„V současné době našim týmům hrozí zánik, to je fakt,“ řekl Hubert v rozhovoru s deníkem Le Télégramme. A mluví nejenom o mužském WorldTeamu, Arkéa-B&B Hotels má také ženskou profesionální sestavu a kontinentální tým mužů. Kvůli finanční nejistotě se Hubert chce zbavit drahých jezdců, což se týká především WorldTeamu. 

Hubert zatím nemluvil o svém asi nejžádanějším jezdci Kévinu Vauquelinovi, ale potvrdil, že Clément Champoussin a Vincenzo Albanese mohou odejít, ačkoliv mají platné smlouvy. Z ženského týmu odchází Maëva Squiban, o kterou má zájem UAE ADQ. „V tuto chvíli jim nemohu nic zaručit po roce 2025, a pokud mají ve smlouvě klauzuli, mohou si najít angažmá jinde,“ vysvětluje Hubert. To znamená, že někteří závodníci mají ve smlouvě uvedeno, že mohou odejít rok před skončením smlouvy, pokud jim nebude nabídnuta smlouva nová. A to nechce Hubert pokoušet.

20240705TDF0058-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

„Jelikož nevím, co přinese budoucnost, nemohu si dovolit riskovat. Jako každá firma musím šetřit náklady, a to znamená snižovat mzdové náklady,“ vysvětlil Hubert své rozhodnutí. 

Hubert tak veřejně pochybuje o svých sponzorech, což rozhodně nepřispívá k dobrému mediálnímu obrazu. „Neřekl jsem, že Arkéa a B&B Hotels neobnoví smlouvy, protože vždy věřím, ale v tuto chvíli si nejsem jistý,“ pokračuje. „Jak chcete vybudovat projekt, když vám zbývá jen rok a dva měsíce jistoty? Nemůžu nikoho přilákat, nemůžu ty jezdce uklidnit.“

Snaží se také jednat s dalšími potenciálními sponzory. Ale šance na přežití nejsou zrovna velké. „V tuto chvíli je to padesát na padesát pro rok 2026″, dodává. 

20240630TDF0115-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Tým Arkéa-B&B Hotels patří od sezóny 2023 mezi sestavy WorldTour, především díky angažování Naira Quintany v letech 2020 až 2022 se týmu podařilo posbírat dost bodů a získal licenci WorldTour. Zde však patří mezi nejméně úspěšné celky, letos získal devět vítězství a loni deset. A jedno jediné bylo na úrovni WorldTour, když na letošní Tour de France vyhrál Kévin Vauquelin druhou etapu.

Vauquelin je ve světovém žebříčku na 65. místě, v první stovce jsou jen tři jezdci Arkéy, kromě Francouze také Italové Albanese (79.) a Luca Mozzato (83.), který letos obsadil druhé místo na monumentu Kolem Flander. Největší hvězdou je sprinter Arnaud Démare, který pro Arkéu vyhrál zatím čtyři závody.