Jak si užíváte období po konci sezóny? 

Dobře. Měla jsem teď trénink plavání, protože se snažím zkoušet něco jiného. Na dovolenou bohužel moc času nemám, jelikož studuji. Za dva týdny mě čekají zkoušky na univerzitě. Po pádu na mistrovství Evropy se teď taky znovu snažím hýbat, protože se mi už nechce sedět doma a regenerovat po zranění. Chodím proto právě plavat a hraji tenis.

Koleno je stále trochu oteklé a je tam pořád nějaký problém. Chodím k fyzioterapeutovi, ale příští týden mě čeká prohlídka u dalšího specialisty, protože ho mám stále naražené.

Když se nebudeme koukat na závěr sezóny, který byl dost ovlivněný právě zdravotními komplikacemi, jak hodnotíte váš rok 2024?

Jsem strašně spokojená. Hlavně na začátku jsem měla možnost objet některé větší závody jako třeba Dwars Door Vlaanderen v Belgii a další. A to, že se mi povedlo vyhrát Tour de Feminin bylo taky úžasné. Už minulý rok jsem tu byla čtvrtá, takže jsem letos měla za cíl celý závod vyhrát. Týden před tím jsem kvůli tomu dokonce odjela trénovat do španělské Girony.

Vyhrát český šampionát v časovce je taky něco úžasného. Tento rok jsem se snažila více připravovat právě na časovky. Udělala jsem perfektní nastavení posedu, takže ten je teď na nejlepší možné úrovni. Úspěch v časovce pro mě proto byl také velký cíl v této sezóně. A účast na olympiádě, to je samozřejmě taky naprosto úžasné.

Na jaře jste si ještě před Tour de Feminin připsala dvě druhá místa na nizozemských závodech Volta NXT Classic a Tijdrit Omloop van Borsele. Následně pak přišel květnový úspěch na českém etapáku. Jak toto snové jaro vnímáte?

Určitě to bylo snové. Vyhrát tak velký závod, ještě jako Češka, je prostě úžasné. Pokud se nepletu, Nikola Bajgerová letos také vyhrála na Tour de Feminin etapu, takže pro nás Češky to byl strašně dobrý závod. 

Ano. Dobré výsledky jsem měla už tady v Nizozemsku na závodech. Asi jsem měla dobrou formu, bohužel jsem tento skvěle rozjetý rok nemohla dotáhnout kvůli kovidu a pádu na Evropě až do konce. S tím úplně spokojená nejsem, ale už s tím nic nenadělám.

Za svoji kariéru jste absolvovala některé velké cyklistické závody, které jsou organizačně na vysoké úrovni. Jak si v tomto porovnání stojí Tour de Feminin?

V kategorii 2.1 by určitě závod v budoucnu mohl být. Vím, že organizačně je závod super, terén etap je taky super a silnice jsou také naprosto skvělé. Ta jednička by závodu opravdu slušela. Možná i víc. Takový posun samozřejmě stojí peníze, nevím, jak jsou na tom pořadatelé finančně, ale organizací určitě patří o kategorii výš. 

Výsledky, o kterých jsme se teď bavili, vás dostali do hledáčku vedení nizozemského týmu SD Worx-Protime, do kterého pro následující dvě sezóny přestupujete. Jak dlouhá jednání to vlastně byla?

Myslím, že to bylo celkem rychlé, jestli si to správně pamatuji. Měla jsem schůzky i s dalšími týmy, ale po rozhovoru se sportovním ředitelem Dannym Stamem jsme se okamžitě dohodli. Samozřejmě se pak musí podepsat smlouva, což trvá trochu déle. Samotná komunikace, že jsem se pro tým SD Worx-Protime rozhodla, byla ale velmi rychlá.

Připadal do úvahy o vaší budoucnosti také posun do hlavního týmu AG Insurance-Soudal, v jehož juniorských sestavách jste působila celkem tři sezóny?

S jejich zástupci jsem se také setkala, ale po odchodu hlavní ředitelky Natashy den Ouden se sestava začala měnit. Tým se stával více belgickým než nizozemským a do organizace přišly noví lidé. Zároveň mi stále u tohoto týmu chybělo více profesionality. Když má člověk šanci jít do SD Worx-Protime, měl by ji vzít. Navíc jsem ještě mladá, studuji a taky jsem si chtěla nechat svého trenéra. Ve všech těchto věcech mi v SD Worx-Protime vyšli vstříc. A proto jsem se rozhodla pro ně.

Vaše kolegyně budou pro roky 2025 a 2026 dvojnásobné mistryně světa Lotte Kopecky a Anna van der Bregen. Jak to zní?

Je to pro mě velká čest. S Lotte jsem ještě nikdy nemluvila, takže mě také zajímá, jaké to jsou vlastně ženy mimo závod. Myslím si, že se od nich můžu naučit spoustu věcí. Obě jsou klasikářské typy a myslím si, že bych se i já mohla na tento typ závodu nejvíce zaměřovat. Jsem ještě mladá, ale vidím se právě hlavně jako klasikářka. Jsem zvědavá, jak bude naše spolupráce vypadat, ale nesmírně se na to těším. 

Oznámení tohoto přestupu se zveřejnilo po vašem pádu na mistrovství Evropy a před světovým šampionátem. Pomohlo vám toto oznámení alespoň psychicky?

Určitě ano. Byla jsem dost zklamaná, že jsem nemohla nastoupit na mistrovství světa. Když jsem se dívala v televizi, tak jsem byla zase trošku ráda, že jsem nejela, ale stejně mě to mrzelo. Je to strašně velký závod a soupeříte s těmi nejlepšími závodnicemi světa. Před startem šampionátu jsem si volala s panem Kaltofenem a on mi říkal, že pokud se necítím stoprocentně, ať do Curychu radši nejezdím. Když jsem sedla dvakrát na půl hodiny sedla na trenažér, stále mě koleno bolelo. Proto jsme se domluvili, že se nakonec nezúčastním. Nechtěla jsem startovat přes zranění a pak odpadnout na prvním kopci. To se radši pořádně připravím na nadcházející sezónu. 

Říkala jste, že jste mistrovství světa sledovala. Co říkáte na výkony českých reprezentantů a reprezentantek, mezi kterými byl také váš bratr Matyáš?

Měla jsem možnost být přímo na místě v Curychu a podporovat tak Matyáše u tratě. Bohužel ho ale brzo v závodě potkal pád a ostatní reprezentanti neměli také úplně svůj den. Trať byla ale strašně těžká a déšť sehrál svou roli, muselo to být dost náročné. Nejlépe zajel Mathias Vacek, což je taky stále ještě mladý závodník. Mathias měl celou letošní sezónu skvělou a je pro mladé kluky úžasné vidět, jak velké kroky během krátké doby udělal. Věřím, že sama ho v budoucnu můžu napodobit. 

Na závěr se přesuňme zpátky do ženského pelotonu. V předběžných soupiskách pro rok 2025 jste zatím jedinou českou závodnicí v kategorii World Tour. Čím si to vysvětlujete?

Je to škoda. Doufám, že ještě některé z holek kontrakt získají. Pro českou cyklistiku by bylo jen dobře, když by nás tam bylo více. Tereza Neumannová by mohla ještě najít nějaký tým na příští rok. Také Kristýna Burlová má kvalitativně rozhodně na to, aby si nějaký worldtourový tým našla.