Pouze 76 let se dožil Felice Gimondi, jeden z nejlepších cyklistů všech dob. Italský cyklista vyhrál třikrát Giro d'Italia, jednou Tour de France a jednou Vueltu. Také byl mistrem světa v roce 1973 a vyhrál monumentální klasiky Milán - Sanremo, Paříž - Roubaix a Kolem Lombardie (2x). Dvakrát byl také mistrem Itálie. 

V součtu velkých vítězství, do kterých patří tři Grand Tours, pět monumentů, mistrovství světa a Olympijské hry, patří mezi deset nejúspěšnějších cyklistů historie. Získal deset velkých vítězství, tedy stejně jako Sean Kelly a Rik Van Looy. 

Gimondiho podle italských médií postihla srdeční zástava při plavání v moři v Giardini Naxos na Sicílii. 

Felice Gimondi byl jedním z mála závodníků, který dokázal konkurovat Eddymu Merckxovi v dobách jeho největší slávy. Byl druhým mužem v historii, který vyhrál všechny tři Grand Tours. Před ním se to podařilo jen Jacquesovi Anquetilovi. A dohromady to dokázalo pouze sedm výjimečných cyklistů. Po Gimondim to byli Eddy Merckx, Bernard Hinault, Alberto Contador, Vincenzo Nibali a Chris Froome. 

Svou jedinou Tour de France vyhrál při první účasti ve 22 letech v roce 1965. O rok dříve zvítězil na Tour de l'Avenir a stal se vůbec prvním, kdo oba tyto závody vyhrál. Kromě velkých vítězství posbíral i dalších sedm pódiových umístění na třítýdenních závodech. 

Gimondi byl také jedním z nejstylovějších mužů, kteří kdy na kole závodili. Byl věrný týmům Salvarani a Bianchi a se značkou Bianchi spolupracoval až do své smrti. Na jeho počest se jezdí série závodů pro veřejnost Gran Fondo Felice Gimondi - Bianchi. 

loading...

Foto Sirotti, Bianchi