Vuelta a Castilla y Leon letos píše již 36. kapitolu. Byly doby, kdy se jezdilo i 5 etap, loni šlo o jednorázovku a letos jsou na programu etapy dvě. Ta první dnešní za Zamory do Salamancy byla dlouhá 171 km a s výjimkou úvodních 25 km byla poměrně dost zvlněná, zvláště ve své poslední třetině. Závodníky čekalo celkové převýšení 1780 metrů a jen dvě vrchařské prémie. Pro konečné vyznění etapy bylo také důležité, že závěrečné 4 km vedly nikoli do příliš prudkého, ale přeci jen stoupání.

Přestože jde o závod kategorie 2.1, sešla se na startu zajímavá konkurence. Například v týmu Movistar Gorka Izagirre a Garcia Cortina, v Astaně Vincenzo Nibali, v UAE Rui Costa a George Bennett, v EF Education Esteban Chaves a Hugh Carthy, v BikeExchange Simon Yates, v Israel-Premier Tech Giacomo Nizzolo a Ben Hermans. Své zastoupení tu má i Česká republika v podobě Vojtěcha Řepy v týmu Equipo Kern Pharma.

V průběhu první části etapy odjeli tři lidi z týmů nižších divizí. Ve stoupání na druhou VP, kdy začala nejobtížnější část etapy, rozjeli na čele pelotonu ostré tempo jezdci BikeExchange. Takže 50 km před cílem bylo po úniku a v ten moment se rozhořel boj o únik nový. Občas se někomu podařilo poodskočit, ale nakonec stejně došlo na spurt celého pelotonu. A za této situace nenašel soupeře Giacomo Nizzolo! Letos poprvé.

Čas vítěze získalo 84 lidí. Mezi nimi i Vojtěch Řepa.