Tulipánová pole, nespočet vodních mlýnů nebo písečné valy a přesypy. To je jen krátký výčet z mnoha krás nizozemského království, které se 12. srpna stane epicentrem ženské cyklistiky. A bude to velmi speciální den. Jedná se totiž o první Grand Départ ženské verze Tour de France, který bude hostit jiné než francouzské město. Důvěru odstartovat třetí ročník této obdoby nejslavnějšího mužského závodu světa dostal nizozemský Rotterdam.

Není divu, že se pořadatelé z francouzské společnosti A.S.O. rozhodli pro start ve druhém nejlidnatějším nizozemském městě s největším přístavem v Evropě. Oba předcházející ročníky ženské Tour de France opanovaly ve velkém stylu závodnice právě ze země tulipánů. V roce 2022 kralovala nově vzniklému etapovému závodu, který navázal na ten jednorázový s názvem La course by Le Tour de France, ikona cyklistiky Annemiek van Vleuten. O rok později se radovala její nástupkyně Demi Vollering, která tak podtrhla nizozemskou dominanci na francouzských silnicích.

20220726TDFFAZ0054-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

„Bude to strašně vzrušující. Doufám, že nás k silnicím přijde podpořit spousta fanoušků, a bude to jedna velká oslava cyklistiky v Nizozemsku,“ těší se na domácí atmosféru trojnásobná mistryně světa Marianne Vos, která bude chtít navázat na dvě vítězné etapy a pět dní ve žlutém dresu z před dvou let. 

Grand Départ v Rotterdamu bude bezesporu reklamou na ženskou cyklistiku. Boj o celkové pořadí ale zřejmě začne až třetí den závodu, na který naplánovali pořadatelé klasikářskou etapu z Valkenburgu do belgického Lutychu.

„Okolí Rotterdamu není region, který bych dobře znala, ani tam netrénuji. Cyklistický svět ví hlavně o provincii Limburg, kam zamíříme ve třetí etapě. Tam jsou silnice, které všechny moc dobře známe ze závodů Amstel Gold Race a Liege-Bastogne-Liege. První dva dny budou spíše o ukazování nizozemské krajiny a památek,“ hodnotí itinerář úvodních dní sedmatřicetiletá členka týmu Visma | Lease a Bike Vos.

20240421LBF1163-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Právě ze zmiňovaného belgického města Bastogne bude Tour de France pokračovat pátou etapou s cílem ve francouzském Amnéville. Etapa znovu jako stvořená pro klasikářské expertky jako Puck Pieterse nebo Grace Brown. Následovat pak bude první vrchařská etapa, která přivede závodnice k francouzsko-švýcarským hranicím do městečka Morteau. Více než dva tisíce a dvě sta nastoupaných metrů bude zajímavým testem sil největších favoritek na celkové pořadí před závěrečnými horskými zkouškami.

Na peloton čeká ve Francii nejprve v sobotu 17. srpna nejdelší, sto šedesát sedm kilometrů dlouhá, etapa z Champagnole do lyžařského střediska Le Grand-Bornand. Než ale závodnice vyjedou do střediska, které bude v zimě hostit Světový pohár v biatlonu, budou se muset poprat s dalšími čtyřmi stoupáními, včetně toho první kategorie na Col de la Croix de la Sierra. Samotný výšlap na cílovou pásku pak má délku osmi kilometrů a dvě sta metrů v průměrném sklonu necelých pěti procent.

20230730TDFFAZ1107-A.S.O._Charly_Lopez-3.jpg

Na úplný závěr třetího ročníku ženské Tour de France nachystali pořadatelé opravdovou perlu cyklistiky. Do závěrečné sedmé etapy vystartují cyklistky z Le Grand-Bornand a vydají se jižním směrem vstříc úvodnímu výjezdu na Col de Tamie. Poté čeká peloton rovinatá, čtyřicet kilometrů dlouhá, pasáž, ve které se budou závodnice chystat na dvacetikilometrový výjezd na Col du Glandon. Následovat bude náročný sjezd do vesnice Allemond, a pak už dostane prostor obávané stoupání Alpe d’Huez. V kombinaci se skvělými fanoušky z celého světa a soupiskou napěchovanou hvězdami na celkové pořadí slibuje tato etapa závěr závodu jako řemen.

„Loňský výjezd na Tourmalet byl grandiózní, ale letos to bude ještě větší. Bude to velmi, velmi dlouhé stoupání. Moc se na to těším,“ říká o stoupání na Alpe d’Huez loňská vítězka klasifikace do třiadvaceti let a domácí závodnice Cédrine Kerbaol, která se chystá útočit na obhajobu bílého trikotu. Největší francouzskou nadějí na žlutý dres bude pátá žena italského Gira Juliette Labous z nizozemského týmu dsm-firmenich PostNL.