Největší pozornost směřovala k souboji jezdců na celkové pořadí, protože o vítězství Rohana Dennise (BMC) nikdo nepochyboval už před startem časovky. Amerického mistra Joeyho Rosskopfa (BMC) porazil o 50 sekund, stejnou ztrátu nabral i Jonathan Castroviejo (Sky). Dennis na Vueltě končí a bude se připravovat na Mistrovství světa, kde bude největším favoritem na zlato v individuální časovce. Mezi favority na celkové vítězství se děly zajímavé věci. 

Především si opět polepšil Simon Yates (Mitchelton-Scott). Lídr závodu rozjel 32 kilometry dlouhou časovku v Torrelaveze velice rychle a postupně získával vteřiny na skoro všechny soupeře v celkové klasifikaci. V závěru však trochu "zvadnul" a na Alejandra Valverdeho (Movistar) získal jen 7 sekund. I tak je to pro Yatese vynikající výsledek a vedení Vuelty má pevně v rukou.

Yates ztratil je na Stevena Kruijswijka (LottoNL Jumbo), který zajel jednu z nejlepších časovek v životě. Po deseti kilometrech byl dokonce nejrychlejší ze všech startujících. Poté začal na Dennise rychle ztrácet, ale Yatese porazil o 37 sekund. Především však porazil Kolumbijce Naira Quintanu (Movistar) a Miguela Angela Lopeze (Astana). Ti mají za sebou slabou časovku. Quintana ztratil 1:19 na Kruijswijka a 42 sekundy na Yatese. Spadl na čtvrté místo průběžného pořadí a musí v horách útočit. 

Stejně je na tom Miguel Angel Lopez. By dokonce o pár sekund horší a na Kruijswijka ztratil 1:28 a na Yatese 51 sekundu a je celkově až šestý. I on bude muset útočit a nebude stačit čekat jen na cílový výjezd, oba Kolumbijci musí vymyslet něco, čím své soupeře překvapí, jinak Vueltu nevyhraje ani jeden z nich.    

Hodně překvapil Španěl Enric Mas (Quick-Step Floors). Mladý závodník zajel šestý nejlepší čas, po Kruijswijkovi byl nejlepší z jezdců na celkové pořadí a dostal se před Lopeze a sebral mu i vedoucí pozici mezi mladými závodníky.

Průběžné pořadí se změnilo docela výrazně. Yates nyní vede s náskokem 33 sekund před Valverdem. Lídr týmu Mitchelton-Scott se ale španělského veterána v horách nemusí moc obávat. Třetí je nově Steven Kruijswijk a ztrácí je 52 sekundy. Yates je v kopcích lepší, ale Nizozemec mívá silný poslední týden na každé Grand Tour. Bude nebezpečný. 

Nairo Quintana už ztrácí 1:15 a nesmí být pasivní, jinak mu nevyjde ani pódium. Enric Mas ztrácí 1:30 a Miguel Angel Lopez 1:34. Za ním už je větší díra, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) zajel časovku na úrovni Kolumbijců, celkem ztrácí 2:53. Špatnou časovku předvedl opět i Rigoberto Uran (EF - Drapac), ztratil 2:16 a pustil před sebe Iona Izagirreho (Bahrain Merida). Bask ztrácí na Yatese 3:04 a Uran 3:15. 

První desítku opustil Němec Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe).V časovce ztratil přes tři minuty a přskočil ho Tony Gallopin (AG2R La Mondiale). Gallopinova ztráta je už 4:43. Buchmann je o 5 sekund horší. 

Držitelé dresů se nezměnili. Zelený a bílý patří Alejandru Valverdemu, puntíkovaný Luisi Angelu Matému (Cofidis).

  

Foto Sirotti