Čáslav, rodné město oscarového režiséra Miloše Formana, se vrátilo na cyklokrosovou mapu závodem kategorie C2 UCI. Poblíž sportovního areálu ve Vodrantech, kde je doma Jarmila Kratochvílová, nejdéle vládnoucí světová rekordmanka atletiky, natočili pořadatelé zajímavý okruh. „Pestrá trať, technická, ale hodně rychlá s krátkými prudkými sjezdy i výjezdy. Takový klasický parkový cyklokros, jaké se jezdily před třiceti lety,“ hodnotil Petr Dlask, bývalý elitní závodník nyní asistent reprezentačního trenéra.  

Zkušený Boroš, který zde závodil poprvé, prošvihnul o pár hodin termín přihlášek a komisař UCI i s domácími rozhodčími ho tak zařadili na poslední pozici – do páté řady. „Ani nevím, jak je to možný,“ mudroval ještě s odstupem. „Kluci vepředu mi hned odjeli a mě to stálo nějaké síly. Dojel jsem ve druhém kole na špic, chvíli vzdorovali, ale udržel jsem si tempo a pokračoval. Získal jsem náskok a závěr si už jel v klidu podle svého,“ hodnotil průběh. Druhý skončil Václav Ježek junior (Brilon Mladá Boleslav) s odstupem 1:09, třetí Pavel Jindřich (ČEZ Tábor) -1:20, oba z kategorie do 23 let.

loading...

„Každým týdnem je to lepší a lepší, trávím víc času na krosce, snad to bude zase dobrý. Měl jsem v létě regulérní volno, pak jsem se vrátil na mistrovství světa na silnici a teď zase cyklokros. Evropu pojedu spíš jako test, nevím, jak to bude vypadat, důležité budou spíš až světové poháry,“ přiblížil plány. Vzhledem k nahuštěnějšímu programu se chystá zařídit si bydlení v Belgii, aby neztrácel čas a energii tisícikilometrovým cestováním.   

Evropský šampionát se jede už 1.-3. listopadu ve španělské Pontevedře. Mladí reprezentanti mají za sebou minulý týden první soustředění pod vedením nového kouče Michala Bednáře v penzionu Štybar ve Stříbře. Techniku tam pilovali v motokrosovém areálu a radou pomohla i legenda Zdeněk Štybar, ten přivezl na přednášku ještě dietologa Martijna Redegelda z týmu Visma/Lease a Bike.

Závod žen v Čáslavi vyhrála 15letá juniorka Barbora Bukovská z ostravského DK Bikeshopu. O dvanáct vteřin za ní skončila další stejně stará mladice Lucie Grohová z Dukly Praha, původem bikerka ze Stupna, domácí základny Ondřeje Cinka. Třetí byla předloňská vítězka českého poháru, jen o dva roky starší Kateřina Douděrová (BB.com). „Je to pro mě samozřejmě velice cenné vítězství, vážím si ho, trať se mi moc líbila,“ řekla Bukovská, vítězka letošní Olympiády dětí a mládeže na horském kole. Už minulý víkend se držela čestně Kristýny Zemanové. Ta zůstala tentokrát mezi diváky, neboť překonává postcovidové následky. „Doma bych ale nevydržela,“ usmála se trpce.

A teď ještě upřesnění: Čáslav se vrátila na cyklokrosovou mapu po devíti letech, kdy se zde jel naposledy závod C2 UCI. Ale i s touto hodnotou byla nyní pouze českým pohárem mládeže, elitní muži a ženy se jela jako samostatný závod GP Středočeského kraje. I proto zde chyběla některá známá jména v čele s polským obhájcem českého poháru Markem Konwou. Ten se sice přihlásil mezi prvními, ale pak dal v termínové kolizi přednost C2 ve slovenské Trnavě…

„Chceme zůstat C2, dostat se i do českého poháru elity a časem zkusit C1,“ shrnul ambice ředitel podniku Ivan Sova. Známý pořadatel českého poháru horských kol v Kutné Hoře podle svých slov s biky po loňské kritice blátivého závodu skončil. Cyklokros považuje za svoji srdcovku, ostatně ho sám jezdil v éře Miloše Fišery. V létě si pak přidá raději gravely.

Český pohár v plné verzi pokračuje v sobotu v Kolíně.