Quick-Step Floors vyhrál čtyři z celkových pěti ročníků Dubai Tour. V roce 2015 vyhrál Mark Cavendish, poté dvakrát Marcel Kittel a nyní Elia Viviani. Nezáleží tedy příliš na závodníkovi, podstatné je jezdit za tuto belgickou sestavu. 

V poslední etapě v ulicích Dubaje o celkové vítězství jeli hned čtyři závodníci. Kromě vedoucího Vivianiho měli reálnou šanci i Magnus Cort Nielsen (Astana) ztrácející jen dvě sekundy, třetí Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) s odstupem čtyř sekund a také pátý Nacer Bouhanni (Cofidis), který zaostával o osm sekund. 

A právě Bouhanni byl důležitým mužem závěru poslední etapy. Jeho pád totiž ovlivnil dojezd etapy, zastavil například Dylana Groenewegena (LottoNL Jumbo), který si v poslední etapě hodně věřil, také Mark Cavendish (Dimension Data) musel brzdit, nespadl, ale do spurtu se už nedostal. 

Kvůli pádu byl finiš hodně hektický, problémy měl i Marcel Kittel (Katusha Alpecin), který byl také mírně zdržen a dojeli před ním hned dva jeho domestici, druhý byl Rakušan Marco Haller a pátý Rick Zabel. Nejdůležitější však bylo, jak si s dojezdem poradili Fabio Sabatini a Elia Viviani z Quick-Stepu. Sabatini dotáhl svého krajana a kolegu na dobrou pozici a Viviani z toho vytěžil vítězství a také vítězství v celkovém pořadí. 

Za Vivianim a Hallerem dojel třetí Brit Adam Blythe (Aqua Blue Sport). Colbrelli a Nielsen se neprosadili, dojeli na sedmém a osmém místě, ale v konečném pořadí zůstali na svém. Magnus Cort Nielsen celkově ztratil dvanáct sekund a Colbrelli čtrnáct sekund. Hned za stupni vítězů skončili dva mladí Belgičané Nathan Van Hooydonck a Loic Vliegen z BMC. 

Viviani vyhrál i bodovací soutěž a bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka si odvezl Magnus Cort Nielsen. 

Arabská sezóna pokračuje už v úterý 13. února, kdy odstartuje etapák Kolem Ománu. To je o dost těžší závod, kde by se měl poprvé představit Jan Hirt v dresu Astany. 

Foto Dubai Tour