Vloni peloton závodil hlava nehlava už cestou do Mikulova a také letos se jelo svižně, ale závodníci už byli poučeni a v nájezdu do závěrečných stoupání jeli opatrněji. Přesto závod gradoval do malých skupin a dojezdu jednotlivců. Na brněnský Špilberk dojelo 38 jezdců a na cílové pásce byli ve stejném čase klasifikováni maximálně tři závodníci. Potvrdilo se, že je trať ve svém závěru hodně selektivní, i když to na první pohled tak nevypadá. Na jižní Moravě žádná velká a dlouhá stoupání nejsou, ale když se kratší výjezdy správně poskládají, vytvoří zajímavé finále závodu. Krásný klasikářský závod, který by mohl svým významem růst, má pro to ty nejlepší předpoklady.

Pálava je symbolem jižní Moravy od pravěku, tady je cílem první poloviny závodu.

Člen organizačního výboru Favoritu Brno a stavitel trati Josef Vaishar k tomu říká: "Cíleně jsme vybírali trať v začátku rovinatou a na konci náročnou. Ale po oba ročníky se závodilo i cestou do Mikulova. Napomohl tomu vítr a v první polovině závodu se jezdily terezíny po větru a peloton se hodně dělil. Ani stoupání v Pavlově není jednoduché. Závod byl trochu pozměněn proti prvnímu ročníku a několik dalších úprav mám připravených i pro příští rok." To se závod uskuteční v neděli 23. července.

Jednou z novinek na trati byl úsek před vjezdem do Ořechova. Z nejtěžšího stoupání Hlína závodníci sjeli pod nepravidelné stoupání na úzké silnici, kde Jakub Otruba rozjel rychlejší tempo, natáhl skupinu a začal snižovat náskok vedoucho Itala Davida De Cassana. Protažení závodu do Ořechova před nájezdem do dalšího stoupání v Omicích umožňuje fanouškům u trati navštívit víc míst. Někteří fanoušci stihli vidět peloton na celkem sedmi místech trati, včetně startu a cíle závodu.

Příští rok zavedou pořadatelé peloton na víc podobných úseků.

Povedl se i video přenos

S přenosy cyklistických závodů je to v České republice těžké, několik skupin se snaží přinášet přímé přenosy pomocí mobilní sítě, což je technicky velice ošidné. Přenos společnosti SportSoft z BMB se však vydařil, diváci viděli všechny rozhodující okmažiky závodu, včetně nástupu polských jezdců v Kohoutovicích, útoku Jakuba Kaczmarka na Žlutém kopci a protiútoku Adama Ťoupalíka na Špilberku.

U některých přenosů schází především dobrá produkce: kamera, řidiči motorek, střih, režie, grafika a relevantní informace. Nepovedený přenos jsme si zažili na mistrovství republiky v Mladé Vožici, ale SportSoft jde správným směrem a produkční kvalitu cíleně posouvá dopředu.

Záznam závodu si můžete pustit zde:

Sestřih závodu Brno - Mikulov - Brno si můžete také pustit na ČT Sport ve čtvrtek v 11:50.