Ještě 23letý Joran Wyseure už sice dvakrát vyhrál na písku v Koksijde, ale závod tam nikdy neměl kredit Superprestige nebo světového poháru, pouze X20 Trofee. „Po dobrém startu jsem věděl, že jedu buď všechno nebo nic. A je z toho všechno, jsem šťastný,“ řekl v cíli. Radovala se i Ceylin del Carmen Alvarado, z výhry i skalpu mistryně světa Van Empel. Zvučný triumf si zapsal mezi juniory i Kryštof Bažant (Cyklostar/Pirelli), jediný Čech na startu. Vyhrál i o den dříve Exact Cross v Essenu! Tuzemské jedničky scházeli - Boroš jel český pohár v Čáslavi, Zemanová ladí formu na mistrovství Evropy a začátek světového poháru.

Chyběl také vítěz posledních čtyř ročníků Ruddervoorde a celé loňské Superprestige Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen/Bingoal), suspendovaný UCI na tři závody za incident s Ryanem Kampem na závodě v Beringenu.  Pochopitelně scházel i král těch předcházejících čtyř Van der Poel (Alpecin/Deceuninck) a ještě i další velká jména – Nieuwenhuis nebo Ronhaar.

Hned v prvním kole přišel masívní pád, po němž skončil Ryan Kamp (jezdí bez týmové příslušnosti) v nemocnici, situace vynesla na čelo Niele Vandeputteho (Alpecin/Deceuninck). Ale už po prvním kole vedl pozdější vítěz. Pak se spojila velká skupina, z níž se pokusil odtrhnout zkušený pardál Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen/Bingoal). Dvě kola před koncem začalo pršet a znovu šel dopředu Wyseure. V posledním kole sice spadl, ale Vandeputteho ve finiši stejně udržel za sebou. Ten zůstal druhý stejně jako o den dříve, kdy těsně podlehl v seriálu Exact Crossu v Essenu po drobné chybě při nájezdu do cílové rovinky Laurensi Sweeckovi (Crelans/Corendon). Třetí dojel Vanthourenhout. Sweeck zaostal tentokrát až na 19. místě (-2:30). Rekordmanem Superprestige zůstává Sven Nys se 114 pódii…

„Když nás bylo pět, zůstával jsem hodně nervózní, ale jak jsem měl 12 vteřin náskok, věděl jsem, že bude těžké mě dohonit. Zaútočil jsem v pravý moment, vybral jsem si vlastní lajnu. Je to neuvěřitelně vyhrát tak blízko domova,“ těšil se Wyseure.

Ženský závod měl lepší obsazení, z top 10 chyběly jen Puck Pieterse (Alpecin/Deceuninck) a Manon Bakker (Crelan/Corendon), o den dříve šestá v Exact Crossu v Essenu, který vyhrála Marion Norbert Riberolle (Crelan/Corendon).  Naopak tu byla opět i 54letá Jo Blanchaert…

Nejlépe začala Lucinda Brand (Baloise Trek Lions), Alvarado se dotáhla dopředu až později. Do posledního kola šly pospolu na čele. Ve chvíli, kdy se dostala do čela, Alvarado spadla, a dvojici dotáhla mistryně světa Fem van Empel (Visma/Lease a Bike). Finiš však patřil Alvarado, která tu vyhrála i loni, celkem už počtvrté. Její 15. výhra v Superprestige ji zajišťuje druhé místo historických tabulek za Sanne Cant (27).

V sobotu pokračuje série Exact Crossu v nizozemském Heerderstrandu, v neděli 27. 10. Superprestige v Overijse v Belgii – oboje vysílá přímo Eurosport.