Jedna časovka, dvě kopcovité etapy a čtyři horské zkoušky. To je program, který v následujícím týdnu čeká na sto padesát vyvolených cyklistů na Tour de l’Avenir. Na závodě, jehož název v češtině znamená „závod budoucnosti“. A v jeho minulosti se mnohokrát ukázalo, že se závodníci, kteří tento francouzský závod dokázali vyhrát, poté stali ikonami světové cyklistiky. 

Také český výběr, který se závodu zúčastní po třetí v řadě, má na co navazovat. V roce 1984 se totiž na druhém místě umístil brněnský závodník Jiří Škoda, který byl díky tomuto umístění posléze vyhlášen nejlepším amatérským cyklistou světa. Tento výsledek následně Škodu katapultoval až do profesionálního pelotonu, a do týmu Ecoflam, v jehož dresu se v letech 1987 a 1988 zúčastnil Gira d’Italia.

Ve šlépějích dvojnásobného československého mistra a olympijského medailisty bude v letošním ročníku pokračovat šestice Tomáš Přidal, Daniel Mráz, Pavel Novák, Daniel Vysočan, Martin Bárta a Tomáš Obdržálek. 

„Účast na Tour de l’Avenir pro mě znamená velkou možnost se ukázat a v ideálním případě se dostat do nějakého zahraničního týmu. Bude to pro mě závod po delší pauze, na což nejsem zvyklý, ale doufám, že výsledek bude co nejlepší,“ řekl exkluzivně pro roadcycling.cz dvacetiletý Přidal, který by měl být společně s Pavlem Novákem největší českou nadějí na celkové pořadí.

„Do závodu vstupujeme s dvěma lídry. Přidal i Novák jsou oba výborní vrchaři a věřím, že i v těch nejtěžších kopcích jsou schopni jet s nejlepšími,“ řekl v tiskové zprávě Českého svazu cyklistiky reprezentační trenér Petr Kaltofen a přidal: „Ostatní kluci by jim měli být hlavně k ruce. Naším cílem je bojovat o top 10 v celkovém pořadí. K tomu bychom se rádi pokusili o nějaké pódium v etapě. Musíme být aktivní, skákat do úniků, chytat nástupy a připravovat co nejlepší pozice pro naše lídry.“

Hned tři závodníky z českého výběru, jmenovitě Mráze, Obdržálka a právě jednoho z lídrů Tomáše Přidala, dodal tým Elkov-Kasper. „To, že budeme na závodě ve třech z Elkovu neberu jako výhodu. Myslím, že umíme dobře spolupracovat všichni z výběru mezi sebou a je jedno, kdo je z jakého týmu,“ zmiňuje Přidal, který letos překvapivě zvítězil v silničním závodě na mistrovství České a Slovenské republiky. 

Kromě tří mušketýrů z královehradeckého týmu budou ve Francii startovat také tři krajánci. Daniel Vysočan totiž druhým rokem působí ve slovenské sestavě Pierre Baguette Cycling. Pavel Novák závodí v dresu italského kontinentálního týmu MBH Bank Colpack Ballan. Posledním článkem je „prvoročák“ v kategorii do třiadvaceti let Martin Bárta, který je součástí německé sestavy Team Lotto Kern-Haus PSD Bank, farmy World Tour týmu Red Bull-Bora-hansgrohe.

„Účast pro mě znamená hodně. Jsem rád, že mám možnost tento závod jet. Když jsem s týmem řešil, zda mi povolí účast, nebyli vůbec proti. Je to skvělá příležitost nasbírat jako prvoročák zkušenosti a poprat se o nějaký výsledek,“ komentoval rozhodování o startu Bárta pro RoadCycling.cz. 

Avenir 1.jpg

Podle devatenáctiletého reprezentanta patří mezi favority na vítězství na Tour de l’Avenir Belgičan Widar, Američan August a Francouz Rondel. Kromě vítěze závodu Orlen Nations Grand Prix Mathyse Rondela a šampiona letošního ročníku Giro d’Italia Next Gen Jarna Widara se na startu v Sarrebourgu představí také vítěz květnového Závodu míru do třiadvaceti let Francouz Brieuc Rolland. Startovní listina tak bude opravdu nabytá.

Na nadějné cyklisty z reprezentací napříč kontinenty jako Francie, Belgie, Švýcarsko, Mexiko, Spojené státy americké, Austrálie, Izrael nebo Ekvádor čeká extrémně těžký itinerář. Tak jako je tomu každý ročník závodu Tour de l’Avenir. Mezi stoupáními, která budou muset závodníci absolvovat jsou Les Arcs 1800, Col de l’Iseran nebo Colle delle Finestre.

Podobně těžký program má také druhý ročník Tour de l’Avenir Femmes. Pořadatelé na závodnice kategorie do třiadvaceti let nachystali čtyři etapy, z toho jednu časovku a tři náročné horské zkoušky. „Závod je profilově hodně těžký. Určitě nebudu tvrdit, že ho jedeme vyhrát, ale nemyslím si, že bychom tam hráli jen druhé housle. Asi bude snazší pokusit se o nějaký dílčí výsledek v etapě,“ sdělil v tiskové zprávě trenér Milan Kadlec, který bude mít k dispozici sestavu jmen Julie Kopecký, Barbora Němcová, Kristýna Burlová, Nela Slaníková, Gabriela Bártová a Eliška Grulichová.

Mladé naděje ženské cyklistiky se ve Francii představí od 21. do 24. srpna. Mužský závod vyvrcholí ve stejný den. Na fanoušky tak čeká dvojitá nálož spektakulární cyklistiky v podání budoucích světových hvězd.