Modely Force Lynx a Orca můžete vidět v akci na hlavách Bryana Coquarda, Arthura Vichota, Pierra Rollanda, Toma-Jelte Slagtera a dalších. Loni helmy Force vozil italský celek Neri Sottoli s Giovannim Viscontim v čele. 

Force Lynx

Model Lynx je více odvětraný a vhodný do teplého počasí. Helma má 19 větracích otvorů, ale tvar je podle moderních trendů aerodynamický, bez výrazných výčnělků. Polstrování je bohaté a zajímavým detailem je integrovaná síťka v přední části přilby spojující vycpávky. Síť brání hmyzu v průniku helmou až k hlavě.    

Model Lynx je samozřejmě vyroben technologií inmould a je velmi kvalitně zpracován, přitom cena je více než příjemná, na stránkách Force.bike je doporučená cena 1399 korun, v několika barevných kombinacích, v matných i lesklých verzích. Líbí se mi tvar přilby, na hlavě vypadá poměrně kompaktně. Na mé hlavě sedí přijemně a při jízdě jsem zapomněl, že ji na sobě mám, což je vždy pozitivní. 

Bezproblémové je také nastavení helmy. Utažení se ovládá tradičním kolečkem na zadní straně, i když se jedná o jednoduchý systém, je zcela dostatečný a během několikatýdenního testování prokázal také odolnost. 

V teple obvykle hodně trpím na přehřátí hlavy a proto vyžaduji dostatek odvětrání a Lynx s tím nemá žádný problém. Drobným nedostatkem je odvod potu z čela a hlavy, ovšem i v tomto případě záleží na tvaru hlavy, pro někoho jiného to nemusí být žádný problém.      

Velikost: S-M 55 - 59 cm, L-XL 58 - 62 cm
Hmotnost: 260 g, 276 g

Klady:

Design

Odvětrání

Zpracování 

Cena

Zápory:

Odvod potu

 

loading...

Force Orca 

Trend přileb bez otvorů, nebo s minimem větracích otvorů, přišel společně s poptávkou po co nejmenším aerodynamickém odporu. Závodníci na nejvyšší úrovni si tyto helmy oblíbili a tak nesmí chybět ani v nabídce Force. 

Protože nevlastníme aerodynamický tunel a nemáme žádné vzdělání v tomto oboru, nebudeme se do hodnocení aerodynamiky pouštět a musíme věřit, že to, co se zdá podle selského rozumu zdá se jako jasná věc, tedy že méně děr znamená menší odpor vzduchu, platí i reálně. 

Pro běžného uživatele jsou stejně důležitější jiné věci. Například fakt, že v chladném a deštivém počasí je příjemné mít hlavu chráněnou před živly. Orca navíc mezi ostatními aero helmami vypadá k světu. Tvar je v podstatě stejný jako u modelu Lynx, takže na mé hlavě sedí skvěle, stejné je zapínání, nastavení a řemínky.  

Orca samozřejmě není zcela bez otvorů, má jich celkem osm, tři vpředu a pět vzadu. Odvětrání je logicky horší než u Lynxu. Vycpávky jsou minimalistické, ale praktické a funkční. Na Force.bike je prezentována ve více barevných variantách za 1699 korun. 

Velikost: S-M 55 - 59 cm, L-XL 59 - 61 cm
Hmotnost: 243 g, 261 g   

Klady: 

Aerodynamika

Ochrana v chladném počasí

Vzhled 

Zápory:

Odvětrání

loading...


Přilby jsou na Tour de France připraveny společností KCK i v barvách trikotů, kdyby někdo z týmu B&B Hotels–Vital Concept oblékal v průběhu závodu vedoucí trikot některé soutěže.