Fred Wright patří mezi objevy letošní sezóny. V Bahrainu jezdí už třetím rokem a už dříve udělal několik dobrých výsledků, ale letos je jeho výkonnost na vyšší úrovni a projevilo se to na jarních klasikách (7. na Kolem Flander) a zcela zřejmé je to v létě. Na letošní Tour de France dojel čtyřikrát v první desítce a v 10. etapě do Saint-Etienne byl dokonce druhý, nestačil jen na Madse Pedersena, který ho porazil ve spurtu skupiny uprchlíků. 

Velmi dobrý výkon podal i v časovce, když dojel na 8. místě a z Her Commonwealthu si odvezl stříbrnou medaili v individuální časovce. Bahrain Victorious se rozhodl využít jeho stabilní vysoké formy i na Vueltě. Netrvalo dlouho a rodák z Londýna na sebe upozornil i ve Španělsku. V 5. etapě se dostal do prvního úspěšného úniku a dojel třetí. Bylo to pro něj velké zklamání, protože byl opět blízko vítězství a navíc mu jen o 2 sekundy utekl červený dres.  

Na dres však nemyslel. Šlo mu jen o etapu, bohužel pro něj mu ujel Marc Soler a spolupráce ve skupině nebyla dostatečně dobrá. "Jsem hodně zklamaný. Potřebujete dobré nohy a moje byly snad až moc dobré. Jel jsem pouze na etapu a opravdu jsem si myslel, že Solera dostihneme ve sjezdu. Celý večer budu přemýšlet o tom, co jsem mohl udělat lépe, ale se svou formou jsem opravdu spokojený a zisk bílého trikotu je příjemnou útěchou za to, že jsem dnes nedokázal vyhrát," připomněl fakt, že v bílém trikotu pro nejmladšího mladého závodníka vystřídal svého krajana Ethana Haytera.

Wrighta se pevně držel Rudy Molard. Francouz se chtěl obléknout do červeného dresu, jenže Wright na něj ztrácel jen 4 sekundy a mohl mu tento úspěch sebrat. Proto si ho hlídal a nenechal mu žádnou volnost. Brit si na nic nestěžoval, Molardově taktice rozumí. "Moje máma a přítelkyně se dívaly a byly nervóznější než já. Chtějí, abych vyhrál, stejně jako já," dodal Wright další důvod, proč byl z výsledku etapy zklamaný. 

Molard byl pevně přilepený k zadnímu kolu Freda Wrighta. 

Wright patří do nové generace britských cyklistů, kteří jsou silní především v klasikách. Tom Pidcock, Ethan Hayter, Ben Tulett, Jake Stewart, Ben Turner, Lewis Askey, Leo Hayter a právě Fred Wright mají před sebou slibnou budoucnost v jednorázovkách a v boji o etapová vítězství na Grand Tours. Wright chce tuto pověst potvrdit svým prvním vítězstvím, nejlépe už na letošní Vueltě. "Tour jsem dokončil v dobré formě, Hry Commonwealthu to potvrdily a už několikrát jsem byl tak blízko. Z dneška si musím vzít spíše sebevědomí, než abych se tím příliš trápil, protože na této Vueltě a také v budoucnu je přede mnou ještě spousta šancí. Vím, že když budu takto pokračovat, tak to přijde."

"Rozhodně máme dostatečně silný tým na to, abychom v dalších etapách uspěli. Vypadá to dobře."