Wout van Aert je jedním z nejlepších cyklokrosařů historie. Trojnásobný mistr světa v elitní kategorii je jediným závodníkem, který dokáže dlouhodobě konkurovat Mathieu van der Poelovi. Jenže po přestupu na silnici svou účast na cyklokrosových závodech postupně omezuje a v příštím roce se možná ani nedostaví na start světového šampionátu. Van Aertovi se totiž dlouhá cesta do Spojených států zdá příliš komplikovaná a radši by dal přednost klidné silniční přípravě.

Cyklokrosovou sezónu zahájí 4. prosince na Superprestige v Boomu. Jeho kompletní kalendář vypadá momentálně takto:

4. prosince - Superprestige Boom
5. prosince - Světový pohár Antverpy
11. prosince - Essen, Ethias Cross
12. prosince - Světový pohár Val di Sole
26. prosince - Světový pohár Dendermonde
27. prosince - Superprestige Heusden-Zolder
29. prosince - Superprestige Diegem
30. prosince - Loenhout, X20 Trofee
1. ledna - Baal, X20 Trofee
2. ledna - Světový pohár Hulst
5. ledna - Herentals, X20 Trofee
9. ledna - Mistrovství Belgie 

Podle Mathieu Heijboera je Van Aertův závodní program sestaven s ohledem na silniční sezónu a má mu pomoci být v nejlepší formě na jarních klasikách. "Woutův závodní program v terénu a na silnici jsme skládali několik týdnů," doplňuje Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel Jumbo - Visma. "Wout má za sebou pěknou dovolenou, během které si dostatečně odpočal. Všichni víme, že Wout cyklokros miluje. Letos jsme museli zvolit více nahuštěný program, díky tomu bude mít víc času na silniční přípravu. Velkým cílem je belgický šampionát. Jestli pojede mistrovství světa ještě není jasné. O tom rozhodneme po belgickém mistrovství." 

"Pro Wouta je důležité, aby dokázal zajet pár dobrých cyklokrosů a jel o vítězství," říká Mathieu Heijboer. "V prosinci a na začátku ledna to bude hektické, závodů celkem nepojede moc, takže bude schopný absolvovat silniční přípravu. Proto jsme do jeho programu zařadili i naše první týmové soustředění v Gironě."

Wout van Aert letos zahájil silniční sezónu na začátku března na Strade Bianche a vynechal zahajovací víkend v Belgii a klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne. Pokud by se vzdal účasti na cyklokrosovém světovém šampionátu, na Omloopu by s velkou pravděpodobností nechyběl. Van Aert si dává pozor, aby během celého roku nepřecenil své síly a nezávodil až příliš. Letos na silnici zvládl 49 závodních dní a kolem 8500 kilometrů. To je v porovnání s ryzími silničáři docela málo. Nejlepší závodníci počet závodních dní během roku dlouhodobě snižují, například Tadej Pogačar má za sebou 60 dní a v nedávné minulosti i ti nejlepší lídři běžně objížděli i přes 90 závodních dní. Van Aert tento trend potvrzuje a snaží se na každém závodě usilovat o přední příčky. 

A především o vítězství mu půjde i v terénu.