Klub vstupoval do letošní sezóny s velkým očekáváním podpořeným skvělými úspěchy roku předchozího. Velká sbírka medailí z mistrovství světa a Evropy juniorů a U23, podobně jako první vítězství v profesionálním závodě na silnici, to vše vnášelo optimismus, ale i zodpovědnost pro letošní soutěžní období. 

Mládežnický tým TUFO PARDUS Prostějov byl, podobně jako v letech minulých, hodně vidět na domácích šampionátech i dalších závodech. Nejzářivějších úspěchů dosáhli junioři. Radovan Štec přidal do své sbírky další duhový dres mistra světa z madisonu. Matyáš koblížek na mistrovství světa vydřel bronzovou medaili v eliminaci a na ME svůj „šatník“ rozšířil o další dres mistra Evropy, stejně jako Štec v madisonu. 

Celkově si mládežnický tým přivezl z domácích šampionátů na dráze, silnici a BMX 40 cenných kovů! Nejpilnější sběratelkou mistrovských medailí, byla kadetka Karolína Richterová, jejíž sbírka činí úctyhodných šesti cenných kovů. Pět mistrovských medailí si do své, již tak bohaté sbírky, přidal Matyáš Koblížek. Čtyři cenné kovy potom shodně vybojovali juniorka Patricie Müllerová a žák Alexandr Kaniščev. Ovšem minimálně jednu a více medailí z MČR přivezli také, Vojtěch Soukup, David Karásek, Ondřej Procházka, Radovan Štec, Ondřej Pokorný, Eliška Grulichová, Filip Novák, Alice Mikulášková, Matěj Dedek a Arnošt Drcmánek. 

Silný tým prostějovských juniorů také dokázal pokořit letitý český rekord ve stíhacím závodě družstev, když při MČR ustanovil jeho hodnotu 4 min a 21 s. Prostějovští junioři tak vylepšili původní české maximum o více než pět vteřin!

Mládežnický tým dosáhl na výrazné úspěchy také na silnici. V kvalitně obsazeném mezinárodním etapovém závodě Regionem Orlicka si připsal Matyáš Koblížek dvě etapová vítězství. Družstvo juniorů, i bez svých dvou nejvýraznějších postav, vybojovalo v mistrovském závodě týmové časovky bronzové medaile. Tým juniorek v dlouhodobé soutěži Českého poháru na silnici vybojoval celkové třetí místo. 

Co se týká juniorské kategorie byla to opět skvělá sezóna. Tituly mistrů světa a Evropy jsou určitě ty nejcennější. Dalším, pro mě skvělým počinem, byl posun českého rekordu ve stíhačce družstev juniorů. Rekord se nikomu patnáct let nepodařilo pokořit, a navíc jeho původní hodnota byla ustanovena na vysokohorském velodromu v Mexiku. Velmi solidně si vedli i juniorky. S ohledem na to, že v kategorii zůstávají ještě rok, je to to dobrá perspektiva. Navíc Elišku a Patricii doplní úspěšná kadetka Kája Richterová. U nejmladších kategorií neklademe důraz na to, aby hned vyhrávali, ale spíše na kontinuální růst výkonnosti. I přesto se jim podařilo nasbírat solidní medailovou sbírku.“ Vrací se k uplynulým měsícům trenér Martin Cetkovský. A přidává jednu pozvánku „Také bych rád pozval mladé cyklisty, aby rozšířili náš mládežnický tým. Kontakty jsou k dispozici na webových stránkách, tak se za námi přijďte podívat“ 

Elitní tým, v letošním roce opět se statusem UCI continental team, absolvoval kvalitní program na silnici i dráze. Mezi nejvydařenější starty, jak závodním projevem i výsledky, patří etapový závod Ronde de l’Oise ve Francii, kde Richard Holec bojoval v popředí dojezdu každé z etap. Nejlépe mu to vyšlo ve třetí etapě s cílem v Ressons-sur-Matz a 5. pozicí v cíli. V profesionálním závodě Tour of Estonia vybojoval 10. příčku ve 2. etapě opět Richard Holec, a stejný závodník se do první desítky podíval ještě na dalších závodech z kalendáře UCI, a to GP Wyszków a V4 GP Poland. 

Na dráze se týmu dospělých podařilo ze dvou již odjetých mistrovských disciplín vybojovat dvě medaile. Petr Kovařčík se zase blýskl ve skvěle obsazeném scratchi při GP Prostějov - Mem. Otmara Malečka, když obsadil skvělé 2. místo. 

V letošním roce jsme měli v dospělém týmu hodně mladých závodníků přicházejících z juniorů, a to se odrazilo také ve výsledcích. Přechod z juniorů mezi dospělé je největší skok a změna asi ve všech sportech a mladí závodníci potřebují trochu času na adaptaci v soupeření s mnohem staršími a vyježděnějšími soupeři. Ze zkušenějších závodníků se nejlépe prosazoval Richard Holec, ale měl v sezóně i docela smůlu na pády a z nich pramenících zdravotních komplikací. Na dráze jsme v rámci daných možností odvedli solidní standard.“ Říká k uplynulé časti sezóny sportovní ředitel Michal Mráček 

Také organizačně byl prostějovský klub aktivní. Největší a organizačně nejnáročnější akcí je samozřejmě dvojice závodů zapsaná do kalendáře UCI GP Prostějov - Mem. O. Malečka a GP Tufo - VC Olomouckého kraje. K vidění na prostějovském velodromu však byly i dva závody českého poháru a vydařenou akcí byl i závod škol O pohár statutárního města Prostějov. V rámci her X. letní olympiády dětí a mládeže, byl prostějovský klub organizátorem cyklistických soutěží na dráze. Na sousedící BMX dráze se po koronavirové pauze uskutečnil závod Velká cena BM4X Prostějov. 

Letošní rok je pro klub opravdu náročný a o to více mě těší, že se nám podařilo vše plánované zrealizovat a k loňské fantastické sbírce medailí přidat další tituly mistrů světa a Evropy. Musím poděkovat za podporu všem kteří nám pomáhají. Ať už je to statutární město Prostějov, Olomoucký kraj, nebo celá řada sponzorů a partnerů klubu, bez kterých bychom nemohli fungovat a věnovat mladým sportovcům péči, která je pro náš sport potřebná.“ Přidává s vděkem šéf prostějovských cyklistů Petr Šrámek.

Sezóna však pro závodníky TUFO PARDUS Prostějov pokračuje. Do Vánoc čeká, zejména na dospělé závodníky, mistrovství republiky ve většině dráhových disciplín. Mladší kategorie mají v programu závody Českého poháru a mistrovství republiky v eliminaci a omniu. Pro reprezentanty dospělých přichází velká výzva v podobě přípravy na olympijskou kvalifikaci do Paříže. Ta má od února do dubna na pořadu hned čtyři dějství a zástupci prostějovského týmu budou u toho.