O letošním vítězi Tour de France je dost možná rozhodnuto. Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma) byl jednoznačně nejlepší vrchařem v zatím nejtěžší etapě Tour de France. Tým Jumbo - Visma útočil na Tadeje Pogačara (UAE Emirates) celý den. Už na vrcholu Col du Télégraphe zaútočili Primož Roglič a Jonas Vingegaard vytvořili malou skupinu, kde se udrželi pouze Pogačar a Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). Roglič a Vingegaard nastupovali Pogačarovi na rovině pod výjezdem na Galibier, zkusili to několikrát, ale Pogačar pokaždé odpověděl.

Jenže to nebylo vše. Na Galibieru měl Pogačar vše pod kontrolou, Roglič brzo odpadl a Pogačar získal velké sebevědomí a hýřil silami. Až na vrchol se ho udržel jen Vingegaard. V dlouhém sjezdu před Col du Granon se skupiny favoritů a jednotlivci opět sjeli (zejména díky Woutu van Aertovi, který byl opět v úniku a počkal na skupinu s Rogličem a dotáhl ji dopředu) a na začátku 11 kilometrů dlouhého cílového výjezdu se opět zdálo, že Pogačar má vše pod kontrolou. Pod kopcem dokonce vtipkoval do kamery a viditelně si užíval dramatickou etapu. Jenže nic pod kontrolou neměl. Rafal Majka (UAE Emirates) udržoval tempo skupiny favoritů, 3 minuty za vedoucím uprchlíkem Warrenem Barguilem (Arkea Samsic) a Slovinec nijak nezareagoval na brzký útok Naira Quintany (Arkea Samsic) více než 10 kilometrů před cílem.

Neměl velký důvod, Quintana na něj v celkovém pořadí ztrácel 2:13. Roglič, David Gaudu (Groupama - FDJ) a další jezdci zase odpadli. To však nebylo podstatné. Za Quintanou, který sjížděl vlastního týmového kolegu, se skupina zmenšila na pouhých šest jezdců. Kromě Majka a Pogačara se drželi Vingegaard, Thomas, Adam Yates (INEOS Grenadiers) a velmi silný Romain Bardet (DSM). 

Quintana pomalu navyšoval náskok před Pogačarovou skupinou, která nezareagovala ani na útok Bardeta více než 5 kilometrů před cílem. Závodníci stoupali do výšky nad 2000 metrů a zde přišel útok Vingegaarda. Pogačar nereagoval, nechal to na Majkovi, ale Vingegaard byl příliš silný a ujížděl. Pogačar si rozepl dres a viditelně trpěl. Míjeli ho soupeři, kterým dývno ujel a nedokázal se za nikým udržet. 

Vingegaard pokračoval v nasazeném tempu, dojel a předjel vedoucího Quintanu a dojel si pro své první vítězství v etapě Tour de France. Se ztrátou 59 sekund dojel Quintana, Bardet ztratil 1:10, Thomas 1:38, Gaudu 2:04, Yates 2:10 a zlomený Pogačar na sedmém místě zaostal o 2:51. 

V celkovém pořadí se propadl na třetí místo se ztrátou 2:22 na Vingegaarda a 6 sekund za Bardeta. Navíc pouze 4 sekundy na něj ztrácí Thomas a 15 sekund Quintana. Za bezpečně prvním Vingegaardem je vše hodně vyrovnané, protože mezi druhým Bardetem a sedmým Gaudum je rozdíl pouze 57 sekund.

Pogačar nadále vede soutěž do 25 let, druhý Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) ztrácí už 8:50. V dresu nejlepšího vrchaře se udržel Simon Geschke (Cofidis), který opět zamířil do dlouhé úniku a bojoval o každý bod. Na nejvyšším bodu celé Tour, na Galibieru, byl druhý za osamoceným Barguilem a už dokázal posbírat 43 body a má náskok 8 bodů před Pierrem Latourem (TotalEnergies). Wout van Aert (Jumbo - Visma) překonal hranici 300 bodů, získal už 304 body a je téměř jistým vítězem bodovací soutěže. 

Tour de France ve čtvrtek pokračuje královskou etapou z Brianconu s cílem na Alpe d'Huez. Na jezdce opět čeká Galibier, tentokrát z druhé strany, téměř 3é kilometrů dlouhý výjezd Croix de Fer a slavné Alpe d'Huez na závěr. Vingegaard je opět velkým favoritem.