Alexander Vinokurov dosáhl svého cíle. Před letošní Tour de France byl propuštěn z vedení týmu Astana - Premier Tech na přání kanadského sponzora Premier Tech. Způsob řízení týmu se Kanaďanům nelíbil a Vinokurov, který je kvůli své dopingové minulosti velmi kontroverzní postavou, nedělal dobré jméno kanadské společnosti.

Vinokurovův ústup ale nebyl náhlý, změny na manažerských pozicích se děly dlouhodobě. Z pozice ředitele zodpovědného za celý chod týmu klesl na vedoucího sportovního úseku a manažerskou roli převzala Belgičanka Yana Seel. Ta byla zodpovědná za ekonomiku a jednala se sponzory. jenže od Tour de France se toho hodně změnilo. Vinokurov za sebe lobboval v Kazachstánu a podařilo se mu vývoj situace zvrátit. Společnost Premier Tech se rozhodla ukončit spolupráci s Astanou a Vinokurov se vrátil do vedení na pozici Yany Seel. 

Tým Astana vznikl v roce 2006 kvůli Vinokurovovi. Vítěz Vuelty sháněl nové sponzory pro svůj tým Liberty Seguros - Würth, protože společnost Liberty Seguros se v době největších dopingových skandálů okolo kauzy Operace Puerto rozhodla skončit. Tým nezachránil ani druhý sponzor Würth a vznikla Astana. Ta díky štědrosti kazašské vlády patřila k nejlepším týmům světa zejména na třítýdenních etapových závodech. V roce 2008 vyhrál Alberto Contador Giro d´Italia a Vueltu, v dalších dvou letech zvítězil na Tour de France, v roce 2013 vyhrál Vincenzo Nibali Giro d´Italia a o rok později Tour de France, Fabio Aru zvítězil na Vueltě a Nibali přidal druhé vítězství na Giru v roce 2016. 

Astana byla bohatá a úspěšná, ale v pozdějších letech už nebyla kazašská vláda tak štědrá a Astana dokonce musela sehnat druhého titulárního sponzora. Tím se vyřešila finanční nestabilita, ale nyní bude Kazachstán muset opět přidat, aby se tým nepropadl do podprůměru. Většině jezdců končí smlouva, Aleksandr Vlasov odchází do BORA - hansgrohe a tým musí shánět nové lídry. Vinokurov jedná se třemi Italy.

Po pěti letech v Bahrainu a Treku by se mohl vrátit Vincenzo Nibali. Slavný cyklista získal v Astaně své největší úspěchy, všechny tři vítězství na Grand Tours, vítězství na Kolem Lombardie a další. Jenže v posledních dvou letech nevyhrál žádný závod, na Giru skončil až 18. a na Olympijských hrách neuspěl. Brzo mu bude 37 let a pravděpodobně se už nezlepší. Jeho hodnota na přestupovém trhu nebude moc vysoká, takže Astanu nebude stát příliš peněz a přitáhne pozornost, protože se stále jedná o jednoho z nejlepších cyklistů poslední dekády. Lídrem na velkých závodech však už nejspíš nebude. 

O něco nadějnějším případem je Gianni Moscon. Nepříliš populární cyklista proslul svými rasistickými urážkami, agresivním chováním vůči soupeřům a nesportovnímu chování a novou smlouvu v Ineosu nezískal. Ale také je to mimořádně talentovaný cyklista, který ještě nedostal dostatek příležitostí jezdit na svůj vlastní výsledek. Ve 27 letech má před sebou svá nejlepší léta a Vinokurovovi a Astaně je nejspíš zcela jedno jeho špatná pověst. Moscon patří k nejvšestranějším cyklistům, může uspět na jednorázových závodech na kostkách i v kopcích, v krátkých etapových závodech i v etapách Grand Tour. A je schopný i jako domestik.

Podle italského deníku Gazzetta dello Sport Vinokurov jedná také s Eliou Vivianim. Zkušený sprinter končí v Cofidisu a rád by odešel do silnějšího týmu, kde dostane lepší podporu v hromadných dojezdech. Ideální by byl Quick-Step, kde získal své největší úspěchy, ale Patrick Lefevere na něj nejspíš nebude mít peníze. V Astaně by získal dvouletou smlouvu a novou motivaci. Ačkoliv Astana nikdy nebyla silným týmem do spurtů. 

Viviani letos získal pět vítězství na malých závodech 1. kategorie. Vyřešil také potíže se srdcem, které ho brzdily v roce 2020 a získal bronzovou medaili v omniu na Olympijských hrách v Tokiu. Ve 32 letech ještě není za zenitem, ale po dvou slabých sezónách nemůže žádat smlouvu na vysokou částku a tým, který ho získá, na něm může hodně vydělat.