192 kilometry dlouhá etapa z La Voulte-sur-Rhône do Beauchastelu byla hodně těžká, zejména kvůli čtyřem vrchařským prémiím. Cílem některých týmů bylo v posledním výjezdu Col du Moulin á Vent zbavit se papírově nejrychlejších sprinterů, především Dylana Groenewegena (BikeExchange - Jayco). Ale nejdřív bylo poitřeba uhlídat dlouhý únik, do kterého se vydali Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM), Maxime Bouet (Arkéa Samsic) a Laurens Huys (Intermarché - Wanty Gobert).    

Náskok trojice uprchlíků se maximálně dostal jen málo nad tři minuty, takže hlavní pole mělo vše pevně pod kontrolou. Rolland sbíral vrchařské prémie a vyneslo mu to trikot pro nejlepšího vrchaře. Má 11 bodů, o 7 více než druhý Bouet a třetí Huys. 

V posledním stoupání Col du Moulin á Vent byli uprchlíci dostiženi a zároveň se zejména díky práci týmu Trek - Segafredo podařilo utrhnout Gronewegena a další sprintery. Aktivita Treku byla docela překvapivá, vzhledem k tomu, že v závodě nemá žádného opravdu rychlého závodníka, pouze Jaspera Stuyvena. Americký celek tak významně pomohl především konkurenční sestavě Jumbo - Visma.

Na Groenewegena počkali jeho týmoví kolegové a pokusili se ho dovézt zpět, vždyť z vrcholu do cíle zbývalo přes 30 kilometrů. Jenže peloton to nechtěl dovolit a Gronewegenova skupina už se zpět nevrátila, ačkoliv ztrátu dokázala o něco snížit.

Úspěšný nebyl ani sólový pokus Mikkela Honorého (Quick-Step - Alpha Vinyl) ve sjezdu z posledního kopce, ani útok jeho týmového kolegy Rémiho Cavagny 1,5 kilometru před cílem. Cavagnu dostihl závodník týmu Jumbo - Visma pracující pro Van Aerta. Samotný spurt rozjel tým INEOS Grenadiers pro Ethana Haytera, ale všestranný Brit se nemohl rychlostně měřit s Van Aertem a dojel druhý. Pro třetí místo dospurtoval Američan Sean Quinn (EF Education - EasyPost).  

"Dnes jsme očekávali těžký závěr etapy, spousta týmů chtěla utrhnout sprintery, ale já se udržel a před spurtem jsem se cítil dobře. Bylo to dobré," říká Van Aert v rozhovoru po dojezdu závodu. "V kopcích jsem se cítil v pohodě, většinou mi takový těžký konec etapy vyhovuje. Ve sprintu jsem musel porazit závodníky, jako je Hayter, který je letos skvělý. Nebylo to snadné, ale vyšlo to, takže jsem spokojený."

Van Aert se letos pokusí vyhrát zelený dres na Tour de France a upravil tomu svou přípravu: "Na jaře jsem měl výbornou formu, ale ve sprintech jsem se necítil vždy nejlíp. V posledních týdnech jsme na tom zapracovali a teď už se cítím dobře."     

Na 105. místě v čase vítěze dojel Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert), zatímco Josef Černý (Quick-Step Alha Vinyl) dokončil v grupetu 149. místě se ztrátou 10 minut.

Van Aert oblékl žlutý dres vedoucího závodníka a také zelený dres lídra bodovací soutěže. Nejlepším mladým jezdcem je Hayter a nejlepším vrchařem zmíněný Rolland.