Pouhých 114 km nebránilo tomu, aby brzo po startu nebylo dovoleno odjet skupině, která neohrožovala favorizované týmy. Mezi čtyřmi uprchlíky byl kromě Kristijana Korena (Adria Mobil), Anže Skoka (Ljubljana Gusto Santic) a Marvina Hammerschmida (Hrinkow Advarics) také Jan Kašpar (ATT Investments). A byl to jezdec českého týmu, který byl nejaktivnější na rychlostních i vrchařských prémiích.

Hned úvodní rychlostní na 21. km vyhrál. Na vrchařské trojce na 51. km, kdy už byl pobyt Skoka v úniku pro křeče minulostí, byl Honza druhý za Hammerschmidem. Následovala druhá rychlostní, tady projel na konci tříčlenné skupiny za vítězným Korenem. Nejvíc se český 22letý cyklista zviditelnil na druhé vrchařské prémii, tentokrát druhé kategorie na 90. km.

V průběhu stoupání totiž přijel na záda jezdcům v úniku peloton, celý den vedený jezdci Ineosu, což nejprve znamenalo konec pro Hammerschida, pak rezignoval Koren, ale nic takového neměl v úmyslu Honza Kašpar. Nenechal se zviklat a s vysokým nasazením si pro prémii úspěšně dojel. 

Získanými body se posunul na průběžné 3. místo ve vrchařské soutěži za týmového kolegu Michala Schurana, který dnes nemohl být z této pozice sesazen.

15 km před cílem tedy bylo vše pohromadě a mohlo se začít pracovat na přípravě pozic do spurtu. V tomto směru si vedli nejlépe jezdci Ineosu s cílem zopakovat včerejší vítězství Elii Vivianiho. Jenže soupeři pochopitelně měli své vlastní plány.

Poslední pětistovka měla stoupavý charakter. Zpočátku rozjel tempo pro Alexandera Kristoffa jeho týmový kolega z Uno-X, ale odstoupil příliš brzo. Do cíle zbývalo dobrých 350 metrů. Kristoff, jehož zadní kolo sledoval Iúri Leitao z Caja Rural, si tedy počkal, aby mohl jít někomu do háku.

Vzal to na sebe cyklista Bahrainu, jemuž si do závětří přeskočil Leitao. A odtud coby skvělý dráhař zahájil tak dynamický spurt, že už ho nikdo nedohnal. Ani Kristoff, který se přibližoval, ani Viviani, který šel do spurtu zavřený, takže musel objíždět obloukem zprava, což sice stačilo na norského cyklistu, ale ne Portugalce Leitaa.

Ve španělském týmu mají v posledních dnech žně. Včera vyhrál etapu v Malajsii Daniel Babor, dnes přidal 13. sezónní vítězství Leitao.

Zatím se průběžné pořadí tvoří podle získaných bonifikačních vteřin. Včera první, dnes druhý, červený dres lídra závodu poveze i zítra Viviani.

A naši?

V čase vítěze bylo klasifikováno 87 závodníků. Mezi nimi i ti z ATT Investments, kteří tam měli být. Tedy Jakub Otruba, Matúš Štoček i Jirka Petruš, jemuž 25 km před cílem kdosi najel do šaltru, byl z toho malý karambol a nutná výměna celého kola. Ale i tak se stačil vrátit a v cíli nic neztratit.

Zítra už to bude profilově o dost náročnější, celá etapa je hodně zvlněná a zvláště závěr, kde jde po sobě několik krátkých, prudších stoupání. 

"Cílem je, aby kluci, kteří jsou v pořadí, nic neztratili. Protože rozhodovat se bude v páteční etapě," sdělil sportovní ředitel ATT Investments Petr Kaltofen.