Tak jako máme každý odlišné DNA či otisky prstů, tak máme i jiný vkus. Už staletí platí, že proti gustu žádný dišputát. Znamená to, že i v případě oblečení a doplňků na kolo jde o mimořádně subjektivní vnímání. Takže pokud nám někdo chválí či haní nějaké zboží, nechme si vždycky rezervu a dejme hlavně na vlastní zkušenost. Což ovšem neznamená, že cizí zkušenost je bezcenná. Může být inspirací a sklíčkem do mozaiky, která nakonec vytvoří náš vlastní ucelený obraz.  

Benoit Cosnefroy v přilbě Ekoï skončil na letošním Brabantském šípu za Alaphilippem a Van der Poelem.

Z uvedených důvodů budu dnes používat ich-formu. Budu mluvit pouze za sebe a v jednotném čísle. A použiji několik snímků vlastní osoby, i když si nemyslím, že jsem nejvhodnějším figurantem. Zájemcům tedy zprostředkuji moje vlastní zkušenosti s oblečením a doplňky značky Ekoï.

Cyklistiku provozuji desítky let. Cyklistika mě přitahuje ve svém celkovém obraze, to znamená, že vnímám její sportovní, fyzický rozměr, ale i rozměr estetický. Do druhého jmenovaného patří postava, oblečení, bicykl, doplňky atd. Jsem v tomto směru tak trochu estét.

Na rozdíl od komponentových sad, kde coby „stará škola“ stále upřednostňuji Campagnolo před Shimanem, byť uznávám, že Shimano je asi o trošku lepší, se v oblečení neorientuji výhradně na jednu značku. I když šířka záběru není zas až tak příliš široká. V mém cyklistickém šatníku převažují dvě značky. Jedna renomovaná italská a dnes již také Ekoï. Ta italská je podle mých pocitů o chloupek lepší a o chlup dražší. Přičemž na základě mých zkušeností není ani ona bezchybná. Kdo ale jsme bezchybný, zvláště když jsme maximalisti?

Team Arkéa Samsic a tedy i Naira Quintanu obléká Ekoï.

Ekoï jsem si začal pořizovat v polovině roku 2017 a dodnes jsem nahromadil kolem dvaceti kusů oblečení a doplňků. Některé jsem si mimořádně oblíbil, jiné jsou průměrné a některé moc nevozím. Samozřejmě řada z nich už v nabídce firmy není a je nahrazena jinými, modernějšími a třeba dokonalejšími.

Čím mě tahle značka oslovila? Především designem svých výrobků. Přiměřeně širokou nabídkou. Cenou a průběžnými slevovými akcemi, které vzdáleně připomínají práci s investicemi: nutnost průběžně sledovat, rozhodovat zda a kdy nakoupit a radost z vydařeného obchodu. Rychlostí, spolehlivostí a způsobem komunikace jejich e-shopu včetně českého zastoupení. A co je oproti konkurenci mimořádný bonus, je větší množství na e-shopu zobrazovaných fotografií jednotlivých výrobků včetně fotografií figuranta bez i na bicyklu. Takže lze předem velmi dobře odhadnout, jak výrobek bude skutečně vypadat, až ho sami oblékneme.

Jako dlouhodobější soukromý tester jsem se v létě dostal k nabídce vyzkoušet vybrané výrobky Ekoï. Jde o cyklistické brýle Perso Evo 9, set dresu s krátkým rukávem a kraťasů Linea a letní kombinézu. Než se k nim dostanu, sdělím své zkušenosti s oblečením a doplňky, které jsem nakoupil soukromě.

Ekoi obléká profesionály i amatéry, muže i ženy. Pro ně má slabost, viz speciální edice.

Co je normální?

