Hromadný dojezd se v úvodní etapě Kolem Algarve očekával, přesto to někteří závodníci zkusili v dlouhém úniku. Asier Etxeberria (Euskaltel - Euskadi), Fabio Marcelo Oliveira (ABTF - Feirense), Hugo Nunes (Rádio Popular - Paredes - Boavista) a Joao Matias (Tavfer-Mortágua-Ovos Matinados)  strávili v popředí většinu etapy. V hlavním poli praocval zejména tým Quick-Step Alpha Vinyl a zappjily se také Intermarché - Wanty Gobert a Alpecin - Fenix. 

Matias si v úniku vyjel ocenění pro nejlepšího vrchaře po 1. etapě, zatímco v hlavním poli vládnla nervozita kvůli hrozícímu silnému větru a pádům. 30 kilometrů před cílem se Quick-step pokusil rozdělit peloton na terezínu. Ale vpředu zůstala velká skupina, která se rychle řítila k cíli v Lagosu. Nechyběli zde ani favoriti na celkové pořadí, například Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl), Tom Pidcock, Ethan Hayter a Dani Martinez (všichni Ineos Grenadiers).

V posledních pěti kilometrech se rozhořel boj o pozice do spurtu. 2,5 kilometru před cílem převzal tempo Remco Evenepoel a jeho týmoví kolegové Aves Lampaert, Bert Van Lerberghe a Fabio Jakobsen měli co dělat, aby se mu udrželi v háku. Evenepoel potáhl jeden kilometr a peloton roztrhal. Po něm se na čele objevil Daan Hoole (Trek - Segafredo) a z nejasného důvodu pomohl jezdcům Quick-Stepu rozjet Jakobsenovi spurt.    

Do přímého souboje s Jakobsenem se dostali jen Bryan Coquard (Cofidis), Alexander Kristoff (Intermarché - Wanty Gobert) a Jordi Meeus (BORA - hansgrohe). Kristoff nemohl Jakobsena ohrozit, protože mu Meeus zkřížil cestu a byl rozhodčími odsunut až na konec skupiny. Druhý tedy oficálně skončil Coquard a třetí Kristoff. Ale nikdo z nich nebyl pro Jakobsena těžkým soupeřem.

V čase vítěze dojeli favorité Evenepoel, Brandon McNulty (UAE Emirates), Martinez, Pidcock a Hayter, David Gaudu (Groupama - FDJ) a Sergio Higuita (BORA - hansgrohe). 7 sekund ztratil Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Michal Schlegel (Caja Rural Seguros RGA) ztratil na 126. místě 3:31.