Poslední etapa RBB Tour se jela stejně jako včerejší na okruhu, tentokrát s centrem v Českém Rudolci. Okruh byl dlouhý 15,5 km a cyklisté jej absolvovali 10x. První polovina okruhu vedla převážně ve stoupání až k Bukovému vrchu, kde také byly ve 2., 5. a 8. okruhu vypsány vrchařské prémie. Celkem v etapě cyklisté nastoupali okolo 2000 metrů. V cíli ve 3., 6. a 9. okruhu se bojovalo o body do sprinterské soutěže.

Ve žlutém do etapy nastupoval Petr Hampl z Favoritu Brno s náskokem 6 vteřin na Jaapa Roelena (Van Uitert – De Jonge Renner) a 12 vteřin na Michaela Boroše (ČEZ Cyklo Team Tábor). I v týmech byl průběžně nejlepší Favorit Brno o 12 vteřin před Duklou Praha.

Dnes byl úvod etapy poklidnější. První únik se vytvořil až na 25. km, kdy odjel Denis Rugovac z Dukly Praha, k němuž se připojil Tomáš Čer (Havířov Feso Petřvald). Vytvořili si náskok 15 vteřin, ale na 32. km byli dojeti. Denis Rugovac to zkusil znovu a odměnou mu byla rychlostní prémie na konci třetího okruhu.  

Pak se delší dobu nic nedělo, až po 80. km se opět tempo zvýšilo. To se do sólové akce pustil Martijn Rasenberg (Van Uitert). 

Když měl 30 vteřin k dobru, pustila se za ním sedmička cyklistů, takže do sedmého okruhu najížděl Nizozemec společně s týmovým kolegou Mathijsem De Lengem,  Jiřím Petrušem a Martinem Voltrem (oba Topforex ATT Investments), Adamem Doležalem (ČEZ Cyklo Team Tábor), Adamem Křenkem (Favorit Brno), Janem Rybou a Janem Brňákem (oba AC Sparta Praha) s náskokem 20 vteřin na peloton. 

Skupině, z níž později odpadl Martin Voltr, se dařilo postupně náskok oproti hlavní skupině navyšovat, takže na 133. km už činil 3:30 min. Pouze minutu za vedoucí skupinou osamoceně bojoval další Nizozemec Jasper Haes.

O všem se tedy rozhodlo mezi vedoucí sedmičkou v posledním okruhu. Ze skupiny odjeli Jiří Petruš, Adam Doležal a Jan Ryba a ti se nakonec utkali o vítězství v etapě i celém závodě. 

Nejúspěšnější byl Jan Ryba, a tím si zajistil nejen vítězství v bodovací soutěži, ale v celé RBB Tour 2021.  

Druhý v etapě i etapáku skončil Jiří Petruš.

Adamu Doležalovi se podařilo poskočit na celkovou čtvrtou příčku, časový zisk v dnešní etapě mu ale nestačil na to, aby se v celkovém pořadí dostal před třetího Mathijse De Lenga. 

Aktivní Nizozemci si kromě třetího místa v pořadí jednotlivců odvážejí i puntíkatý dres nejlepšího vrchaře, který získal Maikel Stam, bílý pro nejlepšího mladíka (Mathijs De Leng) i vítězství v týmové soutěži!

Jan Hájek, šéf organizačního týmu RBB Tour: "Organizačně jsme závod myslím zvládli dobře. Sice byly nějaké pády, ty k cyklistice patří, ale nic závažného a za to jsme především rádi. První den byly potíže s výsledky, ale to nejde na vrub organizátorům. Po sportovní stránce se ukázala jako velmi přínosná účast mladíků z nizozemského klubového týmu Van Uitert. Jezdili mimořádně aktivně, oproti předešlým rokům udělali i z druhé etapy, která nepatří z pohledu profilu k nejtěžším, pořádný závod a i dnes byli u všeho podstatného. Pochválit musím AC Spartu Praha, která se  k nim aktivitou dnes přidala, což jim nakonec vyneslo vítězství v nejcennější soutěži."

Výsledky.