K sadě dresu a kraťasů jsem pořídil i dlouhé návleky na nohy (Carbon). Designově perfektní. Délka správná. Pružnost a přilnavost bez připomínek. Jenže jsou malinko teplejší. Takže v přiměřeném chladu, kdy kombinuji kraťasy a dlouhé návleky, používám spíše slabší od oné nejmenované italské firmy. A při větším chladu už oblékám dlouhé kalhoty, jelikož jak všichni víme, víc než nohy trpí chladem obsah klínu.

Zimní ponožky (COMP10 Carbone Thermolite) jsou perfektní. Ovšem pro mě na nošení v zimě v domě. Důvod? Jsou pružné, designově přitažlivé, dlouhé tak akorát několik centimetrů nad kotník, ale tlustší. Jak se na zimní ponožky sluší. Jenže oblékat je do letních treter je nesmysl a do zimních je to spíše kontraproduktivní, neboť nohy nacpané v tretrách spíše prochladnou. Takže používám slabší, nikoli však slaboučké, od jedné české firmy. Jsou totiž dlouhé, takže chrání nohu ještě kus nad achilovkou a výborně se doplňují s délkou nohavic zimní kombinézy a zimních kalhot, které mám od Ekoï.

Nabídka Ekoï oblečení a doplňků pro cyklisty je kompletní, a to včetně vícero druhů treter.

Rám mého jedničkového bicyklu je vyveden v bílo – černo – zelené barvě. Takže mě zaujaly Ekoï košíky na lahve v černo – zeleném provedení. Nejsou karbonové, ale plastové, takže o nějaký ten gram těžší a o nějakou tu korunu levnější. Co u nich nevnímám jako dokonalé, je jejich šířka. Jsou totiž malinko užší, takže lahev v nich drží velmi pevně, což je někdy přednost a někdy mini komplikace. Ale vozím je doteď, aniž by mě nějak viditelně otravovaly.

V zimě vozím jako asi většina cyklistů nákrčníky. Jeden jsem pořídil i od Ekoï (Tour de Cou). Také u něj platí, že za všechno se platí a že špatné věci jsou k něčemu dobré a možná i opačně. Ten, co vlastním, je z příjemné, měkké látky, ale právě proto se oproti tomu od italské firmy trošku vytahuje, když to přeženu, hadrovatí. Je to u mě až dvojka. A používám ho v chladném počasí i na práci kolem domu nebo na pěší túry.

Standardem je i nabídka aktuálně šesti druhů zimních rukavic, jejichž komfortní zóna je definována od +6 do -20 stupňů.

Co se povedlo?

Brýle Guera, které už ale v nabídce nejsou a byly nahrazeny jinými modely, dobře tvarem doplňují mou konkrétní přilbu od jiné nejmenované italské firmy. A to proto, že mají zvýšenou horní část obrouček. Pořídil jsem je se zabarvenými skly a k nim dokoupil i čiré, které se velmi snadno vymění, takže i při spěchu na trénink neznervózníte. Výhodou nejen tohoto modelu je možnost vybrat si barvy jednotlivých dílů podle vlastního vkusu, což platí i pro barvu zabarvených skel.

Jedna z prvních věcí, které jsem u Ekoï pořizoval, byl set dresu, kraťasů a rukavic Carbon Fiber. A osvědčil se natolik, že jsem pořídil ještě jeden, takže na manželku nemusím tlačit, co se týče práce s automatickou pračkou. Pravda je, že kraťasy se po delším používání trošku opotřebovaly v nejexponovanějším místě, což jak všichni víme je prostor, kde se stýkáme se sedlem. Ne že by se prodřely, ale jsou malinko opotřebované. Dres má krátký stojáček, je samozřejmě celorezepínací a použitou látkou určený do průměrných letních či raně podzimních teplot. Do velkého vedra raději nějaký úplně slabounký.

Carbon Fiber, ke kterému jsou i rukavice.

