Až do 15. etapy Tour de France si Vingegaard se svým týmem mohl dělat reálné naděje na celkové vítězství, sebevědomí jim přinesla především 11. etapa, ve které Vingegaard Pogačara porazil a zdálo se, že by to v nejdelších a nejtěžších kopcích mohlo fungovat. Taktiku, která v posledních dvou letech zabrala perfektně, prostě Visma vyzkoušet musela. Jenže tentokrát to skončilo velkou porážkou. 

Visma udělala vše správně, v minulosti se jim vyplatilo udávat v dlouhých horských etapách vysoké tempo celý závod a tím postupně udolali Pogačara donutili ho zlomit se. Letos si to naplánovali stejně, nevadilo jim, že Vingegaard ztrácí po prvním týdnu přes minutu, protože strategie nizozemského týmu počítala s tím, že Pogačar ztratí několik minut v nejtěžších etapách. A první úder měl přijít v 15. etapě.

20240714TDF1073-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Sestava Visma-Lease a Bike na letošní Tour nebyla zcela ideální, tým ještě před startem přišel o několik opor v čele se Seppem Kussem, který by v nejlepší formě dokázal jet v cílovém stoupání delší dobu ostré tempo a Vingegaard by nemusel útočit už deset kilometrů před cílem, ale změnilo by to něco? Nezměnilo, protože taktika Vismy počítala s tím, že Vingegaard dokáže našetřit více energie do psoeldních kilometrů a pojede v závěru rychleji než Pogačar. Stal se pravý opak, Pogačar byl v háku za dánským soupeřem úplně v klidu, dokázala přebírat bizony, pustil řídítka a vyléval an sebe vodu, aby se v dojezdu nepřehřál. Kontroloval situaci okolo sebe a byl viditelně zcela v pohodě.

A při první známce Vingegaardovy slabosti zaútočil a nechal ho daleko za sebou. Vingegaard dokázal jet watty, jaké si představoval, byl v možná nejlepší formě svého života, jenže Pogačar se zlepšil ještě o něco víc. "Zajel jsem nejlepší výkon svého života," potvrdil Vingegaard v cíli. "Můžu být hrdý na to, jak jsme s týmem jeli. Tadej byl prostě mnohem silnější. Nemůžete přijet na Tour de France a nezkusit ho porazit. Nikdy jsem o našem plánu nepochyboval," dodal obhájce vítězství. 

Z jeho slov je cítit už jistou odevzdanost, Tour sice ještě ani zdaleka neskončila a v posledním týdnu se může stát cokoliv, ale Vingegaard poznal, že způsob závodění, jaký dřív na Pogačara zabíral, už nefunguje a vymyslet na Slovince letos něco jiného bude složité, spíš nemožné. Pogačar udělal z dlouhých a horkých dnů v horách svou přednost a Visma nyní jen stěží najde řešení. Buďme si však jisti, že příští rok přijede na Tour ještě mnohem silnější Vingegaard a tým Visma-Lease a Bike a uvidíme další skvělé souboje dvou nejlepších cyklistů světa.