Útok v posledním stoupání etapy byl pro Jumbo - Visma mimořádně úspěšný. Nizozemský tým kontroloval posledních 12 kilometrů etapy, soupeřům to zatápěl na větru, v úzkých uličkách vesnic a postupně zmenšoval peloton. Na větru odpadl například mistr Evropy Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) a problémy měli další. K finálnímu ataku se tým Jumbo - Visma odhodlal ve stoupání Côte de Breuil-Bois-Robert (1,2 km, 6,9 %). Laporte zvýšil tempo a udrželi se ho jen Van Aert, Roglič a také Zdeněk Štybar (Quick-Step Alpha Vinyl). Bohužel, český klasikář nevydržel až na vrchol a odpadl a nechal na čele trojici týmových kolegů.

Jenže to nebyl jen Štybar, kdo na vedoucí trio absolutně nestačil. Ani Adam Yates (INEOS Grenadiers) a další lídři a favorité se nezmohli na nic. Sprinteři Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl), Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco) a další odpadli úplně a velké problémy měl také obhájce psoeldních dvou celkových vítězství, Němec Max Schachmann (BORA - hansgrohe).

Za zády vedoucí skupiny se sice sjel celý peloton, ale nebyl zde žádný tým ochotný vsadit všechny síly do stíhání. Laporte, Van Aert a Roglič samozřejmě svědomitě střídali, ačkoliv nejvíce práce měl Van Aert, zatímco Laporte se držel z posledních sil. Přesto do cíle v Mantes-la-Ville dorazili společně a pro vítězství si dojel Laporte před Rogličem a Van Aertem. Pierre Latour (TotalEnergies) ztratil na čtvrtém místě 19 sekund a celý peloton zaostal o 22 sekund. Stejnou ztrátu měl i 36. Zdeněk Štybar.

Schachmann ztratil 36 sekund a obhajobu Paříž - Nice začíná s odstupem 42 sekund na favorizovaného Rogliče. Laportemu patří žlutý i zelený dres pro lídra bodovací soutěže, ale v druhé etapě ho poveze Roglič. Matthew Holmes (Lotto Soudal), který strávil úvod etapy v dlouhém úniku oblékl puntíkovaný trikot nejlepšího vrchaře. 

"Dohodli jsme se, že až budou lídři v dobré pozici, zaútočíme naplno," řekl v cíli Christophe Laporte. "Tohle nebylo v plánu. Dohodli jsme se, že až budou Roglič a Van Aert v dobré pozici, mohu zaútočit. Ve sjezdu jsme za to vzali a s týmem jsme byli hodně vpředu. Nathan Van Hooydonck zrychlil tak, že nás stíhal pouze Štybar a nakonec jsme byli jen my tři, což je neuvěřitelné," popisuje.

"Děkuji týmu. Wout mi kilometr před cílem řekl, že vítězství je dnes moje. Žlutý trikot z Paříž - Nice je pěkný dárek. Tvrdě jsme na tom pracovali. V únoru jsem tři týdny neviděl svou rodinu, takže mě těší, že se mi to vyplácí. Nyní je dalším cílem dovézt Rogliče ke žlutému trikotu," dodává Francouz, který do Jumbo - Visma přestoupil před letošní sezónou z Cofidisu.


2. etapa bude pro sprintery

V úvodní etapě nejrychlejší muži pelotonu příležitost nedostali, ale v té pondělní by to mohlo vyjít. Na cyklisty čeká 159 převážně rovinatých kilometrů z Auffargis do Orléansu. 130 závěrečných kilometrů vede po úplné rovině, ale to na Paříž - Nice nikdy neznamená úplnou pohodu. Většinu dne se pojede na jih a foukat by měl východní vítr kolem 20 km/h, takže terezíny jsou nepochybně možné a v závěru se pojede po větru, to je také dost nebezpečné.

Pokud se peloton neroztrhá na větru, budeme sledovat souboj špičkových sprinterů v čele s Fabiem Jakobsenem, Jasperem Philipsenem a Dylanem Groenewegen, ale šanci má samozřejmě i Van Aert. Všechny týmy si však musí dát pozor na terezíny a možná uvidíme další excelentní představení Jumbo - Visma.