Závěrečná druhá profilově nejtěžší etapa letošního 83. ročníku Škoda Tour de Luxembourg (2.Pro) měřila 177 km a cyklisté v jejím rámci překonali hranici tří tisíc výškových metrů. Měla s konečnou platností rozhodnout o tom, zda tým UAE Emirates i Marc Hirschi udrží pozice lídrů závodu, které si v předešlých čtyřech dějstvích vybudovali.

Aktuální stav výsledkové listiny, obtížnost trasy i fakt, že šlo o závěrečnou etapu hrály proti tomu, aby se nejprve vytvořil únik outsiderů. I tak bylo po první ze čtyř vrchařských prémií, kterou si přisvojil Krists Neilands (Israel-Premier Tech), jasné, že pokud dojede do cíle, stane se Mats Wenzel (Leopard TOGT Pro Cycling) králem vrchařské soutěže.

Po druhé VP na 40. km jela na čele 12členná skupina, v níž chyběl zástupce UAE, ale zato tam byli jezdci šesti konkurenčních World týmů, z nichž Movistar i Soudal-Quick Step (Alaphilippe, Bagioli) tu měli po dvou lidech. Nejlépe postaveným v průběžné klasifikaci byl Asbjorn Hellemose (Lidl-Trek), který na lídra závodu ztrácel +3:33 min.

O tempo pelotonu se staraly World týmy, které vpředu nikoho neměly, v čemž vynikalo Jumbo-Visma a AG2R Citroën.

50 km před cílem, když peloton stáhl rozdíl na čtvrt minuty, se začalo z první skupiny nastupovat. V tomto ohledu vynikal zvláště Andrea Bagioli, který se osamostatnil na čele. Zbytek skupiny byl následně pohlcen, takže se o tempo hlavní skupiny začali starat jezdci EF Education, kteří měli na průběžném 3. místě Bena Healyho.

25 km před cílem se jim podařilo dostihnout Bagioliho, což byl signál k mnohočetným nástupům, v čemž tentokrát vynikal Richard Carapaz (EF Education).

Důležité byly poslední dvě rychlostní prémie, neboť bylo potřeba hlídat každý bod i bonifikační sekundu. Tu na 20. km před cílem. Vyhrál ji Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), kterému šlo o dvojjedinou věc: posílit postavení v soutěži o nejlepšího sprintera, což se mu také nakonec podařilo, a posunout se v celkovém pořadí o nějakou tu příčku v první desítce kupředu. Za ním naopak posilovali 2. a 3. místem a dvěma, resp. jednou bonifikační sekundou své postavení v čele průběžného pořadí Marc Hirschi a Brandon McNulty (UAE).

Carapaz nedal pokoj a po prémii odjel, přičemž mu aktivní společnost dělal Alexis Guerin (Bingoal WB). Spolu projeli i poslední rychlostní prémií na 12. km. Brzo poté ale byli dostiženi pronásledovateli. 

Jednu vteřinku si na prémii přisvojil Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step) a ta mu pomohla posunout se v konečném účtování na 4. místo před Diega Ulissiho (UAE).

V posledních 10 km následoval útok za útokem, až se na čele vytvořila 11členná skupina, z níž 1,5 km před cílem akceleroval Tobias Halland Johannessen (Uno-X) a svůj malý náskok dokázal udržet až do cíle.

UAE si své pozice pohlídalo. Marc Hirschi se stal celkovým vítězem, a tudíž i vítězem kategorie U23, na 2. místě ho v konečném pořadí před Benem Healym (EF Educatio-EasyPost) jistil Brandon McNulty. Ovládli i týmovou soutěž. 

Byla to velmi stresující etapa. Na začátku se moc nejelo, což nám vyhovovalo, ale některé další týmy to chtěly změnit, takže to pak celý den jelo velmi rychle a bylo to těžké. V prudkém stoupání na okruhu jsem musel dávat pozor na Healyho, protože byl ode mě časově velmi blízko. Nakonec jsme náskok udrželi, takže jsem opravdu šťastný. Měl jsem s sebou velmi silný tým, který odvedl úžasnou práci. Je to závod, který mi vyhovuje a jsem rád, že jsem zde konečně vyhrál," uvedl celkový vítěz na týmových stránkách.

Marc Hirschi má letos skvělou sezónu. Z jeho letošních sedmi prvenství patří to v Lucembursku společně s Okolo Maďarska (2.Pro) a Coppa Sabatini (1.Pro) k nejcennějším.