Podle deníků Marca a Het Nieuwsblad to vypadá na exodus z týmu Deceuninck - Quick-Step. Belgický celek má v kádru spoustu hvězd, ale jen omezený rozpočet. Patrick Lefevere musel zásadně navýšit plat Julianu Alaphilippovi a na další slavné závodníky možná nebude mít dost peněz. 

Nejvíce se mluví o odchodu Elii Vivianiho. Italský mistr je v Belgii druhým rokem, ale zatímco loni zazářil na Giro d´Italia čtyřmi vítězstvími, letos odjel s prázdnou. Připravuje se na Tour de France ale možná se bude muset připravit i na odchod z týmu, který z něj udělal velkou hvězdu.

Vivianiho chce francouzský Cofidis. Z tohoto profesionálního kontinentálního týmu odejde Nacer Bouhanni a Viviani by se měl stát jedničkou. Cofidis chce zpět do WorldTour, už letos kvůli tomu upravil kádr, má 28 závodníků a navyšuje i rozpočet. A nevadilo by ani kdyby licenci WorldTour nezískal, protože první dva profikontinentální týmy v žebříčku budou automaticky pozvány na všechny závody WorldTour a můžou si vybírat.

"Nevím, kolik mu nabídli, ale slyšel jsem o tom. Ale kdybych věřil všem zvěstem, tak polovina mého týmu bude jezdit za Cofidis. Má rád Cedrica Vasseura, měl jsem ho rád jako závodníka a zdá se, že jako manažerovi týmu Cofidis se mu taky daří," řekl Patrick Lefevere deníku Het Nieuwsblad. 

Lefevere odjel do Švýcarska vyjednávat s Vivianim. "Jsem zvědavý na to, co mi Elia řekne. Jsem ochotný vyjednávat, ale ne za každou cenu," vysvětluje Lefevere. "Mám dva rychlé sprintery v týmu, Jakobsena a Hodega, kteří se každý rok zlepšují. A přicházejí noví závodníci. V akademii SEG je mladý Ital Alberto Dainese, který také rychle sprintuje."   

Dokonce se spekulovalo o příchodu Sama Bennetta, který není spokojený s pozicí v BORA - hansgrohe a přitom patří ke třem nejlepším sprinterům současnosti. Bennett s podporou Deceunincku by byl často neporazitelný.  

Hned několik francouzských týmů je na vzestupu. Ve WorldTour dlouhodobě působí AG2R La Mondiale a Groupama - FDJ, ale dobré sponzory a velké rozpočty mají i Cofidis, Total Direct Energie a Arkea - Samsic. Všechny tyto týmy chtějí výš a chtějí proto lepší závodníky. 

Cofidis se zajímá také o Philippa Gilberta, zkušeného vítěze čtyř monumentálních klasik. Pro Gilberta by přestup do Cofidisu nebyl příliš dobrou volbou ze sportovního hlediska, ale z finančního patrně ano. Co je důležitější?

Deceuninck - Quick-Step by mohl přijít i o Zdeňka Štybara. Českého klasikáře chce polský celek CCC. A sám Štybar v nedávném rozhovoru připustil odchod z belgického týmu. V CCC by se setkal s Gregem Van Avermaetem, ale celkově je zde konkurence mnohem menší. 

Odchod Enrica Mase z Deceuninck - Quick-Step do Movistaru je už prý dohodnutý. Mas v Movistaru podepíše na tři roky a stane se jedním z lídrů. Španělský tým se zajímá také o Davida de la Cruze. Jezdec týmu Ineos v minulosti zářil v Quick.stepu, ale po přestupu do britské sestavy se mu moc nedaří. Jako domestik do hor by ale byl velmi platný.    

Spekuluje se i o dalších změnách. Marcela Kittela chtějí v Jumbo - Visma, ačkoliv si německý rychlík vzal pauzu od cyklistiky a není jisté, zda se na kolo ještě někdy vrátí. Tým by mohl změnit také John Degenkolb. Zájem má Lotto Soudal.   

Foto Sirotti