Jaká je nálada před startem Vuelty? Vaše první grandtour.

Ještě mi to nedošlo. Tři týdny… Vnímám kolem sebe, že je to něco velkého, celá organizace, natáčení videí, testy na covid atd. Těším se na dnešní prezentaci, předpokládám, že to bude stát za to, že vyjde parádně, podobně jako ta v Dánsku před Tour de France. Za sebe se nechci úplně upínat na ty tři náročné týdny, říkám si, že jedeme třídenní závod v Nizozemsku, pak šestidenní na severu Španělska, poté se přesuneme jižním směrem na šest dnů až do Andalusie, a nakonec další šestidenní do Madridu. Takže si to v hlavě rozděluji na jeden třídenní a tři šestidenní závody.

Prodloužil jste smlouvu do roku 2024. Od Vašich začátků ve Španělsku jste říkal, že se v týmu cítíte skvěle, že vás podpořili i během zdravotních problémů, kterých nebylo málo.

Smlouva se začala řešit po závodě Okolo Slovinska. Od začátku jsem chtěl prodloužit, nejen z důvodu, že bych byl vděčný za jejich přístup v těch nemocných časech. Tým jezdí dobrý závodní program, když budu mít výkonnost, dostanu se na kvalitní závody. Ve Slovinsku jsem měl jistotu, že mi tým dá podporu, což bych asi ve stáji World Tour neměl, nemohl bych jet na sebe. Navíc, tento tým má cestu před sebou, učí se, vždyť funguje teprve třetím rokem. A já druhým, učíme se spolu, cesta je společná. Vedení má vizi, v budoucnosti chce dospět až do World Tour, ten vývoj se mi líbí. A když s nimi dojdu do World Tour… Vidím v týmu potenciál a oni ho vidí ve mně.

Okolo Slovinska – bílý dres nejlepšího mladého jezdce, 5. místo celkově. Jak vzpomínáte na úspěšný závod? Máte ten dres doma?

Mám ho doma. A jeden jsem daroval sportovnímu řediteli Pablovi Urtusanovi. On mi dal ve Slovinsku důvěru. Nechtěl, abych se vyčerpával během etap, ztrácel síly v únicích, věřil mi i v horském dojezdu na Veliku Planinu. Za to jsem mu strašně vděčný. Nejvíce si cením umístění v celkové klasifikaci, pátého místa v takové kvalitní konkurenci. 

Ten útok z pelotonu za bonifikačními sekundami a bílým dresem ve druhé etapě vymyslel právě Pablo Urtusan? To byla paráda, jak jste dojel a předjel cyklisty v úniku.

Ano, vymyslel to Pablo. Před etapou představil pár scénářů, co by se mohlo dít, ale tohle nebylo v původních plánech. Nakonec se to sešlo tak, že jsem uslyšel rozkaz do rádia: „Zkus to!“ A vyšlo to. Nakonec ale odstup druhého Itala Alexe Tolia byl větší, v etapě ztratil.

Zdravotní problémy jsou minulostí? Jak to vypadá s obrnou lícního nervu?

Měl jsem dost těžkou formu a dodnes to není úplně vyléčené. Zvláště v nejtěžším zápřahu. V největší únavě svaly přestávají fungovat. Takže se pořád neusměji na sto procent. Nijak mne to ale v závodech neomezuje. Stalo se to v Andoře, kde prvotní léčba nebyla správná, když jsem se poté léčil u nás doma, doktoři se z toho málem zbláznili.

Týmové cíle pro Vueltu jsou asi jasné – být vidět.

Každému, kdo sleduje cyklistiku, je jasné, že to je náš hlavní cíl. Být vidět, to znamená jezdit aktivně. Nejedeme na celkovou klasifikaci, přestože Roger Adria je v dobré pohodě a Vuelta by mu měla sednout. Nikdo mu ale neříká, že do desítky by to bylo super apod. Primárně chceme být vidět, naskakovat do úniků, ukázat aktivní přístup.

A osobní cíle?

Jsou podobné těm týmovým. Být aktivní a být vidět. Chci si zazávodit, nechci pouze tři týdny jezdit uprostřed balíku. Chci si ty tři týdny užít a nasbírat co nejvíce zkušeností. Ale jedu poprvé grandtour, nemám tušení, jaké to bude v druhém a třetím týdnu. Kdyby šlo vše krásně, mohlo by to vypadat jako ve třetí etapě Okolo Burgosu začátkem srpna, kde jsem projel první přes Picon Blanco a další etapu jel v dresu nejlepšího vrchaře. Cítil jsem se dobře, jenže jsem ve sjezdu vjel do lesa, takže to mělo chybu. Podobný vydařený únik na Vueltě, kdy bych vybojoval šanci a tentokrát neskončil v lese, bylo by fajn, kdyby se něco podařilo.

Měli jste nějakou speciální přípravu na Vueltu?

Za speciální bych považoval třítýdenní soustředění v Andoře v červenci, kde se rozhodovalo o složení pro Vueltu. Mimochodem, byl jsem ve vedlejším pokoji od toho, kde jsem před rokem chytil tu obrnu. Po soustředění jsem jel dva závody – Castilla y Leon a Burgos.

V týmu jsou nováčci, Vueltu nikdo z Vašich kolegů ještě nejel, jaká je týmová atmosféra před významným startem?

Pohodová. Ani zastrašení, ani extrémní natěšení, prostě pohodová. Všichni si to chceme užít, dobře se na Vueltě představit. Spousta týmů potřebuje výsledky a body do žebříčku, to je samozřejmě cílem i pro nás, ale kvalitní prezentace je pro nás prioritou.