Sám Pogačar je označil za nejpohodlnější tretry, které měl kdy na noze. Ostatně vezl je na Tour de France už v roce 2020, kdy se ještě ani neobjevily na trhu. Přitom tkaničkové modely jely doposud povětšinou na retro vlně, často kožené s tradičními dírkami na tkaničky.

DMT 2.jpg

„Káerka“, vyrobená technologií 3D knit, tedy z pleteniny, spíš následují moderní trendy. Až natěsno navlékanou „ponožku“ s tisíci propletených vláken, připomínající skoro až lezečky, zpevňuje po obvodu v dolní části tužší lem. Ten se dá i lépe otřít od nečistot. Odvětraný nárt v inovativní bezešvé konstrukci bezvadně dýchá.

Tkaničky jsou pak provlečeny deseti pevnými poutky z úchytů protažených po celé straně podobně jako u kecek všeho druhu, tedy spíše těch sportovnějších. Zavázaná oka se pak zastrčí do kapsičky na nártu v místě jazyka stejně jako u trailových běžeckých bot. Uvnitř boty na patě podporuje až „prorostlý“ kontakt s nohou protiskluzový panýlek. Při pohodové jízdě ani nemusíte utahovat. Podpora klenby pomáhá přenosu síly do pedálů. Širší chodidla ale mohou mít potíže, ale musíte je zkusit, jinak se to nedozvíte.

DMT 3.jpg

Odlehčenou karbonovou podrážku navíc otvírají čtyři okna, přispívající k odvětrání, podporu pro chůzi dává gumový podpatek a plátek na špičce. Přitom zůstává bota velmi tuhá. Tříděrový systém vám dovolí kufry SPD, Speedplay i starý dobrý Looky, tady má ještě vychytávku v podobě paměťového šroubu, jak jste zvyklí. Vždy s 8mm variabilitou nastavení. Tahle konstrukce ale může někdy malinko klapat.

Pogačarovu limitní edici Pogi´s Heart Beats ještě doplňuje jemná barevná kresba linie jeho srdečního tepu. Jinak vystajlovaný čistý bílý design narušuje jen oranžová linka na patě a oranžová tkanička – ano, výchozí sestavu tvoří jedna bílá a druhá oranžová. V balíčku dostanete ale obě do páru, k tomu pytlík na záda a malou lžičku. Zejména, my starci, se soukáme do bot obtížněji a nemusíme si přivolat křeč ještě před výkonem, že.

DMT 4.jpg

Ale hlavně aby bota fungovala na kole. Skutečně podrží? I lehčí závodní tretry bývají tužší, což podporují i boa kolečka na vnější straně nártu. Takový model KRO od DSM vozí třeba Elia Viviani a je jen o 5 gramů těžší. Gravelovou GK1 s hrubším vzorkem podrážky ale opět vybavují klasické tkaničky.

Tady se bota jaksi přirozeně, jemně, ale pevně, stává až součástí nohy. I při delším výkonu si nepotřebujete povolovat. I utažené tkaničky ve spojení s flexibilnějším materiálem ponechávají jistou část vůle s vývojem natékající nohy. Když už vám skutečně sedne, pak bez výhrad. Subtilní konstrukce nepředpokládá použití v bahně, přesto se nedá čekat, že by byla nezničitelná. Na podrážce se podepíše každý šutřík, musíte být na ně hodně citliví. Z tohoto pohledu může výdrž jen překvapit. Každopádně si ji užijete.

DMT 5.jpg

DMT KR SL - cyklistické tretry
technologie: 3D knit, karbon SL
váha: 205 gramů (velikost 42)
barevné verze: bílá, černo-bílá, šedá-černá, černá
cena: 7990 Kč