Na trénink nebo rekreační vyjížďku s manželkou používám za velkého vedra dres bez rukávů. Bohužel v době, kdy jsem ho pořizoval, měli jen bílý s červenými doplňky, což není moje nejoblíbenější kombinace. Ale funkčně super. Celorozepínací, lehounký, příjemný. Když si ho v takovém dnu obléknu na výlet s manželkou, tak přiznávám, že se mi nechce do přilby a v těchto výjimečných případech ji zapomenu. A opíjím se přesvědčením, že umím padat. Takových už ale bylo víc, tuším?

Když jsem zmínil manželku, tak jelikož sám už mám všechno, tak oblékám na kolo i ji. Moc hezky jsem si ji vydesignoval, moc jí to sluší, a přestože zprvu protestovala (která nedělá potíže, že?), tak nyní je upřímně ráda! Od Ekoï má „pouze“ růžové letní návleky na tretry. Což jí jde výborně dohromady s růžovým dresem a přilbou od nejmenovaných italských značek.

Zatím poslední kus, který jsem pořídil před touto zimou, jsou zimní kalhoty. Jednak jsem měl pocit, že je nutně potřebuji, ale důležité bylo, že se mi designově hodily k zimní bundě. Jde o výrobek s označením Gel 3D Linea a je stále v aktuální nabídce. Hned jsem je začal s úspěchem používat. Kromě estetiky, kvality látky a přiměřeného zateplení je jejich předností i kombinace černé v mém případě se světlejší modrou, takže za pošmourných podzimních dnů jsem v lesních úsecích doufám lépe vidět. I když někteří řidiči jsou buď slepí, nebo nedostatečně mentálně vyspělí. „B“ je bohužel správně.


Dres bez rukávů i brýle od francouzské značky.

A z čeho jsem nadšený?

Skvělá je zimní kombinéza (Aero Carbon). Jde o výrobek, který nese speciální označení. Je to totiž zčásti sešitý horní a spodní díl, přičemž ten horní je celorozepínatelný, takže není žádná potíž kombinézu obléci i svléknout. Když ji ale obléknete, máte pocit druhé kůže. Jednoho celku, kde nic nepřekáží. Někdy mám dojem, že jakmile ji navléknu, tak mi vzroste forma. Podobně jako všechny cyklo kalhotové výrobky je opatřena kvalitní vložkou, stejně jako řada dalších výrobků od Ekoï „made in Italy“. A co je hodně důležité, má tři odrůdy odstupňované hmotností uživatele! Takže diblík nemá zadek jak čmelák a řimbaba ho má zase jak v bavlnce.

Návleky na tretry (Rainproof) jsou určeny – jak název evokuje – do deště. Ale já je vozím od pozdního podzimu až do pozdního jara. Ať už na letní, tak posléze i na zimní tretry. To podle oscilace kolem bodu mrazu. Perfektně se navlékají, jsou lehké a přitom přiměřeně zateplené a přiměřeně voděodolné. Naprosto super kus. A že jsem takových návleků od sedmdesátých let minulého století vyzkoušel. Kolegové pamětníci jistě pamatují ještě teplé ponožky na letních tretrách. Dřevní doby měly své neopakovatelné kouzlo.

Pod vestou zimní kombinéza, brýle, nákrčník a rukavice Ekoï. V březnu s palmami za zády. Kde asi?

A teď tedy k věcem, které Ekoï poskytl k testování.

Černý dres a kraťasy Linea s jemným neznatelným šedým vzorem se mimořádně osvědčily. Dres má delší rukávy a kraťasy zase nohavice tak, jak dnešní trend v profi pelotonu určuje. Miloš Hrazdíra byl úžasný borec, a když coby pro bafuňáře přestárlý a vyřazený z reprezentace vyhrál všechny tři mistrovské závody v jednom roce, tak měl kraťasy vytažené po stehnech tak nahoru, až se to stalo pověstné. Tak tohle nám u kraťasů Linea tedy nehrozí v žádném případě. Mně osobně delší nohavice hodně vyhovují, mj. i proto, že použiju-li k nim návleky, tak se nevysouvají a perfektně drží.

