Paříž - Roubaix je výjimečný závod, který občas odmění cyklisty, kteří nejsou největšími favority. Pokud je někdo mimořádně silný a předvede to na trati, tak vyhraje. To jsme viděli několikrát v podání Toma Boonena a Fabiana Cancellary a také loni při vítězství Grega Van Avermaeta. Ale někdy dojde k překvapivému vývoji a z triumfu se raduje někdo neočekávaný. Příkladem jsou vítězství Mathewa Haymana (2016), Johana Vansummerena (2011), Magnuse Bäckstedta (2003) a tak bychom mohli pokračovat do minulosti k dalším příkladům. 

Tři výše zmíněné překvapivé vítěze spojuje fakt, že nikdy mnoho vítězství nesbírali, Vansummeren a Hayman mají tři profesionální vítězství, Bäckstedt pět. Ale vyhráli Roubaix a jsou navždy zapsáni v historii světové cyklistiky. Paříž - Roubaix oceňuje snahu, odvahu a zkušenosti. Vítěz nemusí být fyzicky nejsilnější, ale musí být odolný a chytrý. 

Letošní sezóna severských klasik je zvláštní vyrovnaností velkého počtu nejlepších závodníků. Nikdo výrazně nevyčnívá nad ostatními. Quick-Step Floors sice vyhrál nejvíc závodů, kromě Kolem Flander to byly spíše menší klasiky, prestižní závody Omloop Het Nieuwsblad a Gent - Wevelgem vyhráli Michael Valgren z Astany a Peter Sagan z BORA-hansgrohe. Roubaix se může vyvíjet jakkoliv, v porovnání s Kolem Flander je to méně předvídatelný závod a bude těžké i pro Quick-Step Floors ovládnout jeho průběh. 

To je dobrá zpráva pro Petra Sagana, Grega Van Avermaeta, Olivera Naesena, Sepa Vanmarckeho a další favority ze slabších týmů. Ti se budou muset snažit udělat závod velmi těžký, když zůstane za nejtěžšími úseky na kostkách vepředu početná skupina s několika jezdci Quick-Stepu, bude těžké s nimi něco udělat. Takto vyhrál v roce 2014 Niki Terpstra. Quick-Step měl v první skupině také Toma Boonena a Zdeňka Štybara a Terpstra šest kilometrů před cílem nastoupil a nikdo už ho neviděl. 

Sagan a Van Avermaet se musí zbavit co největšího počtu jezdců Quick-Stepu a pak můžou bojovat o vítězství. Ale závod se může vyvinout i jinak, občas uspěje i dlouhý únik, to se podařilo Johannu Vansummerenovi, díky brzkému úniku zůstal vepředu a zvítězil i Mathew Hayman. 

Quick-Step Floors na druhou stranu musí vymyslet taktiku, která umožní jejich jezdcům získat početní převahu. Lídra určeného nemají, Niki Terpstra je na tom pravděpodobně nejlépe, ale bude hlídaný. Philippe Gilbert si moc přeje vyhrát, letos zatím nic nevyhrál a rozšířil by svou sbírku monumentů na čtyři z pěti. A Zdeněk Štybar v posledních letech předvádí velmi vyrovnané výkony. 

Gilbert a Štybar byli zatím celou sezónu ochotní pracovat pro ostatní a radovali se z úspěchu týmu, ale budou stejně ochotní i na Roubaix? Je to poslední příležitost vyhrát na kostkách a obětovat svoje naděje ve prospěch někoho jiného nebude vůbec snadné. Štybar nebyl ve Flandrech stejně silný jako Terpstra a Gilbert, ale Roubaix je odlišný závod a český mistr zde většinou září. Má v porovnání s Philippem Gilbertem více zkušeností, Belgičan jel Roubaix jen jednou. 

Gilbert ale není jediný favorit, který na Roubaix zatím nikdy nebojoval o vítězství. Peter Sagan byl nejlépe šestý a zatím bojuje spíše s nepřízní osudu. Loni ho zastavily dva defekty. Nikdy nespurtoval o vítězství na velodromu, v tom má například Greg Van Avermaet výhodu. A stále se musíme ptát, zda zvládne tlak, který se nadále zvětšuje. 

Saganovi by mohl vyhovovat déšť. Ten je sice v tuto roční dobu na severu Francie méně pravděpodobný, ale předpověď hlásí možnosti přeháněk a kluzká dlažba by hodně změnila. Výborní technici by měli výhodu, zejména Sagan, také Wout van Aert. Určitě by to nevyhovovalo Gregu Van Avermaetovi a mokro už si nepřeje ani Zdeněk Štybar. Nyní je trať blátivá a pokud by podmínky vydržely až do neděle, nebo se zhoršily, Sagan by se stal největším favoritem. 

Za pěticí největších favoritů jsou Belgičané Sep Vanmarcke (druhý v roce 2013) a Jasper Stuyven (loni čtvrtý). A také největší domácí naděje Arnaud Démare. Francouzský mistr se na Roubaix dlouhodobě připravuje, sice není typickým klasikářem, ale loni byl šestý a letos je ve formě. Francouzi mají v záloze Damiena Gaudina z týmu Direct Energie. Mohutný klasikář už byl pátý v roce 2013 a letos skončil třetí na Le Samyn. Je specialistou na Roubaix a mohl by překvapit a opět skončit v Top 10. 

Gianni Moscon bude lídrem týmu Sky. Mladému Italovi se letos zatím nedaří, na E3 Harelbeke byl osmý, ale jinak zůstává daleko za očekáváním. Loni byl v Roubaix pátý, takže úspěchem bude jen pódium. Podobně je na tom Oliver Naesen. Belgický šampión se letos na stupně vítězů ještě nepodíval a bude to mít hodně těžké. Na domácích závodech se mu daří víc, ve Francii byl nejlépe třináctý před dvěma lety. 

Potenciálními závodníky do první desítky jsou dále Mads Pedersen, Wout van Aert, Yves Lampaert, John Degenkolb, Timo Roosen, Matteo Trentin, Magnus Cort Nielsen, Sebastian Langeveld (loni třetí), Alexander Kristoff a zvědaví jsme, jako pokaždé, na Wouta van Aerta. Tiesj Benoot se rozhodl Roubaix vynechat a odjel na vysokohorské soustředění, kde se připravuje na ardenské klasiky. 

Favorité Paříž - Roubaix podle RoadCycling.cz: 

⭐⭐⭐⭐⭐ -

⭐⭐⭐⭐ Zdeněk Štybar, Greg Van Avermaet, Niki Terpstra, Peter Sagan, Philippe Gilbert

⭐⭐⭐ Sep Vanmarcke, Arnaud Démare, Jasper Stuyven

⭐⭐ Oliver Naesen, Gianni Moscon, Damien Gaudin, Mads Pedersen

⭐ Yves Lampaert, Wout van Aert, John Degenkolb, Timo Roosen, Magnus Cort Nielsen, Matteo Trentin, Sebastian Langeveld, Alexander Kristoff

Foto Sirotti