Kompletní porce vypadala takto: 82 km silnička – 25 km inline brusle – 8 km běh-2,4 km plavání-8 km běh – 48 km horské kolo. Oproti loňsku přinesla změnu kombinace běh-plavání-běh z bezpečnostních důvodů, aby inline bruslaři nemuseli přejíždět hlavní silnici, vyjeli tak z hlavního depa na náměstí v Mělníku.

Už známá Kalokagathia aliance nastoupila, jak jinak, ve hvězdné sestavě. Ovšem souboj s obhájci z CSG tri teamu jiskřil až do konce, neboť i oni postavili silný tým. Na prvním cyklistickém úseku zůstali Jonáš Vojtěch (KA) a Jan Dubec (CSG) pospolu. Na inline bruslích dojela Zuzana Kocumová (KA) v závěsu 5 vteřin za Nikolou Kubelkovou. Rozhodující náskok tří minut získala na písáku Barabě plavkyně Alena Benešová (KA) na Šárku Landsmannovou. 

Naopak běžec Pavel Brýdl (KA) neudržel hlavně v druhé části zpět na náměstí Vladimíra Marčíka a ztrácel v depu 22 vteřin. Až biker xterák Vojtěch Bednarský (KA) dokázal získat nazpátek vedení nad Michalem Novákem (CSG). V cíli to dělalo 35 vteřin na šestiapůlhodinové štrapáci! Rozhodlo se až v posledním stoupání od řeky k zámku!

„Máme kamarády a ti mají kamarády, kteří si drží nějakou slušnou výkonnost, ale cílem je hlavně dobrá parta. Skládáme vždycky co nejlepší tým, a o to se snažíme bez ohledu na velikost závodu,“ prozradil svoji filozofii Tomáš Svoboda, spolu s dvojčetem Davidem šéfové Kalokagathie. „Multisportovní GigaCzech se nám moc líbí, tohle přesně chceme dělat, takových závodů tady moc není, má velký potenciál. Navíc teď to vyšlo takhle velmi vyrovnaně. Vyjíždělo se ve skupině, nikdo to neutrhnul. Plavání a běh to malinko přeskupil, ale bike zase dorovnával. Náš Vojta stahoval něco přes minutu, to nečekal, že to bude takhle vyhecovaný,“ popisuje průběh. „Loni jsem to asi nepostavil nejlíp a prohráli jsme s nimi. Letos byla motivace, navíc oni proti nám poskládali na poslední chvíli opravdu výborný tým.“

Pochvalovali i členové vítězného týmu. „Byla jsem u testu Gigathlonu v Jablonci před sedmi lety, líbilo se mi to moc. Mám zdravotní pauzu s tou svoji nabouranou imunitou. Ale na inlinech se dost vezu, takže jsem se do toho pustila.  Užila jsem si týmovou atmosféru, napínavý vývoj až do konce, pěkné prostředí i počasí, jsem spokojená,“ říkala bývalá juniorská mistryně světa v běhu na lyžích i světová šampionka ve Spartan Race a taky liberecká radní.

„Bavilo mě to moc, jak to bylo napínavé celých šest hodin. Pro mě hezký zpestření po sezoně před dovolenou. Ráda se zúčastním i příští rok, když to půjde, jsme domluveni,“ dodala olympijská plavkyně Alena Benešová.

V absolutním pořadí pak po dvou týmech následovala dvojice Lukáše a Tomáše Kašparových (7:37:39) a pak nejlepší sólista Martin Pávek (8:26:49). Na bohatěji obsazené kratší distanci 41 – 13 – 8 – 1,2 - 24 vládl Václav Bednarský (3:42:27), takže se radovali oba šumperští bráchové. Dokázal předstihnout i pětici Dobříš teamu (Kolář, Hornáček, Svoboda, Ciboch a Doležal 3:51:54). Nejlepší ze čtyř statečných žen byla Barbora Soukupová (4:48:56), která v uplynulých letech sama zvládla celý dvoudenní Gigathlon. Závodní pole obohatili tradiční účastníci, Němci a Švýcaři, ale i nováčci. (Staro)nová tradice založena! „Jsme spokojeni, všechno si vyhodnotíme, chceme pokračovat,“ potvrdila Klára Mejdřická z pořadatelského týmu.

Kompletní výsledky najdete zde: https://my.raceresult.com/192301/#0_75A472