Včerejší etapa moc vzrušující nebyla. Ovšem po jejím skončení jisté vzrušení nastalo. To když rozhodčí udělili 20 sekundovou penalizaci vedoucími závodníkovi průběžné klasifikace Julianu Alaphilippovi a ten kvůli tomu přišel o žlutý dres. 

Manažer týmu Deceuninck Quick Step Patrick Lefevere je znám tím, že si obvykle nebere servítky. Ovšem tentokrát své rozhořčení směřoval do vlastních řad. 

„Existuje pravidlo, a pokud ho rozhodčí budou striktně uplatňovat na všechny cyklisty, pak my nemůžeme být výjimkou. Ani žlutý dres nemá v tomto směru žádná privilegia,“ řekl Lefevere a dodal: „Předtím se jelo v docela nebezpečném úseku 70 kilometrovou rychlostí a poté přišel krátký plochý úsek před nájezdem do posledního kopce, což bylo jediné možné bezpečné místo na podání občerstvení. Jenže to už jsme minuli metu 20 kilometrů.“ 

A potom přiznal rozčarování z chyby, které se dopustil člen doprovodu: „Stalo se to 18 km před cílem. Všichni v našem týmu samozřejmě včetně doprovodu tohle pravidlo znají, ale někdo ho bohužel nedodržel. Ztratit vedení pro takovou hloupost je stupidní. Bohužel se takové hlouposti dopustil člověk z našeho týmu. Po skončení etapy jsme se radovali, že máme v držení dva dresy: žlutý Alaphilippa a zelený Bennetta, který ho získal v průběhu etapy. A najednou máme zase jen jeden.“ 

Nakonec ale věc posoudil s nadhledem: „Ve srovnání s těžkými pády našich jezdců Evenepoela a Jakobsena s jeho 130 stehy v obličeji je tohle jen nepodstatná věc. Vyšumí jak poryv větru a my zase zvedneme hlavy.“ 

Ztrátu zeleného dresu komentoval Peter Sagan takto: „Daniel Oss mi rozjel sprint dobře, čtvrté místo je v pořádku. Je to teprve pátý den. O nějaké body jsem přišel, nějaké zase získal. Blíží se horské etapy. Jsem v klidu. Musím zůstat uvolněný.“ 

Dnešní etapa měla podobu nedělního rodinného výletu. Nejprve procházka: 140 km v mírně zvlněném terénu s jednou zajímavostí v podobě sprinterské prémie na 125. km. Po procházce oběd. Nejprve předkrm: vrchařská trojka: 2 km 7,4%, po menší pauze polévka: vrchařská trojka 5,8 km a 5,1%, po krátkém sjezdu hlavní chod: vrchařská jednička 11,8 km a 7,2% s maximem mezi 7. až 9. km 11% a po dalším kratším sjezdu jako dezert nekategorizované 8,5 km dlouhé stoupání do cíle. 

Kolem 15. km se vytvořil únik mimořádně silných jezdců: Van Avermaet (CCC), který ze skupiny měl nejmenší ztrátu na vedoucího muže průběžného pořadí +3:17 min. Společně s ním se vydali do úniku Lutsenko (Astana), Jesús Herrada (Cofidis), Roche (Sunweb), Powless (EF), Oss (Bora), Boasson Hagen (NTT) a Cavagna (Deceuninck).

Rychle si vytvořili náskok přesahující 6 minut. A jelikož žlutý dres získal po penalizaci Alaphilippa Adam Yates, musel Mitchelton na čelo a do práce. V uniknuvší skupině totiž bylo několik skvělých tempařů: Oss, Hagen, Cavagna, Averamet i cyklisté, kteří se dokáží dobře pohybovat ve stoupáních: Herrada, Powless, Lutsenko i Roche. A vzorně spolupracovali: v polovině 190 km dlouhé etapy měli k dobru 6:30 min. 

Prémii, kde měla skupina náskok 5:30, ukořistil Boasson Hagen. Z pelotonu si pro 7 bodů dojel Kluge (Lotto), za ním bral 6 bodů Bennett, jištěný týmovým kolegou Morkovem, který tak ubral potencionální bodíky pro Petera Sagana, který si připsal body 3.

Vepředu se stále spolupracovalo, vzadu dřeli domestici Mitcheltonu. Jakmile se však najelo do závěrečného trojkopce, tak si na čelo najel Ineos. 

Předposlední vrchařskou prémii přejela kompletní čelní skupina s náskokem 3:00. Na začátku nejdelšího stoupání se ale skupina začala dělit. Nejaktivnější v nástupech byl Powless, až mu stačil jediný Lutsenko. Jenže Powelss se přecenil. Lutsenko mu ujel a až do cíle ho už nikdo neviděl. Powless nakonec podlehl i Herradovi a Avermaetovi. 

Hlavní skupina jela rovnoměrné tempo, staral se o něj hlavně Ineos, ale v závěrečných pasážích tam poslal Mitchelton Nieveho, aby trošku zrychlil, přestože Lutsenko měl před etapou ztrátu na Yatese 5:50, takže měl Mitchelton stále dostatečnou rezervu. 

V cíli nakonec slavil přešťastný Lutsenko s náskokem 2:53 na poměrně početnou hlavní skupinu, v níž byli všichni lídři i spolulídři (Roglič i Dumoulin, Bernal i Carapaz, Urán i Higuita, Mollema i Porte) jednotlivých týmů. 

Jan Hirt dojel se ztrátou 10:48. Roman Kreuziger dorazil ve skupině se Saganem, Colbrellim, Bettiolem a dalšími s mankem 26:47. Za nimi však o dalších téměř 5 minut přijeli sprinteři a těžší klasikáři a s nimi v grupettu i trápící se Sivakov (Ineos).

V čele průběžné klasifikace se nic podstatného nezměnilo. Adam Yates i zítra ve žlutém, Sam Bennett v zeleném a Cosnefroy v puntících.