Barva a vzor jsou velmi decentní. Ale černá je na silnici vidět nejméně. A teď babo raď. Látka a střih jsou určeny do běžného letního a podzimního počasí. Podobně jako u výše popsaných Carbon Fiber do mimořádně velkých veder nebude tahle sada vadit jen těm, co mají podíl podkožního tuku pod deset. A to jsou hubeňouři, které běžný smrtelník podezírá ze zdravotních potíží.

Velmi decentní set Linea s delšími rukávky i nohavicemi, na bicyklu košíky Ekoï.

Brýle Perso Evo 9 běžně vozí borci z World Tour. A ne náhodou. Perfektní výrobek, který si v e-shopu lze sestavit - co se obrouček týče - v „nekonečné“ škále barevných variant a opatřit několika druhy zabarvených skel na stupnici od jedné do tří i s možností osadit je fotochromatickými skly. Tuhle variantu nyní zkouším, jiné brýle ani neoblékám ať už na silnici tak na bajku a jsem nadšen. Rychlost zabarvení je značná, stupeň zabarvení vždy přiměřený stavu „osvětlení“. Zkouším černou variantu, takže nejsem za frajera s modrými zrcadlovkami, ale i tuhle potřebu je Ekoï schopen do značné míry uspokojit, neboť nabízí i barevné fotochromatické varianty. Krom toho lze brýle používat ve čtyřech variantách, jelikož mají odnímatelnou vrchní i spodní část rámečku. Takže přizpůsobivost specifikům každého obličeje a přilby je výrazně vyšší, než je běžné.

Nakonec si nechávám nejmilejší překvapení. Je jím letní kombinéza ušitá ve stejném systému, jako jsem popsal u té zimní. Obdržel jsem barevnou variantu (viz foto), u níž jsem byl trošku na rozpacích, zda na mé cyklistické schopnosti nebudu vzbuzovat přespřílišná očekávání a hlavně pozornost. Tenhle můj pocit vzal téměř okamžitě za své, jakmile jsem vyrazil na trénink. Jestliže zimní vzbuzuje pocit druhé kůže, tak tady to snad druhá kůže skutečně je. Takhle nějak to nejspíš řešila princezna Koloběžka: nahá a oblečená současně. Lehká, příjemná, elastická. Samozřejmě ta kombinéza. A stimulující k dynamickému nasazení. V ní snad ani nejde jet na pouhý kompenzační švih. Navíc má dvě kapsy, do nichž se mi vejde vše potřebné i na dlouhý letní vytrvalostní trénink. Šel jsem dnes kolem ní a trošku mě zatlačilo na prsou při nemožnosti naplnit teď v zimě touhu s ní vyrazit do krajiny snů.

Letní kombinéza a brýle Perso Evo 9.

Pokud jste o Ekoï dosud nevěděli nebo chcete vědět o hodně víc, než jsem popsal, stačí samozřejmě naladit www.ekoi.cz. Mj. se tam také dozvíte, že Ekoï je partnerem čtyř špičkových cyklistických týmů, kterým dodává oblečení, přilby a brýle. Jsou to francouzské Arkéa Samsic, AG2R La Mondiale a Cofidis a dokonce i belgické Lotto Soudal. Vybavení těchto týmů je na e-shopu věnována sekce Ekoï Racing. Mimochodem, přilby Ekoï používali v této sezóně i kluci z Elkov Kasper.

No tak jsem dopsal a jdu se obléknout do cyklistického. Při dnešní teplotě kolem bodu mrazu osedlám bajka a po dlouhé době ze silnice hurá do terénu. Však se jara doufám zase dočkám. Společně se všemi příznivci samozřejmě nejkrásnějšího sportu: cyklistiky. A to i v oblečení a doplňcích od francouzské firmy Ekoï. Aktuálně pošilhávám po multifunkční přilbě AR15.

Ekoï obléká kromě cyklistů, silničářů i bajkerů, také běžce a nabízí i sportovní oblečení obecně.