Zcela jednostranně sprinterský a rovinatý výběr nebývá na třítýdenních závodech zvykem, ale například týmu Groupama - FDJ se to na letošním Giro d'Italia bohatě vyplatilo. Francouzi postavili silný tým z tempařů a rozjížděčů spurtů kolem Arnauda Démara a Francouz se odměnil třemi vítězstvími a výhrou v bodovací soutěži. BikeExchange - Jayco zaujímá podobnou strategii na Tour de France. 

Simon Yates se po zranění kolena, které si způsobil na Giru, stále nedostal do dobré kondice a proto se na start Tour nechystá. Jediným vrchařem v týmu je Australan Nick Schultz, vítěz etapy Sazka Tour s cílem na Pustevnách. Ale ani Schultz není jezdcem na celkové pořadí, či kandidátem na vítězství ve vrchařské soutěži. Jeho úkolem bude především pomáhat týmovým kolegům a případně se vydávat do dlouhých úniků. 

Vše se totiž točí kolem rovinatých etap a rychlých hromadných dojezdů. Právě kvůli Tour de Farnce opustil Dylan Groenewegen tým Jumbo - Visma a zamířil do BikeExchange - Jayco. V nizozemském týmu by se na start určitě nedostal, v australské sestavě je hlavním lídrem. Tým se soustředí na 2. a 3. etapu v Dánsku, dále na 4. a 6. etapu už ve Francii a poté až na 13., 15. a 19. etapu a závěrečnou do Paříže. Teoreticky mohou sprinteři vyhrát až osm etap. 

A právě BikeExchange - Jayco se nejspíš bude hodně starat o tempo pelotonu a uprchlíci to proti nim nebudou mít vůbec snadné. Navíc zapojit by se měly také další týmy, například Alpecin - Deceuninck, Lotto Soudal, Quick-Step - Alpha Vinyl a další. Chris Juul-Jensen, Luke Dubridge, Nick Schultz a Jack Bauer  budou mít na práci stahování úniků a udávání tempa. Samotný sprinterský vlak by měl být čtyřčlenný, v tomto pořadí: Amund Grondahl Jansen - Michael Matthews - Luka Mezgec - Dylan Groenewegen.

"Na návrat na Tour de France se těším, naposledy jsem závodil v roce 2019 a byl to pro mě úspěch, takže je skvělé, že se letos vracím. Budu mít silný tým, tu nejlepší podporu, kterou potřebuji, s opravdu dobrými předjezdci, jako je Luka Mezgec. Letos jsme spolu hodně pracovali, dosáhli jsme několika dobrých vítězství," říká Groenewegen, který si v poslední fázi přípravy na Tour střihnul hned dva vrchařské etapové závody Critérium du Dauphiné a Okolo Slovinska. Ve Francii bojoval s náročnými etapami v kopcích, ale před Tour to byl velmi kvalitní trénink. Ve Slovinsku se také nadřel v kopcích, ale aspoň vyhrál jedinou rovinatou etapu a zvýšil si sebevědomí.

Na Tour bude velmi tvrdá konkurence, favoritem je Fabio Jakobsen, kterého ovšem letos dokázal porazit a dále Jasper Philipsen, Caleb Ewan, Wout van Aert, Mads Pedersen, Sam Bennett a Alexander Kristoff.    

"Těším se na druhou etapu v Kodani, doufám, že nebude moc foukat, aby se dojelo ve spurtu. Sprinty na Tour jsou vždycky hektické, nejen kvůli všem sprinterům, ale vždycky jsou tam i jezdci celkové klasifikace, kteří se snaží udržet vepředu, takže je v hromadném dojezdu pokaždé rušno. Tím se to liší od jiných závodů. Mít kolem sebe ve finále zkušené jezdce bude důležité během celé Tour."

Kromě Groenewegena by se v o něco těžších terénech mohl prosadit také Michael Matthews. Australan zvítězil na Tour naposledy v roce 2017 a poslední sezóny k němu nebyly příliš přívětivé, ale letos už vyhrál etapu na Okolo Katalánska. BikeExchange - Jayco už nechtěl spoléhat pouze na něj a proto před letošní sezónou angažoval Groenewegena. Skončí to úspěchem?