Přehled si rozdělme podle závodů vyšších kategorií UCI na jedné straně a těch, kde budou závodit české kontinentální týmy.

Upoutávce na sobotním Sanremo se budeme věnovat v samostatném článku. Je to také jediný závod UWT v tomto týdnu. Kromě něho se jedou čtyři jednorázové závody kategorie "Pro". V Belgii 15. března dlážděná klasika Danilith Nokere Korse a o dva dny později Bredene Koksijde Classic, kde obvykle vyhrávají sprinteři.

Ve středu se jede také italské Milano-Torino a ve čtvrtek francouzská Grand Prix de Denain-Porte du Hainaut. Krom toho se uskuteční o víkendu ve Francii dvě jedničkové jednorázovky a jedna dvojková v Portugalsku, na níž by se měli vrátit do závodního kolotoče v týmu Caja Rural sprinteři Daniel Babor a Tomáš Bárta.

To, že Sanremo bude kompletně vysílat Eurosport, je jasné. V programu ale nechybí ani všechny čtyři z kategorie ProSeries.

První bude na řadě středeční klasika Milano-Torino, jejíž první ročník se uskutečnil v roce 1876. Na startu bude minimálně deset World týmů. Jde o závod, který v nedávné minulosti končil na vrcholu náročného stoupání, takže tu vyhrávali vrchaři jako třeba Primož Roglič v roce 2021. V posledních čtyřech letech se však třikrát dojíždělo po rovině, takže vyhrávali sprinteři, naposledy loni Mark Cavendish. A letos se závod odehraje na stejné trase.

To GP Denain, která se jede o den později, je jiný kafe. Jde o snadnější obdobu Paris - Roubaix. Úvodních 110 km z celkové délky 195 km slouží k "rozjetí". Pak to však přijde. Asfaltové úseky se budou střídat s dlážděnými, prašnými cestami na úzkých venkovských silnicích (viz titulní snímek). V loňském ročníku se právě v takovém terénu podařilo odjet pětici závodníků, kde byli tři borci Ineosu a s nimi i Primož Roglič. Dojeti však byli zhruba 30člennou skupinou kilometr před cílem, takže došlo na hromadný spurt, z něhož vyšel vítězně Max Walscheid z Cofidisu. Letos najdeme v předběžné startovní listině 9 World týmů, v sestavě Trek-Segafredo aktuálně figuruje i Mathias Vacek.

České kontinentální týmy se chystají na závody v Řecku a Slovinsku. Na čtyřdenním etapáku International Tour of Rhodes (2.2) bude od 16. března startovat šestice ATT Investments, a i když startovní listina ještě není k dispozici, jsme v naději, že by se v sestavách svých týmů mohli objevit i Michael Kukrle a Jakub Ťoupalík. Nedělní GP Slovenian Istria (1.2) mají uveden v kalendáři jak Elkov-Kasper, tak ATT Investments.

International Tour of Rhodes (2.2) začíná prologem do vrchu a všechny tři další etapy jsou také kopcovité, i když ne extrémně. S ohledem na profil závodu se mezi favority řadí opět Jakub Otruba, který vyhrál první jarní etapový závod na Rhodosu, ale i Márton Dina, další významná letošní posila týmu ATT Investments. Slovinský závod obvykle končí soubojem sprinterů.