Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma) nenechal nikoho na pochybách, že je nejlepším závodníkem letošní Tour de France. V technické a zvlněné časovce z Lacapelle-Marival do Rocamadouru byl po většinu závodu nejrychlejší, postupně navyšoval náskok na svého nejbližšího soupeře Tadeje Pogačara (UAE Emirates). 

Vingegaard překvapivě nejel na jistotu, v zatáčkách a sjezdech riskoval, dokonce se nedaleko před cílem málem dostal v rychlé zatáčce mimo silnici a nebezpečně blízko skále. Takový risk nebyl vůbec nutný, protože i tak jel rychleji než Pogačar a celkové vítězství měl zcela jisté. 

Z absolutního nasazení povolil až v cílovém kopci a už si jen užíval ovace fanoušků a radost ze svého prvního celkového vítězství na Tour de France. I díky tomu si třetí etapové vítězství připsal Wout van Aert. Belgičan zajel mimořádně dobrý závod, v průběhu etapy držel vysoké tempo, ale dokázal si schovat dostatek sil na strmé cílové stoupání, kde byl nejrychlejší. Vingegaarda porazil o 19 sekund.

"Jsem plný emocí," řekl dojatý Van Aert poté, co se po skončení etapy rozbrečel. "Vyhrát s týmem Tour de France je opravdu výjimečné. I dnes to bylo jako scénář snů. Jonas je silný, ale také je dobrý chlap. Děkuji všem svým týmovým kolegům a celému týmu za ty výjimečné tři týdny, je to neuvěřitelné."

Z Van Aerta po časovce spadl stres: "Po třech týdnech se cítím strašně unavený. Dnes jsem do toho dal všechno. Chci vyhrávat závody a doufal jsem, že se mi podaří vyhrát etapu a Jonas si zajistí žlutý trikot. Byla to opravdu rychlá časovka a musel jsem si nechat něco na dvě těžká stoupání v závěru. Síly jsem si rozvrhl dobře a technicky jsem neudělal žádnou chybu. Byl to skvělý den."

Pogačar se do boje o etapové vítězství nezapojil. Na mezičasech nabíral ztrátu, přesto to v cíli stačilo na třetí příčku s odstupem 27 sekund. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) si nedokázal ideálně rozložit síly, na rovině byl rychlý a na Van Aerta ztrácel jen pár sekund, ale v závěrečném kopci se zastavil a nakonec byl o 32 sekundy horší než Van Aert. 

Na pátém místě skončil mistr světa Filippo Ganna (INEOS Grenadiers). Ital dlouho držel první pozici, hned po dojezdu však tušil, že dnes to na první místo stačit nebude. Na trati se necítil nejlépe, náročné horské etapy se na něm podepsaly. Což sám přiznal. 

Největší boj byl o páté až osmé místo v konečném pořadí. Aleksandr Vlasov (BORA hansgrohe) rozhodně nepředvedl nic extra, ztratil 2:46, přesto mu to stačilo na postup ze sedmého až na páté místo v konečném pořadí. Dostal se před Louise Meintjese (Intermarché - Wanty Gobert) a Naira Quintanu (Arkéa Samsic). Kolumbijec uhájil aspoň šesté místo v konečném pořadí, zatímco Jihoafričan Meintjes předvedl tragický výkon, ztratil 5:48 a dostal se před něj nejen Vlasov, ale překvapivě taky Romain Bardet (DSM). 

Pozice v první desítce udrželi devátý Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan) a desátý Adam Yates (INEOS Grenadiers). 

V ostatních soutěžích se nic změnit nemohlo. Pogačar potřetí za sebou vyhraje soutěž do 25 let s náskokem téměř jedné hodiny před Tomem Pidcockem (INEOS Grenadiers). Totální triumf týmu Jumbo - Visma završí Van Aert suverénním triumfem v bodovací soutěži a Vingegaard vítězstvím v soutěži vrchařů. Navíc už v neděli večer může Van Aert přidat sedmé etapové vítězství nizozemského celku.