Jai Hindley se vyprofiloval jako čistokrevný vrchař a jezdec na celkové pořadí v nejtěžších etapových závodech. Problémem čistokrevných vrchařů bývá jízda na čas. V téhle činnosti se sedmadvacetiletý Australan sice zlepšil, ale aby mohl myslet na pódium či vítězství na Grand Tour, chtělo by to ještě přidat. Anebo mu musí příslušný etapák nabídnout takové kopce, kde by získal rozhodující rozdíl.

Po čtyřech letech v Sunwebu, resp. DSM, přestoupil v loňském roce do BORA-hansgrohe a hned se stal společně s Aleksandrem Vlasovem nejlépe postaveným jezdcem týmu co se týče dosažených výsledků.

Do BORA-hansgrohe přišel po nepříliš úspěšné sezóna 2021 jako ten, kdo o rok dříve dokázal vyhrát Herlad Sun Tour, ale především být druhý na Giru, když lepší byl tehdy jen Geoghegan Hart.

1059841103.jpg

Tahle investice se německému týmu bohatě vrátila hned v prvním roce spolupráce, když Hindley Giro d´Italia vyhrál a nechal za sebou borce jakými jsou Carapaz, Landa či Nibali.

Letos s ním měl tým jiné plány. Poprvé směřoval v přípravě na Tour de France. A příprava probíhala dobře. Začátkem března 15. na Tirrenu, koncem března 8. v Katalánsku, po dvouměsíčním přípravném období 4. na Dauphiné a pak tedy na Tour.

Od první etapy se zařadil do top deset, a jelikož se mu podařilo vyhrát z úniku pátou etapu do Laruns, šel do žlutého! V následující taktéž horské etapě sice dojel 6., ale s citelnou ztrátou na Pogačara a Vingegaarda, takže klesl na průběžné 3. místo a žlutý dres musel odevzdat. V posledním týdnu pak v pořadí ještě klesnul a nakonec mu to dalo na 7. příčku.

1123048005.jpg

Takže na co se Hindley zaměří v příštím roce? S příchodem Primože Rogliče coby jasnou jedničkou na Tour by se nabízelo řešení vrátit 60 kg vážícího Australana tam, kde dosáhl největších úspěchů, tedy do Itálie na Giro.

Jenže tomu tak být nemusí. Protože šéf týmu Ralph Denk v těchto dnech v rozhovoru pro GCN vyslovil myšlenku, že on osobně se přiklání k tomu, aby Hindley jel po boku Rogliče Tour.

Ještě není nic rozhodnuto, ale vzhledem k velmi dlouhým časovkám je vítězství na Giru v roce 2024 pro Jaie velmi těžký úkol,“ domnívá se Denk. „Je to opravdu čistokrevný vrchař a poslední týden nadcházejícího Gira není zas tak těžký. Nejsou tam kopce typu Mortirolo či Monte Zoncolan, na nichž při svém vítězství v roce 2022 udělal rozhodující rozdíl.“

1123565983.jpg

Je to vždycky hra trošku vabank. Pokud BORA vsadí vše na kartu Rogliče na Tour, pak by se Hindley mohl hodně hodit. Ať už jako superdomestik do těžkých kopců, nebo záložní lídr. Anebo sice věřit v Rogliče, ale ne zas tak ortodoxně a pokusit se zajistit si úspěch už na Giru. Jakým směrem se ubírá rozhodovaní generálního manažera, plyne z jeho vyjádření.

Pro to, aby Hindley doprovázel Rogliče do Francie, mluví i fakt, že tým disponuje řadou dalších špičkových borců, kteří jsou schopni se prosadit v Itálii na pódium. Ať už jde o Vlasova, který se v posledních letech umístil na všech třech Grand Tours nejhůře do 7. místa, další letošní posilu Martíneze, který dokázal Giro před dvěma lety dokončit na 5. místě bezprostředně právě za Vlasovem, či belgický supertalent Uijtdebroekse, který ve svých 20 letech dokončil premiérovou účast na některé z GT, konkrétně na letošní Vueltě, na 8. místě.