Girmay si na své druhé Tour prožil vzestupy i pády, dokázal vyhrát už třetí etapu letošního ročníku a od páté etapy si oblékl zelený trikot, který už nepustil a cestou přidal další dvě etapy. Zdálo se, že mu svět leží u nohou a bodovací soutěž už mu nemůže nikdo sebrat, jenže v dojezdu šestnácté etapy tvrdě spadl a od té doby musel bojovat v každé horské etapě sám se sebou.

Nakonec mu to vyšlo, za pomoci svých týmových kolegů nasbíral 387 bodů, o 33 víc než obhájce zeleného trikotu Jasper Philipsen, a v závěrečné časovce už si mohl užívat největší úspěch života. "Co na to říct? Abych byl upřímný, opravdu jsem se snažil si to užít, ale někdy ty emoce byly větší, než jsem čekal. Stejně jako to, že všechno je tak úžasné. Mám pocit, jako bych se vznášel v oblacích. Je to opravdu příjemné. Chtěl bych jen vzkázat všem dětem, ať tvrdě pracují a mohou dosáhnout čehokoliv. Opravdu bych se chtěl podělit o své štěstí a všechny emoce," řekl po skončení Tour. 

20240721TDF1197-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Girmay měl velkou podporu od svého týmu, svých krajanů, kteří každé jeho etapové vítězství slavili v ulicích hlavního města Asmara jako triumf fotbalových reprezentantů na velkém turnaji, a také od eritrejských a dalších fanoušků přímo ve Francii. Do Nice za Girmayem přiletěly také jeho manželka s dcerou. "Je tu spousta lidí a je to tu super, všichni fanoušci, viděl jsem všechny ty eritrejské vlajky. Když jsem pak šel k týmovému autobusu, viděl jsem všechny své lidi a je skvělé, že si to tady mohou také užít. Jako tým jsme odvedli skvělou práci a chci všem poděkovat. Od začátku Tour jsem měl neuvěřitelné spolujezdce."

Týmoví kolegové ho doprovodili také na stupně vítězů, když přebíral ocenění pro vítěze bodovací soutěže. "Všichni zaměstnanci, manažer týmu, šéfové byli skvělí, chci jim poděkovat, protože od začátku jsme měli v týmu skvělou atmosféru, dobrého týmového ducha. Odvedli jsme neuvěřitelnou práci, abychom ten dres uhájili. Dali jsme do toho všechno. Máme opravdu nejmenší rozpočet ze všech týmů World Tour, takže mít tři skvělá etapová vítězství a zelený dres, to je prostě úžasné. Zvláště pro Laurenze Rexe a Huga Page je to první Grand Tour a jsou to prostě skvělí jezdci a já jsem šťastný, že je mám," dodal dojatý Girmay. 

20240721TDF1175-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Bez svých věrných týmových kolegů se bude muset obejít na Olympijských hrách v Paříži, kde má Eritrea pouze jedno místo a to samozřejmě obsadí jejich nejlepší reprezentant. 

"Olympijské hry jsou dalším velkým cílem," řekl Girmay nedlouho před svým pádem. "Plán, který jsme si s Aikem (Visbeekem, ředitelem týmu Intermarché-Wanty) dali, je dále zlepšovat formu na této Tour. Tak abych byl na startu v Paříži v nejlepší kondici. Ale už teď jsem na Tour ve špičkové formě. To je samozřejmě dobře."

Jenže to se úplně nepodařilo, otlučený Girmay už nebyl ve zbytku Tour tak silný jako dřív a to možná ovlivní jeho konkurenceschopnost na Hrách. Přesto stojí za to zkusit získat medaili "Jsem jediný jezdec, který bude reprezentovat Eritreu. Bude to pro mě tedy nesmírně těžký závod. Nikdy bych tam nejel, kdybych si myslel, že nemám šanci. Tak proč bych si nejel pro medaili? To už byl můj plán, který jsem si vytvořil společně s týmem. Jdu si pro stupně vítězů."