapa nedojíždí na kopci. V poslední třetině etapy na závodníky čekají dvě stoupání 1. kategorie Porte de Lers a Mur de Péguére. Tato stoupání jsou o něco kratší než alpští velikáni a to bude Pogačarovi vyhovovat. V Pyrenejích je silný. Mur de Péguére měří 9,4 kilometru a v průměru má 7,6 %, jenže posledních 3,6 kilometru stoupání má průměr dokonce 11,4 %. Jestli má Pogačar někde šanci, je to právě zde. Den po volném dni se navíc nemusí všem dařit, ať už Vingegaardovi, či jeho týmovým kolegům. 

Sjezd do cíle je extrémně dlouhý, jezdci budou do Foix klesat přes 27 kilometrů. Vingegaardova taktika bude naprosto jednoduchá a zatím ji stoprocentně uplatňuje. V každém důležitém okamžiku závodu je přilepený na zadní kolo svého rivala a nenechá ho ujet ani o metr. Pogačar jednoduše vzato není v kopcích lepší než Vingegaard, takže pro Dána není moc těžké žlutý dres bránit. Lídr UAE Emirates musí doufat, že Vingegaardův špatný den ještě přijde.

A bylo by ideální, kdyby se to stalo právě v 16. etapě. Také 17. etapa bude těžká, se čtyřmi vrchařskými prémiemi, ale nejspíš bude o něco méně selektivní. Cílový výjezd do Peyragudes měří 8,1 km a má 7,2 %. Taková délka Pogačarovi vyhovuje, zde by neměl na Vingegaarda ztrácet. Což není úplně jisté v závěrečné pyrenejské etapě se třemi dlouhými stoupáními. Nejdříve Aubisque (17 km, 7 %), poté Spandelles (10 km, 8,3 %) a na závěr Hautacam (13,5 km, 7,9 %). Cílový kopec by opět měl sedět Vingegaardovi, který v psoeldních etapách šetří síly, reaguje pouze na Pogačara a čeká. Ale na Hautacamu už se nebude muset bát vlastního selhání a možná sám vyrazí do útoku. Je to psolední kopec Tour a získat zde pár desítek sekund k dobru se bude hodit. 

Do hry zasáhne také INEOS Grenadiers 

Tým Jumbo - Visma si v uplynulých 15. etapách počínal velmi dobře, chránil a pomáhal Vingegaardovi jak to jen šlo. Jenže o víkendu na Tour skončili Primož Roglič a Steven Kruijswijk, k zemi šli také Wout van Aert, Tiesj Benoot a sám Vingegaard a kolektivní síla týmu se pomalu vytrácí. Vingegaard hned po skončení 15. etapy ubezpečil všechny přítomné novináře, že není nijak zraněný a stále se cítí dobře. A na pondělní tiskové konferenci se vrátil k odstoupení Rogliče a Kruijswijka: "Samozřejmě není nikdy dobré přijít o dva takové jezdce, ale stále máme silný tým. Uděláme, co bude v našich silách, a pak uvidíme, jak dopadneme." 

Vingegaard se nezaměřuje jen na Pogačara, jistou hrozbou je také doposud nenápadný tým INEOS Grenadiers. Geraint Thomas ztrácí 2:43 a Adam Yates 4:06. "Nedivil bych se, kdyby se na mě v posledním týdnu pokusili zaútočit daleko před cílem," říká Vingegaard na adresu britského celku. Přesto zůstává klidný a připravuje se psychicky na náročný třetí týden a očekávané útoky od Pogačara. "Určitě něco zkusí, ale ve finále to bude muž proti muži. O tom jsme se přesvědčili už na Col du Granon a Alpe d'Huez. I když jsme také viděli, že něco můžete dokázat jako tým. Očekávám spoustu útoků. Také bude opět horko. Budou to vyčerpávající etapy."

O koalici s INEOSem stojí také Pogačar, ale Britové si zatím jedou svůj závod a nesnaží se zasahovat do souboje o žlutý dres. Slovinec nebude příliš taktizovat a netají se svými úmysly útočit. "Od Jonase je téměř nemožné odjet, ale nic není nemožné," řekl po etapě do Mende. "Myslím, že v Pyrenejích to mohu zkoušet častěji."