Dvacet pět ročníků a devatenáct různých vítězek. To jsou historické statistiky největšího nizozemského etapového závodu Simac Ladies Tour. Už zítra se v zemi na pobřeží Severního moře začne psát další kapitola tohoto příběhu. Typické nizozemské kanály, větrné mlýny a úzké silnice budou pro všechny závodnice ve startovním poli pořádnou prověrkou na závěr sezóny.

„Pro konání závodu byl druhý říjnový týden vybraný po konzultaci s UCI, tak aby byla Simac Ladies Tour pomyslným evropským finále kategorie World Tour. Pro jezdkyně je nachystaná trať, ve které vítr, bonusové sekundy, kilometry na časovkářském speciálu i selektivní poslední etapa kolem Arnhemu určí celkové pořadí, a kde se zdá, že napětí bude zaručeno až do samotného konce,“ popisují závod pořadatelé ze společnosti Courage Events.

Peloton plný hvězd

Ve startovní listině sice figuruje pouze šestnáct týmů, každý jeden z nich je ale nabytý hvězdami současné cyklistiky nebo mladými nadějemi, kterým by měla patřit budoucnost. Na startu nebudou chybět nizozemské sestavy kategorie World Tour SD Worx-Protime, dsm-firmenich PostNL a Visma-Lease a Bike. 

V barvách těchto týmů se od 8. do 13. října v Nizozemsku představí dvojnásobná mistryně světa Belgičanka Lotte Kopecky, domácí sprinterská mašina a úřadující mistryně Evropy Lorena Wiebes, další Nizozemka Charlotte Kool nebo specialistky na boj proti chronometru Britka Anna Henderson a Chloé Dygert.

Především SD Worx-Protime s Lotte Kopecky a Lorenou Wiebes bude patřit k vůbec největším favoritům na etapové prvenství i celkový triumf v závodě. Vyzvat nizozemský tým budou chtít určitě závodnice ze sestavy Lidl-Trek. Je otázka, zda se Elise Longo Borghini podaří po vítězství na Giru dell’Emilia přidat další sladkou tečku za působením v americkém týmu. Jisté ale je, že se Italka bude moci opřít o podporu silných závodnic, kterými Elisa Balsamo, Clara Copponi, Ellen van Dijk nebo Ava Holmgren jsou.

Uspět bude chtít bezesporu také tým Canyon//SRAM Racing. Předběžná soupiska týmu generálního manažera Ronnyho Laukeho je totiž dost výživná. Soraya Paladin patří mezi špičku ve zvlněném terénu, podporovaná bude mladými střelkyněmi Zoe Bäckstedt, Justynou Czapla, Alex Morrice a Maike van der Duin, a celému výběru pak bude šéfovat dvojnásobná mistryně světa v časovce a stříbrná ze silničního závodu na letošním světovém šampionátu Chloé Dygert. 

Z ostatních sestav kategorie World Tour je dobré zmínit další nizozemskou sprinterku a skvělou klasikářku z týmu UAE ADQ Karlijn Swinkels. Počítat se také musí s další domácí závodnicí Thalitou de Jong z týmu Lotto Dstny. Zaujmout by mohla také další reprezentantka nizozemské školy z týmu AG Insurace-Soudal Maaike Boogaard. A k překvapení nemají nikdy daleko svěřenkyně generálního manažera Thora Hushovda z týmu Uno-X Mobility Finka Anniina Ahtosalo, Nizozemka Anouska Koster nebo Italka Maria Giulia Confalonieri. Ve světlech reflektorů se budou chtít ukázat také dva kontinentální týmy z Nizozemska VolkerWessels a GT Krush Rebellease.

Časovka, čtyři sprinty a klasikářský vrchol

Ruku na srdce, na papíře vypadá trať šestadvacátého ročníku Simac Ladies Tour dost nudně. V minulosti se ale závodnice několikrát přesvědčily, že i z čistě rovinaté etapy může vzniknout pořádný chaos. Ví to také pořadatelé z Courage Events. Ti se snažily i letos vytěžit, z ne moc přívětivého terénu, maximum možného.

Úvodní den bude stejně jako vloni patřit boji s časem. Místo prologu si ale cyklistky střihnou celých deset kilometrů v okolí městečka Gennep kousek od nizozemsko-německých hranic. Nejedná se ale o technický trať, kde by musely závodnice ukázat skvělé ovládání svých časovkářských speciálů. Všeho všudy na ně totiž čekají čtyři zatáčky a jeden kruhový objezd. A počasí by se také zbláznit nemělo.

Právě počasí by ale mohlo udělat závodnicím největší trable ve středeční a čtvrteční etapě. V té středeční s číslem dva vedoucí z Coevordenu do Assenu se bude muset peloton v některých pasážích připravit na boční vítr foukající z jihu rychlostí až dvacet kilometrů za hodinu. Dá se tak čekat tuhý boj o pozice na čele hlavní skupiny.

Ještě větší boj uvidí diváci podél trati ve čtvrtek, kdy je na závodnice připravená trať se startem i cílem v Zeewolde. Úzké silničky lemující jezera Veluwemeer, Drontermeer, Vossemeer, Ketelmeer a Markermeer jsou už sami o sobě zajímavou výzvou. Když je ještě zkropí podzimní déšť a začne nárazově foukat vítr rychlostí až padesát čtyři kilometrů v hodině, je vše nachystané na spektakulární podívanou. Jen aby předpověď nezklamala.

Velké arnhemské finále

Na zbytek závodu by se mělo počasí znovu uklidnit. Zajímavosti by to ale ubrat nemuselo, protože ve čtvrté etapě se závodnice dočkají zvlněného terénu na třech okruzích u města Ede. Společně se sobotní pátou etapou namotanou v okolí Doetinchemu se tak jedná o skvělou předehru pro epické vyvrcholení v již tradiční poslední šesté etapě se startem i cílem v Arnhemu.

„Závěrečná etapa v Arnhemu se stává tradicí. Trasa dokonce posloužila jako podklad pro mistrovství Nizozemska. Kolem Arnhemu je mnoho zvlněných silnic, kde jde udělat rozdíl. Šanci mají sprinterky i klasikářky a je jisté, že boj o celkové prvenství bude vyhrocený až do posledního dne a do posledního okruhu v Arnhemu,“ vyzdvihuje tisková zpráva závěr závodu.

A má pravdu. Dva dlouhé rovinatější okruhy v okolí Arnhemu a sedm kopcovitých okruhů v samém srdci města slibuje opravdu napínavou cyklistiku připomínající jarní belgické i nizozemské klasiky. „Závod má opět vyvážený harmonogram etap, ve kterém může mnoho různých jezdkyň snít o úspěchu a o nesmazatelném zapsání mezi hvězdy světové cyklistiky. Ne nadarmo tu vloni vyhrála Lotte Kopecky. Jsme odhodlaní zakončit další nádherný sportovní rok ve velkém stylu,“ sdělil v tiskové zprávě bývalý profesionální cyklista a ředitel pořadatelského týmu Thijs Rondhuis.