loading...

3F Titan 

Brýle Titan následují současný trend velkých zorníků. Lépe tak chrání oči a neomezují výhled. Námi testovaný model byl navíc ve velmi výrazné červené barvě s lesklou úpravou. Ale na brýlích jsou důležitá především skla a na kole obzvlášť. 

Skla v balení najdete hned dvě. Jedno zcela čiré a druhé fotochromatické, které se samo zabarvuje a ztmavuje podle intenzity UV záření. A to v rozsahu slunečních filtrů S2 až S3. Na slunci skla ztmavnou a lépe chrání oči a ve stínu jsou světlejší a například v lese je přes ně lépe vidět. Tato technologie funguje, brýle jsem využíval i na gravelu (včetně propršeného Gravel Blindura), kde jsou světlejší skla velmi často potřeba. 

Druhou použitou technologií je polarizace. Ta podle 3F eliminuje odlesky a zvyšuje vnímání barev. I to je v terénu potřeba, ale tato technologie má i své nevýhody, například při pohledu na displej vidíte duhové barvy a poměrně to ruší. 

Obroučky brýlí jsou vyrobeny z grilamidu T90. Tento materiál je hodně pružný a zároveň odolný, což mohu jen potvrdit, brýle jsou celkově hodně odolné. Matný materiál by však brýlím nejspíš slušel víc, ale to je věc osobního vkusu. Brýle na obličeji drží velmi dobře, nosník je gumový a nastavitelný. Můžete si nastavit, jak vysoko na nose budou brýle sedět. 

Tvar obrouček je kolem obličeje kulatý a konec stranic pevně přiléhá k hlavě. Díky tomu pevně sedí a drží. Stranice jsou dále od hlavy, takže pod nimi pohodlně schováte pásky helmy a nožičky brýlí nejsou příliš dlouhé, takže nijak nezasahují do upínacího systému helmy.

Brýle jsou dobře zpracovány a působí velmi pevně. 3F je nabízí za 1649 korun. To je vzhledem ke kvalitě zpracování a použitým technologiím velmi atraktivní cena. 



3F Version 

Druhý testovaný model Version má mnohem nenápadnější tvar. Dvě samostatná skla jsou také fotochromatická a polarizována. Version působí mnohem lehčím dojmem než Titan, ačkoliv materiály a technologie jsou u obou brýlí stejné. 

Obroučky jsou vyrobeny z grilamidu T90, ale konstrukce mnohem víc pruží a na hlavě drží o něco méně těsně. Ale stále dostatečně pevně. Svítivě žlutozelená barva s matným finišem je výrazná a nemusí se líbit každému, ale 3F nabízí různé barvy. 

Skla jsou stejná jako v případě modelu Titan, také reagují na UV záření a jsou polarizována. Ačkoliv jsou skla mnohem menší než u Titanu, v brýlích je vynikající rozhled. Vzhledem k absenci obrouček v dolní části brýlí nic neruší ani při pohledu dolů. Nastavitelný nosník je trochu odlišný, ale funguje stejně dobře jako u Titanu.

Brýle jsou o dost lehčí, na hlavě jsem je po chvíli úplně přestal vnímat. Sedí velmi dobře, nikde netlačí a neruší. Pokud na obličeji nesnesete velké a těžké brýle, 3F Version jsou dobrou volbou. Nechrání tak velkou plchu obličeje jako Titan, to je logické, ale neměl jsem problém s tím, že by mi při jízdě jejich velikost nestačila. 

3F v balení dodává i náhradní čirá skla do deště a nepříznivých podmínek. Modely Titan a Version jsou prodávány v pevném obalu. 

3F Version stojí 1649 korun.