Stejný a přitom lepší

Vezměte standardní nášlapný pedál a dostaňte do něj wattmetr tak, aby nikdo nepoznal, že tam je. Tak nějak asi znělo prvotní zadání pro inženýry z LOOK. Jde to vůbec? Pedály LOOK Keo Blade Road Power jsou důkazem toho, že jde.

LOOK Keo Blade Power - Product Features

 

Keo Blade Road Power totiž vychází z oblíbeného modelu Keo Blade Carbon. Tvar i design zůstaly zachovány, takže neovlivňují nastavení posedu. Obě verze shodně nabízí velkou kontaktní plochu (705 mm2) s šířkou platformy 64 mm. Nezměnil se ani Q-Faktor (53 mm) a výška pedálu (tzv. stack) narostla jen o 2,3 mm na 10,8 mm.

Hmotnost jednoho pedálu s měřičem je oproti modelu bez měřiče jen o 15 g vyšší (130 vs. 115 g), což z nich dělá aktuálně nejlehčí 'waťáky' na trhu. Jediným viditelným rozdílem mezi pedály Keo Blade Road Power a Keo Blade Carbon je o něco mohutnější osa. V ní je totiž ukrytý jak elektronický měřič, tak dobíjecí baterie. 

1.jpg

Tvar a design pedálů neovlivňují nastavení posedu. (Foto: lookcycle.com)

LOOK slibuje stupeň ochrany proti vodě ve standardu IPX7, takže elektronika i baterie v pedálu odolají i těm nejdrsnějším povětrnostním vlivům. Chráněné jsou navíc karbonovým tělem se zvýšenou odolností. Nadstandardní 3letá záruka i program náhrady při poškození jsou důkazem toho, že LOOK tomuto produktu opravdu věří.

Instalace a integrace

Montáž pedálů nevyžaduje žádnou speciální dovednost, jen budete potřebovat pedálový klíč. Tam, kde mají pedály obvykle 8mm HEX šroub pro instalaci, má totiž Keo Blade Power USB konektory pro dobíjení. Baterka o kapacitě 140 mAh vydrží v provozu až 60 hodin, v režimu spánku 6 měsíců a v hlubokém spánku více než rok.

Inženýři zapracovali i na rozmístění váhy, takže pedál visí v ideální pozici pro nacvaknutí. Předpětí určuje karbonový plát (továrně s vypínací silou 16), který je možné měnit. Integrace s cyklopočítačem, mobilem nebo chytrými hodinkami a následná kalibrace probíhá téměř automaticky ve speciální aplikaci, zařízení pak spolu komunikují pomocí Bluetooth/ANT+. V reálném čase tak jezdec sleduje generované watty, balanc pravý/levý (neplatí pro verzi Single s měřičem v jednom pedálu), kadenci a mnoho dalších indikátorů výkonu.

 

2.jpg  
Baterie i elektronika jsou ukryté v ose pedálu. (Foto: lookcycle.com)

“Pedály používám několik měsíců a jsem nadmíru spokojený. Líbí se mi tvar pedálu a tvrdost karbonového plátu. Jejich instalace při prvním použití je velice snadná, přihlášení do aplikace LOOK pak trvalo pár minut. Můžu v ní sledovat i aktuální watty, ale já osobně mám wattmetr připojený ke Garminu. Pedály ukazují přesně a baterie vydrží oproti konkurenci velmi dlouho. Vyzkoušel jsem už mnoho wattmetr pedálu a nový model LOOK je dokonalý. Určitě můžu každému doporučit,” popisuje své zkušenosti Petr Hampl, Mistr ČR v silniční cyklistice kategorie Masters.

3.jpg

Pedály LOOK používá i úřadující Mistr ČR v kat. Masters. (Foto: Šimon Tietz)

Single, Dual, Road, MTB

Silniční wattmetr pedály LOOK Keo Blade jsou dostupné ve verzi Single a Dual, s jedním nebo dvěma měřiči. Pro bikery má LOOK i MTB variantu s názvem X-Track Power, opět ve verzi Single a Dual.

Více informací najdete buď na stránkách výrobce, nebo na webu společnosti Schindler, výhradního distributora značky LOOK pro Česko a Slovensko. Pedály pořídíte ve všech solidních cyklistických prodejnách za cenu od 15 990 Kč.