Miláček Francie, vítěz šesti etap na Tour de France. Majitel puntíkatého trikotu z Grand Boucle pro nejlepšího vrchaře v roce 2018 a o rok později po dva týdny nositel žlutého dresu pro lídra průběžného pořadí. K tomu vítěz klasik jako Strade Bianche, Milán-San Remo nebo Valonský šíp. To je ve zkratce 32letý Julian Alaphilippe.

Znalci pelotonu si přitom vybaví, že jedna z nejvýraznějších tváří poslední dekády světové cyklistiky nastartovala svou kariéru v barvách českého týmu Etixx-Ihned. A populární Loulou se ještě coby novic ukázal i na dvou největších českých závodech. V roce 2013 nejprve startoval v Závodu míru jezdců do 23 let a o dva měsíce později nechyběl ani na Czech Tour. Tam bojoval o celkové prvenství, nakonec se ale musel sklonit před současným ředitelem obou podniků Leopoldem Königem.

„Těším se, až si s Julianem na naše společné soupeření zavzpomínáme,“ říká s úsměvem Leopold König. „Nominace Vlčí smečky mi udělala velkou radost. Potvrzuje se, že prestiž Czech Tour stoupá,“ dodává někdejší člen hvězdné stáje Sky.

V barvách týmu Soudal-Quick-Step, který nese hlubokou českou stopu (úspěšné angažmá Zdeňka Štybara, Jana Hirta či Petra Vakoče), se na Czech Tour představí i 29letý Kasper Asgreen. Týmový hrdina loňské Tour de France, který po senzačním úniku čtyřčlenné skupiny v 18. etapě dokázal utnout dlouhé čekání na etapový vavřín. Chybět pak nebude ani jednatřicetiletý Josef Černý, jenž Czech Tour ovládl v roce 2017 a v roce 2020 se blýskl etapovým triumfem na Giru d’Italia.

Nadějné mládí bude ve Vlčí smečce reprezentovat 23letý Antoine Huby, který se do Česka vrací po loňském triumfu v Závodu míru, nebo jednadvacetiletý Američan Luke Lamperti.

Letošní Czech Tour se koná v termínu 25.-28. července, den před první etapou je připravené slavnostní zahájení v Olomouci s prezentací všech týmů a jejich hvězd. Na závodníky čeká v průběhu čtyř etap bezmála 590 km s převýšením víc než 9000 metrů.

Program CZECH TOUR 2024

·         Slavnostní představení týmů - 24. července od 17:30, Olomouc, Horní náměstí

·         ⁠1. etapa – 25. července: Prostějov – Ostrava (151,3 km / 1 418 m)

·         ⁠2. etapa – 26. července: Zlín – Pustevny (172,7 km / 3 389 m)

·         ⁠3. etapa – 27. července: Moravská Třebová – Dlouhé Stráně (134,1 km / 2 458 m)

·         4. etapa – 28. července: Šumperk – Šternberk (129,2 km / 1 945 m) 

 

Týmy na CZECH TOUR 2024

WorldTeam

·         ⁠Bahrain Victorious

·         ⁠Red Bull-Bora-hansgrohe

·         ⁠Team dsm-firmenichPostNL

·         ⁠Ineos Grenadiers

·         ⁠Intermarché-Wanty

·         UAE Team Emirates

·         ⁠Team Visma | Lease a Bike

·         ⁠Soudal Quick-Step

ProTeam

·         ⁠Bingoal WB

·         ⁠Team Corratec - Vini Fantini

·         ⁠Team Flanders - Baloise

·         ⁠Team Polti Kometa

·         ⁠Q36.5 Pro Cycling Team

·         ⁠TDT - Unibet Cycling Team

·         ⁠Tudor Pro Cycling Team

·         ⁠⁠Uno-X Mobility

ContinentalTeam

·         ATT Investments

·         ⁠Elkov-Kasper

·         ⁠Lidl-Trek Future Racing

·         ⁠Pierre Baguette Cycling

·         ⁠Israel Premier Tech Academy

·         ⁠CCACHE x Par Küp